reklama

Což takhle dát si špenát?

Kamila , 08. 04. 2013 - 11:40

reklama

Požičala som si názov piesne od Jiřího Schelingera. Moje zámery su však prozaickejšie. Rada by som sa na staré kolená naučila variť pestrejšie a predovšetkým zdravšie. Dovolím si tvrdiť, že to čo som varila doteraz nebolo zlé, len asi dosť jednotvárne, osvedčené recepty od mamky a babky, bez akejkoľvek inovácie aj keď experimentátor sa vo mne nezaprie.

Klasickým problémom je, že nás je doma šesť a mám minimálne dvoch záškodnikov, ktorí odmietajú jesť čokoľvek iné, nové, hlavne ak z toho strčí akákoľvek zelenina. Zvyšok snáď presvedčím aspoň na ochutnanie. Mám veľa "zábavy", teda maálo času a energie, takže recepty z môjho nového jedálnička by mali byť rýchle, jednoduché, zdravé a chutné. Úplne jednoduché. Hlavne keď nemám ponatia, ako upraviť rôzne druhy zeleniny, okrem toho, že ju nakrájam do polievky. Ešte stále neviem poriadne rozoznať bylinky, aj keď mám na dvore bylinkovú špirálu a už vôbec nie čo s nimi. Čaká ma dlhá cesta. Hambím sa

Na začiatok na mňa začal rozprávať špenát, obsahuje vraj veľa magnézia. Úsmev Voľakedy dávno som ho jedla s vajíčakmi ako pražzenicu, ale to je všetko. Posledne na romatickej večeri s mojim drahým sme dostali špenát ako prílohu k mäsu a mne chutil. Dokonca aj drahý ho zjedol, až včera som sa dozvedela, že keby vedel, že je to špenát tak ho jesť nebude. Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe No a tento víkend som s pokúšala o hókusy pókusy so špenátom, nie až tak zdárne.

Dievčatá,prosím, poradte mi ako upravujete špenát vy, aké sú vaše obľúbené jedlá so špenátom, či už je to príloha, hlavné jedlo, šalát ... čokoľvek. Budem vám veľmi vďačná, či už recepty dáte tu do komentára alebo pridáte ako samostatný recept. Alebo sa so mnou podelíte, len o nejaké finty fňu.
Ďakujem veľmi pekne.


reklama


reklama

georgina, Po, 08. 04. 2013 - 11:47

Kami, úplne najjednoduchšie je špenát (mangold, žihľavu, jááák je libo) nakrájať, prípadne na minútku-dve spariť vo vriacej vode (mladučké listy netreba) a pridať do uvarených zemiakov či ryže. Zamiešať, hotovo.

Toto mi doma prešlo bez akýchkoľvek protestov, a to mám tiež za stravníkov vyberavých mäsožravcov. Na tanieri to síce vyzerá trošku nezvyklo, ale chutí to skvele.

majas, Po, 08. 04. 2013 - 11:52

Hm, tak toto musím odskúšať, aspoň tú žihľavu, čo si rastie kde chce užitočne zúžitkujem. Úsmev

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 12:03

Ďakujem. Podobnu verziu som vyskušala v sobotu, len som ju robila podla jedneho receptu, ale bolo to prekombinovane, ci prechutene Chichocem sa Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Takze stacia len zemiaky. Slnko Na toto mozno niekoho ukecam, mojich dvoch zurvalcov asi tazko. Neviem co maju voci zelenej. Hambím sa
Na žihľavu asi neukecám ani samu seba, na to ttreba odvahu zmeniť k nej prístup. Zatial je pre mna triedny nepriatel, ked mi okupuje zahradu. Chichocem sa

georgina, Po, 08. 04. 2013 - 12:08

Ja som nikoho neukecávala, pomohol prístup MNH.

Teda navarím, dám na stôl a na prípadné udivené pohľady zahlásim: "Jedz, alebo nechaj tak; ak sa ti nepáči, máš ručičky, urob si niečo iné; prípadne v chladničke je ešte niečo zo včera."

Nuž, tak teda opatrne ochutnali, či sa neotrávia; zistili, že to je viac ako jedlé - a bolo Mrkám Pohoda.

georgina, Po, 08. 04. 2013 - 12:13

Inak, so žihľavou som začínala najprv prevelice opatrne, do čajíka, ešte s nejakou inou bylinou zmiešať - a ono ti to je dobré Úsmev Slnko Slnko Slnko

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 12:18

Trhas ju s rukavicami? To je moja najvacsia zabrana, prhli. Potom co, kus narezat, zaliat vriacou vodou? Len to prhli aj pri tom krajani? Ja nic nevydrzim. Chichocem sa

georgina, Po, 08. 04. 2013 - 12:33

V rukaviciach pracovať neviem, mne zavadzajú. Všetko pekne holými rukami.

Žihľavu treba chytiť za stonku, tam to takmer nepŕhli. Natrhám takto postupne tri-štyri vrcholce s mladými listami, kladiem do misky stonkou hore.
Potom všetky stonky spolu chytím ľavou rukou, držím v miske, umývam pod tečúcou vodou, stále držím a mácham vrcholcami v miske, voda z plnej misky stále preteká.
Umyté otrasiem, položím na dosku, ľavou stále držím a pravou rukou pekne nasekám listy na hrubé rezance, stopky zahodím.
Nasekané listy z dosky zhrniem nožom do vriacej vody, za chvíľočku takou deravou naberačkou vyberiem, capnem do zemiakov, zamiešam, vybavené.

Pri takejto taktike je to v pohode, chce to len minimalizovať chytanie a púšťanie stoniek, lebo pri každom opätovnom chytení sa zase popŕhliš.

Inak, zo žihľavy sa okrem čaju dajú urobiť aj skvelé polievky, nátierky, prívarky a sirup.

púpavienka, Po, 08. 04. 2013 - 12:43

Sirup som varila a bol super Slnko

motylik, Po, 08. 04. 2013 - 17:47

So žihľavou som to robila tak, že som ju umytú prepláchla horúcou vodou v sitku a potom už nepŕhľavú som nakrájala na drobno.
Používam ju do polievok, v nátierkach a aj bežne všade tam, kde by som použila napríklad petržlenovú vňať (záhradu nemáme a v obchode nevedia, čo za ňu pýtať, tak aj žihľava je dobrá Vyplazený jazyk ). Nikoho neinformujem, že ide o žihľavu a nikomu našťastie nenapadne sa spýtať, čo je to zelené Chichocem sa
Takisto to je u nás aj s medvedím cesnakom.

dasa_, Po, 08. 04. 2013 - 12:34

Ja robím špenátové halušky - aj z čerstvého, aj z mrazeného.
Čerstvý trochu podusím, zmixujem ponorným mixérom, pridám vajce, polohrubú múku, ak treba väčšie množstvo, tak aj vodu a ďalšie vajce. Urobím cesto ako na halušky a sádžem do vody z lopárika. Ku tomu nejakú jednoduchú syrovú omáčku a pre mašktrníkov aj slaninku.
A keď som moc šetrná Pohoda , tak vo vode nechám pár halušiek plávať, pridám zemiak, uvarím a na druhý deň máme ešte aj špenátovo-haluškovú polievku Pohoda

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 13:38

dakujem za skvely recept.

ja_hodka, Po, 08. 04. 2013 - 12:36

Kami a jej problémy s prípravou zeleniny Veľký úsmev Stále pretrvávajú...?
Špenát ja úplne môžem až musím... Úsmev A pripravujem ho na veľa spôsobov, tiež aj ostatnú zelenú listovú.
Obľúbený je u nás zapečený v slaných koláčoch, ideálne s kozím syrom. V zapečenej zelenine, varím aj polievku na kyslo so zemiakmi a špenátom, dávam surový do šalátu. Mimoriadne mi chutí na do zlatista opraženom cesnaku (veľa, veľa cesnaku Úsmev ), stiahnem to z ohňa a špenát tam nahádžem, prikryjem pokrievkou a nechám zmäknúť, nevarím, nedusím. Občas na to krátko podusím paradajky a zasypem kozím syrom.
Takto sa môže použiť aj ako plnka do koláča z lístkového, alebo iného krehkého cesta.
Robievam aj cestoviny s cesnakom, špenátom a tvarohom, alebo ricottou. Cesnak opražím, hodím špenát, do toho uvarené cestoviny, syr a trochu olivového oleja po vrchu, nasekaný tymián. Skúšala som aj celozrnné cestoviny a bola to mňamka.
No a potom klasika - prívarok, ten mám tiež rada, ale varím pomenej, lebo tam ide smotana a tú naše mladšie dietko nemôže.

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 13:42

Stale, to bude na´dlho, ja a zelenina, ale vsak postupne. Uz len MM musim na tak enaucit, aby som aspon cez tyzden nevarila dva chody. Úsmev
Skvela verzia s cestovinami, casto pouzivam celozrne. A uz budem vediet, ze nemusim predtym obvarit, kym dam k usmazenemu cesnaku. Dakujem za inspiracie.

púpavienka, Po, 08. 04. 2013 - 14:03

Tak moja, ja som raz bola na výlete v Olomouci a tam jedni manželia, niesli kyticu žihľavy a rozdavali všetkým a tak som to ochutnala a zjedla a teraz to urobím automatický, aj ked nemôžem povedať že chuť ma unikatnú - teda za surová. Prhlia iba vrchné časti listov a tak ju zabališ ako balíček a vložiš do úst - čestné, že v ústach ma ešte nikdy nepoprhlila, ale ruky mám aj tri týždne celé doprhlené, lebo ja sa s ňou mordujem bez rukavic, nejako rukavice a ja nejdú spolu.
Oni ju trhali tiež holými rukami, ale to som sa nenaučila.
Nevarila som ju iba ako čaj, ale každý rok tvrdím že vyskúšam.
mám rada špenát ale nie nasekaný, teda zo záhrady, milujem ho posypaný syrom a na zemiakoch zapečený, mám rada aj mangold, ale ten radšej spolu s mäskom.
Byliniek mám veľa, ale nepoužívam všetko. Milujem tymian, kurča na tymiáne nema chybu.
Estragon mi chutí ako ochutenie zemiakov, opečené alebo len uvarené a posýpané, šalviu mám rada k mäsku ale hlavne na čaj,saturejku mám rada do polievok. Stále som neprišla na chuť bazalke, aj ked ju každý rok kúpim a pestujem. Mne sa nepáči chuť proveslanského mixu a tak si robím svoje miešaniny a aj na pečené zemiaky a s tým mám super skúsenosti.
Tam som už použila čokoľvek, aj šalviu, rozmarín, saturejku, pamajorán, mätu, čili.
No zo všetkého najviac milujem petržlenovú vňať a to čím viac tým lepšie. Milujem tu vôňu ked ju krájam.
Majoránku používam ako klasiku, aj zelerovú vňať občas, pažítku riadne, ale hlavne za surová. To je z mojich byliniek asi všetko. pepermintová mätu a medovku, používam ako jedlú dekoráciu a na čaj či iný nápoj.

eva m, Po, 08. 04. 2013 - 12:56

spenat mam velmi, velmi rada. Privarok robim uplne jednoducho - podusim spenat - uz nepouzivam pretlak, ale taky ten porciovany, pridam mlieko s trosiiickou muky, dam donho veeela cesnaku, osolim, pol minutky necham prevriet a hotovo. Citit chut cesnaku a spenatu, to mi vyhovuje.
Alebo len podusim spenat na vode, pridam cesnak a sol a mam dietnu verziu pre mna Mrkám . Podavam s volskym okom.
Poduseny spenat (+cesnak a sol) dam na listkove cesto, pod to sunku, na to nivu, zatocim, nakrajam na kolieska a upeciem. Chutovecky paradne Áno
Len tak poduseny spenat dam na tanier ako prilohu k masu, navrch trosku bylinkoveho masla (jasne, s cesnakom Mrkám ) - to sa krasne rozpusti.
A tak. Nemam rada, ked sa vela chuti kombinuje, radsej menej, nech jednodlive chute vyniknu. Takze ja k spenatu len cesnak a sol. Nic viac. Ziadne zaprazky a ine chute.
Eva Slnko

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 13:45

Dakujem velmi pekne za tvoje spenatove inspiracie.

jancila, Po, 08. 04. 2013 - 12:59

S bylinkami sa raz rozpíšem, tie používam veľmi rada (a krpaňa mi ich pestuje Úsmev, ale teraz rýchle špenátové "co dum dal":

- rozvaľkaj lístkové cesto, porozkladaj špenátové lístky, posyp strúhaným syrom a poprípade na tenučko nakrájanou slaninkou. Stoč, potri vajcom, upeč, naservíruj Úsmev Variácie sú rôzne, kľudne použi cesto z celozrnnej múky, dovnúter daj čokoľvek čo nájdeš v chladničke Úsmev

- na prúžky nakrájané lístky špenátu nasucho orestuj na panvičke, zakvapkaj troškou oliváču, prisyp pár semienok (ja dávam zmes - tekvicové, slnečnicové a ľanové). Do odstaveného vmiešaj postrúhaný (popučený) cesnak, vmiešaj uvarené celozrnné cestoviny a posyp parmazánom (toto dnes obedujem Úsmev

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 13:47

dakujem, ta rolada vyzera skvele

dasa_, Po, 08. 04. 2013 - 14:13

to mi pripomenulo, že som robila špenátovú roládu, ale tak, že špenát išiel priamo do cesta, podobného ako piškótové. upečené sa stočilo ako roláda, natieralo rôznymi nátierkami.

400g špenátového pyré, 3 žltka, soľ, cesnak, 2PL oleja, 4 PL polohrubej múky, 2ČL prášku do pečiva, sneh z 3 ks bielkov - Do špenátového pyre (čerstvé, mrazené) zamiešame 3 žĺtka, 2 PL oleja, soľ, cesnak (nemusí byť). Všetko dôkladne premiešame a pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Opäť dôkladne premiešame, aby hmota bola rovnomerná. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh. dáme na papier, pečieme cca 12-15 minút.
papier ide z cesta dole dosť zle, možno nabudúce ho skúsim aj pomazať olejom. Stočíme, necháme vychladnúť. A potom už len namazať nátierkami, najlepšie ukázala zo syra a varených žltkov.

púpavienka, Po, 08. 04. 2013 - 14:41

Ja som si spomenula, že som v Rakusku jedla super jedlo so špenatom.
Zemiaky na kolieska, boli opražené, zrejme sparený a nakrajaný špenat na tanieri bol ešte opečený tenký plátok šunky a posypané to bolo niečim ako naša bryndza a ja som si hovorila že by to bolo super aj zapečené.
No toto si už urobím, len musím počkať kým začne jar a ja budem mať svoj špenát.

gueva, Po, 08. 04. 2013 - 16:42

ja varievam špenátovú polievku, je rýchla a chutná. U nás ju obľubuje hlavne najmladší člen rodiny. MM mi mrazenú kocku pretne na 2-3 časti, aby sme polievky nemali za galón. Postupujem takto: Kúsok cibuľky a cca 3 strúčky pretlačeného cesnaku spením na troche oleja, šupnem tam mrazený špenát, restujem, aby sa špenát pustil. O chvíľu zalejem horúcou vodou, tak 4 dcl asi, prisolím, prikorením, ak je chuť málo výrazná pridám ešte cesnak, môžeš aj kúsok bujónu. Varím cca 5-10 min, pridám sladkú šľahačkovú smotanu, nie celú, len tak od oka na zjemnenie a cca 1 PL múky rozhabarkujem v cca 2 dcl mlieka, nechám prevrieť, ešte prichutím ak treba a je to. Mladý muž si do polievky pýta občas zavariť vajce, tak ako sa dáva do rascovej.
Robila som aj halušky aj tie boli fajn. Špenátové listy sa tuším dávajú aj na surovo do zeleninových šalátov.
No a žihľavová praženica je taká jarná klasika, tú si pamätám od detstva a syn sa už minulý týždeň na ňu pýtal, on ju však je vo forme omelety. To len nakrájanú žihľavu podusíš posolenú na cibuľke, pridáš vajíčka a hotovo. Žihľavu krájam tak, že si ju chytím do utierky.

Zuzliak, Po, 08. 04. 2013 - 18:04

Ja z neho robim takuto super prilohu k masku: http://povvi.com/spinazie-en-aardappelpuree/

Alebo ho mixujem spolu s inymi bylinkami ako napriklad k zapecenemu lososovi v listkovom ceste ako tuto: http://povvi.com/zalm-met-korstje/ V tom rcp ak nemam bazalku, pouzijem spenat apotom k nemu len pridam trosinka cesnaku Úsmev Je to naozaj super dzamkadlo Áno Alebo aj toto jednoduche a rychledzamkadlo: http://povvi.com/spagetti-met-spinazie-en-spekjes/

Fany1000, Po, 08. 04. 2013 - 19:55

dievčatá, raz som čítala, že mlieko eliminuje účinné látky v špenáte...neviem
ja odvtedy len podusím s cesnakom a ochutím. A s volským okom...mmmmmmmm mňam

eva m, Ut, 09. 04. 2013 - 09:22

waaaw, ta natierka sa mi paci Áno
akurat, ze ja nejem pecivo, tak neviem, na co si ju budem natierat Veľký úsmev , tak ju budem len tak vyjedat samotnu Pohoda
Eva Slnko

Kamila, Ut, 09. 04. 2013 - 09:30

Ked som bola na delenej strave, zvykla som natierku natierat na uhorku. Úsmev

motylik, Ut, 09. 04. 2013 - 09:54

Evi tak si nátierku daj s cestovinami, ja to tak robievam.

eva m, Ut, 09. 04. 2013 - 09:57

nuz ja ti ani cestoviny nepapam, ked som v rezime Mrkám
Eva Slnko

motylik, Ut, 09. 04. 2013 - 09:59

v takomto prípade by som už nevedela, čo by som jedla Váľam sa od smiechu po podlahe

Vlastne nátierka by sa dala použiť k akejkoľvek zelenine, akémukoľvek šalátiku....

Kamila, Po, 08. 04. 2013 - 22:45

Dievčatá, ďakujem veľmi pekne, že ste sa so mnou podelili o vaše skúsesnoti s prípravou špenátu. Zajtra pokračujem v experimentovaní. Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama