reklama

Oslava.. a čo ďalej..

Pridal/a DanaPE dňa 04. 11. 2008 - 10:52

reklama

Ahojte dievčatá.Potrebovala by som zostaviť nejaké jednoduché a pritom efektné menu na slávnostný obed. V nedeľu máme birmovku, idú obe moje deti a syn k tomu oslavuje aj 18. narodeniny. Rátam asi 16 - 18 ľudí. Ak máte niektorá skúsenosti, dajte do placu. Niečo, čo by sa dalo pripraviť aj vopred a potom len dokončiť.. Nechce sa mi stepovať okolo sporáka a vysmážať napríklad šnicle, kým ostatní sa budú veselo baviť. Našla som tu pre seba už kopu dobrých rád, takže verím, že ani teraz ma nenecháte urozmýšľať sa k smrtiVeľký úsmev Veľký úsmev


reklama

reklama

bettty, Ut, 04. 11. 2008 - 10:56

Čo také chlebíky alebo jednohubky, domácu polievku z domácimi rezancami a ako druhé buď hranolky alebo ryža s kuracími stehnami?
Nič lepšie ma v tej rýchlosti nenapadlo.Chichocem sa

DanaPE, Ut, 04. 11. 2008 - 11:16

Polievka je jasná, aj domáce rezance už mamuša urobila. Ešte mám dilemu v čom ju uvariť, neviem či mám taký veľký hrniecÚsmev . Doteraz som robila "mejdla" pre max 12 ľudí, takže teraz som, jemne povedané v koncochÚsmev Veľký úsmev

bettty, Ut, 04. 11. 2008 - 11:20

Moja mama varenie polievky vyriešila tak, že ju varí pri takýchto príležitostiach v hrnci čo má na zabíjačku (nie v kotle Chichocem sa )
PS: a keby si dala menšie porcie polievkyVyplazený jazyk tak by vyšlo na každého

lusesita, Ut, 04. 11. 2008 - 12:03

(Mam dve rady:zavolat si nejaku kamosku na pomoc do kuchyne,pridem chcesChichocem sa Chichocem sa nie ale vazne,kamoska alebo niekto z rodiny,ved vas bude veru dost.Polievku uvarit den vopred,nalozit masko do marinady,napr,prsicka pre dietarov a pre labuznikov krkovicku,tiez den vopred,ochutit,odporucam GYROS korenie,pred odchodom do kostola si vsetko predpiect na panvicke ,aby sa masko zatiahlo,vsetko pekne rozlozit na plechy potriet horcicou,podliat vodou,moze byt aj vinko,prikryt,piect rure,zatial urobit,ryzu,mozno aj pred tym ako pojdete do kostola.Ku koncu dat na masko platky sunky,syra,smotanu.Uz len par minut.Je to velmi chutne, ak sa to masko pecie aj zo zeleninou.paprika,rajcinka a hlavne cibula.zeleninovu oblohu ti niekto tiez pomoze urobit len tak na taniere,skratka bez pomoci to nejde,lebo aj na servirovanie niekoho potrebujes,aj na vytvorenie slavnostneho stola,neviem mozno toto vsetko poznas,ale snazila som sa,najlepsia a bez starostna je restauracia alebo objednanie oblozenych chlebickov a mis,vedia to ozaj pekne.Krasnu oslavu a pekne pocasie,aby ste mali pekne fotky.Slnko

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 11:30

A čo tak sviečková??? z kuracinky, morčacinky, alebo absolútny originál??? Neni to nejak náročné na prípravu, a najlepšia je aj tak večer vopred uvrená, ale čo s tým hrncom.....hmmmmm.....to fakt neviem.

miciatko, Ut, 04. 11. 2008 - 11:47

a čo tak segedín???, alebo čo tak pečené kurčátko, alebo obrátené rezníky to je šťavnaté a mňam a to nehovorím že sa to dá pripraviť dopredu a potom všetko zohriať v jednom hrnci, pekáči..., keď dáš navrch kôpku nastrúhaného syra, mňam,mňam

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 11:55

no, no, no mi robiť takto chute - idem sa radšej naobedovať.
A segedín sme mali v sobotu a bol mňňňňaaaaaaam - mňaaaaaaam

DanaPE, Ut, 04. 11. 2008 - 11:56

Stôl, prestierania a výzdobu poriešim ešte v sobotu, zapojím dcéru, má 14, inak bufeťáčka na druhú, ale má super vkus (neviem po komVeľký úsmev ), obývačka je veľká ako svet, takže nikomu nič nebude zavadzať do nedele. Ako sa robia obrátené rezne? Už som to niekde počula, že je to fajn papkanie, len neviem presný postup. A hodí sa k nim ryža? Bože,aj to zapekané mäsko,čo píše lusesita vyzerá dobre. Teraz nebudem vedieť čo si vybraťVeľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev. A ďakujem, ste zlaté.

lusesita, Ut, 04. 11. 2008 - 12:09

este dodam,ze ja si robievam take masove plnene rolady den dopredu a potom ich len zohrievam a ked nahodou zostane,su vyborne len tak na studeno ku chlebiku,kys.uhorka a tak.mam skusenosti ,lebo kazdy rok v auguste nas je tiez ako maku,tento rok 22!!!!

eva m, Ut, 04. 11. 2008 - 12:14

Co tak salaty? Jeden majonezovy, jeden "zdravy", pecene kuracie stehna a skusit to servirovat na velkych misach, nech si da kazdy co a kolko chce.
salaty si mozes urobit den vopred, maso tiez pripravit a upiect hned rano.
alebo riesit to zabijackovymi specialitami - kapustu urobis den vopred, jaternice, klobasy upecies rano. K tomu zemiaky, tie sú raz dva. Ja len aby si toho nemala v ten den vela, takze skor take, co sa da predpripravit.
Aj tak, najlepsie je objednat si to v restauracii, aj ty mas narok si ten den vychutnat a uzit bez roboty.Mrkám
Eva Slnko

marik, Ut, 04. 11. 2008 - 12:26

Ja som robila môjmu synčekovi,na rok(ako hlavné jedlo) plnené kuracie prsia,so syrom,šunkou a trocha uvarenej brokolice som tam šupla.Obalíš to v cestíčku,upečieš si to skôr,pred kostolom a potom to dáš už,len do rúry trocha zapiecť.A k tomu americké zemiaky a máš tanier,taký sýty.Môžeš ešte,nejaký mrkvový a kapustový šalát.

marik, Ut, 04. 11. 2008 - 12:33

A ešte ma napadlo jedno rýchle super papaníčko.Potrebuješ si k tomu kúpiť,taký prášok,od Maggi - Štyri druhy syra a smotanu na varenie.Do pekáča dáš prsia a tú rozrobenú zmes a dáš zapiecť a hotovo,veľmi jednoduché ( všetko to píše na tom prášku ).A k tomu americké zemiaky.mňam mňam

elca, Ut, 04. 11. 2008 - 12:45

moja dcéra mala birmovku na jar a ja som si urobila deň vopred 2 druhy šalátu, jeden klasický zemiakový, druhý zeleninový, kto chcel dal si z oboch, alebo si naložili podľa chuti, ktorý chceli...a k tomu to mäsko v marináde presne ako písala lusesita. Rýchle a dobré

elca, Ut, 04. 11. 2008 - 12:45

moja dcéra mala birmovku na jar a ja som si urobila deň vopred 2 druhy šalátu, jeden klasický zemiakový, druhý zeleninový, kto chcel dal si z oboch, alebo si naložili podľa chuti, ktorý chceli...a k tomu to mäsko v marináde presne ako písala lusesita. Rýchle a dobré

janula85, Ut, 04. 11. 2008 - 12:52

Tak by som skusila urobit zemiakovy salat...ale taky bez majonezy..alebo sopak..a k tomu nejake pecene maso..kura sa hodi asi najviac...a u toho stat nemusisÁno Slnko

OLIVIA, Ut, 04. 11. 2008 - 13:25

A čo povieš DanaPE, na vepšo knedlo zelo.Knedle môžeš kúpit,alebo urobit den vopred,kapustu bud den vopred,alebo ráno a medzi tým dáš upiect mäsko.Každý nemusí mat rád kapustu-tak by som uvarila ešte ryžu a k tomu dáku čalamádu-uhorku...alebo zemiakový salát,ktorý by si si urobila tiež den pred tým. A ked prídete z kostola by si to dala všetko len zohriat.Tlieskam Tlieskam Tlieskam

Aja1, Ut, 04. 11. 2008 - 13:29

Ja som dala nedávno do receptov pikantné mäso.Namarinueš si napr,kuracie rezne deň vored,uvaríš na štvrťy nakrájané zemiaky,dáš do rúry ešte opekať alebo na chvíľku do friťáku.Kuracie mäsko je rýchlo spravené a na tanier dáš kôpku zemiakov,ak sa ti bude chcieť robiť ryža,daj aj kôpku ryže,opečené mäsko,prihoď 2-3 mesiačiky rajčiny,uhorky a po okrajoch taniera jemne nasyp napr.nasekanú petr,vňať alebo nejaké bylinkové korenie.Je to veľmi chutné,efektné,sýte.A na neskôr si tiež môžeš pripraviť vrstvený zelerový šalát.Recept tu tiež nájdeš medzi receptami.Je to rýchle a chutné.Áno Slnko Kvietok

OLIVIA, Ut, 04. 11. 2008 - 13:30

miciatko,aj mňa by zaujímalo ako sa robia obrátené rezne!!!???Bozkávam

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 14:00

neni som Miciatko, ale ja robím takto:
naštvemsa na manžela, chytím rezeň - osolím, očiernokorením a bachnem ho na lopárik poprášený strúhankou. Myslím intenzívne na manžela a trieskam a trieska, až je rezeň vyklepaný. Opakujem so všetk. myäskom. Potom už len klasika olejíček rozpáliť, šupnúť rezník do vyšľahaných vajíčok a vypražiť. Dočervena opražiť, šmacnuť do zapekacej misy, podliať ščavičkou - vodičkou alebo vývarom, vodku vypijem ja a zapekáme, zapekáme. Lepšie prikryté. Na koniec rozložiť a syrikom najemno bez prstekov nastrúhaným posypať. S láskou servírovať a rýchlo popapať, nech sa újdu dva pre mňa.
Brú chuť

Aja1, Ut, 04. 11. 2008 - 14:38

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Tak u nás by potom mali byť každý deň.každý deň na niekto naštve,ale z tej krkovičky čo manžel stále kupuje by nikomu nechutilo.Mrkám

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 14:40

Papuľka, aj na tvoju krkovičku raz niečo vymyslím. Ale vydrž, vydrž. Už si sa umyla z toho sajrajtu?

Aja1, Ut, 04. 11. 2008 - 14:47

Umyla som iba základ,zvyšok tela treba stčiť pod vodu.Najsamprv trebalo urobiť obed.Čevebčiči s varenými zamiakmi a kelový prívarok z ružičkového kelu.Deťúrence to jesť nebudú,tak im som opiekla zemiaky.Tak som zvedavá čo vymyslíš s tou krkovičkou.Už bola robená na všetky spôsoby...Mrkám

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 14:51

Kel do nes mne, Norbi bude rád.
Idem vygúúúúúgliť nejakú krkovicu...

Inca, Ut, 04. 11. 2008 - 23:35

ked manzel vidi ako trieskas tie rezne asi sa klidi z tvojho dosahu ze?Mrkám aaaaaaaaaaa mamamata ked vypijes tu vodku tak este vnimas okolie?Vyplazený jazyk

balalajka, St, 05. 11. 2008 - 07:08

Hehehe - Inca, ja už mám na klepanie pomocníka - 5ročný Andrejko. Len čakám, kedy si buchne po prste.
A končí to nie vypitím vodky, ale umývaním komplet okolia, lebo masečko je tak nalepané, že aj chladnička schytáva nejakú dávku.

Inca, St, 05. 11. 2008 - 12:11

som rada ze si to zobrala s humorom tak ako som to myslela,uz som sa bala ze sa urazis lebo vsetko pisem v rychlosti lebo mala pri mne stoji a stale mi taha ruky.Aj teraz ma zase taha.No to poznam tu pomoc tych nasich malych pomiocnikov aj ja mam taku tu 2a pol rocnu a vzdy chce prave to co este neni prenu.

Zuzana, Ut, 04. 11. 2008 - 14:48

Mam taky maly navrh....
Urobit kuriacie rezne na prirodno zapecene so syrom a broskynouÚsmev
Vy&hodou je, ze si ich na olesi jemne opecies-su vlastne hotove a potom len nalozis na lech, das na ne broskynu a na nu platkovy syr. Nechate tesne pred podavanim a vratenim sa z kostola nechate v rure na 15 minut zapiect...hned ako sa zacne syr roztapatÚsmev
Podavame s ryzou-ta je uz uvarena a moze byt schovana v termo mise a hranolky spravis rychlo na plechu...1,2,3 hranolky alebo opecene zemiackyÚsmev
Podavam s kompotom alebo oblohouÚsmev
ZuzanaMrkám

balalajka, Ut, 04. 11. 2008 - 14:53

mnááááám...u nás v reštike to podlievajú ešte smotanou....mnááám

OLIVIA, Ut, 04. 11. 2008 - 20:31

Dakujem ti mamamata za tie obrátené rezne!V nedelu vyskúšam,môžu byt chutnučké..........Tlieskam Áno Tlieskam Áno

balalajka, St, 05. 11. 2008 - 07:09

Neni zač, ja ďakujem Miciatku, že mi ich pripomenula ... a tú vodku nepi, lebo Inca ma tu bude podozrievať z navádzania na alkoholizmus Bozkávam .

Inca, St, 05. 11. 2008 - 12:12

tak ,tak mas pravdu ty jednaVyplazený jazyk Bozkávam

lydusha (bez overenia), Ut, 04. 11. 2008 - 20:45

jezisi vy ste ake....som vyhladla...priklanam sa vsak ku salatom a masku v marinade, mnnnnnnnam...a nejake chutovecky za dva kyble, a mozete pozvat aj mna, jaaaaaaajSlnko Úsmev
Ozaj a ten napad poprosit kamosku aby ti pomohla tiez nie je na zahodenieTlieskam

Anina, Ut, 04. 11. 2008 - 23:34

...a po obede odporúčam syrový závin nakrájaný na plátky, položený na chlebe, k tomu nejaká rajčinka. Závin má tú výhodu oproti obloženým chlebíkom, že vydrží v chladničke aj tri dni (ak sa nezje) a keď sú hostia hladní, rýchlo sa servíruje.

lydusha (bez overenia), Ut, 04. 11. 2008 - 23:39

aninka a nechces sem hodit receptik na ten syrovy zaaaavin, hmmmmmm?Mrkám

marianka8004, St, 05. 11. 2008 - 00:20

JA NA CASTO ROBIM K PREDJEDLU TAKU FALOSNU TRESKU.POTREBUJES:2VAJCIA NA TVRDO,2-3KYSLE UHORKY,MRKVU-TO SA NA JEMNO POSTRUHA ZMIESA SA S TVAROHOMA TATARSKOU OMACKOU.TROCHU POSOLIT.TIEZ SA TO MOZE SPRAVIT SKOR.MY TO MAME RADI.JA BY SOM TAKU OSLAVU RIESILA V RESTIKE.NEDAVNO SME ROBILI KRSTINY A KED SOM TO PRERATALA TAK TO VYJDE NA JEDNO.KED SI VEZMES,ZE PRE 18 LUDI POTREBUJES SUNKU,SYR,ZELENINU,CHLIEB,POLIEVKU,REZANCE,HLAVNE JEDLO.(NIEKTO DAVA 2 JEDLA)DOMA SI MUSIS VSETKO NAKUPIT,PRIPRAVIT,POTREBUJES STOLY,STOLICKY,TANIERE,PRIBOR(NIE KAZDY MA DOMA TOLKO RIADU.)A CELY CAS VYSIET MEDZI KUCHYNOU A JEDALNOU.NAVSTEVA ODIJDE A MOZES FICAT DALEJ.VSETKO UMYT,UPRATAT. POJDES DO RESTIKY VYBERIES MENU PO KOSTOLE ROVNO DO RESTAVRACIE S KABELKOU POD PAZUCHOU POSEDITE,OSLAVITE ZAPLATIS A IDES DOMOV.DOMA SI MOZES VYLOZIT NOHY A ODDYCHOVAT.(ja by som to tak spravila zas.je to moj nazor)Úsmev

lydusha (bez overenia), St, 05. 11. 2008 - 00:37

Noooo, aj tak sa da, restika...ja som namoju nedavnu mini svadbu objednala z hoffera misy pre dve osoby (ze pre dve, neviem kde by to dvaja ludia mohli pojest, ani za tyzden) a bolo tam vsetko, od roznej zeleniny, cez grilovane hydinove maso, kacica, knedle, kapusta, kacacia pecen, opekane zemiaky, vyprazany rezen kuraci, ryza, proste na co ste si spomenuli....priniesli nam to na ooooobrovskych tackach, tie sa po spapani vysmarili a bolo upratane....Úsmev

Anina, St, 05. 11. 2008 - 00:48

Fakt scete? Ná tu máte:
Najprv si nachystám plnku: do misky dám jedno zmäknuté maslo (125g), 8-10 trojuholníkov mäkkého syra (ja používam Karičku), 2natvrdo uvarené a na kúsky pokrájané vajcia, 3plátky šunky pokrájané na cca 1cm štvorčeky, 1 cibuľu pokrájanú nadrobno, posekanú pažítku alebo petržlenovú vňať, niekto dáva aj kápiu (ja neľúbim), trocha mletej papriky, osoliť podľa chuti (necelú lyžičku), vyšľahať.
Obal: 400g tvrdého syra postrúham najemno, na plech si nachystám alobal (ja mám veliký plech, tak spojím dva pásy alobalu), trochu namažem olejom a porozsýpam tam ten syr asi na 1cm vrstvu,aby nič nepresvitalo, šupnem do trúby na cca 15min pri cca 100°C, kým sa syr neroztopí. Je aj taká možnosť, že syr sa varí v celku v mikroténovom sáčku, aby zmäkol a potom sa rozvaľká na doske, ale to som neskúšala.
Keď syr vyberiem z trúby, chvíľu počkám kým TROCHU vychladne, poukladám po celej ploche plátky šunky a rozotriem plnku. Pozor! nie celkom ku kraju, lebo keď sa to krúti, tak zvykne vytekať. Najprv si "načnem" všetky okraje, či nie sú prilepené k alobalu, potom začnem z jednej strany pomocou alobalu stáčať do závinu. Je to celkom sranda, človek sa pritom aj zababre, treba trochu cviku. KOnčím tak, aby spoj bol na spodku. Dám do chladničky aj s plechom, pričom to nechám zakryté alobalom, aby neobschol. Prajem veľa zábavy Úsmev

Aja1, St, 05. 11. 2008 - 20:51

A neskúšala si to robiť na papieri na pečenie?Mne by sa to asi prilepilo totálne na alobal.Ale ja syr tiež varievam v sáčku vo vode a potom rozgúľam.

Aja1, St, 05. 11. 2008 - 20:54

A neskúšala si to robiť na papieri na pečenie?Mne by sa to asi prilepilo totálne na alobal.Ale ja syr tiež varievam v sáčku vo vode a potom rozgúľam.

Anina, St, 05. 11. 2008 - 23:08

hmmmm...ten papier vyskúšam. Dík za nápad Úsmev

lydusha (bez overenia), St, 05. 11. 2008 - 00:51

Mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaam , ozaj a aku mas chladnicku ked ti tam vleze oooooobrovsky plech? Úsmev Tu ti tak v dobrom zavidim, lebo do mojej nevleze poriadne ani kastrooool.
Toto musim vyskusat, vdaka aninka za receptikBozkávam

Anina, St, 05. 11. 2008 - 11:22

Chladničku mám velkú, lebo nás je veľa. Ale aj tak musím vypratať fľašky z dverí, aby som ich mohla zavrieť. Inak mám ešte v pivnici dva plné mrazáky, dnes som tam ledva napechovala piatich zajacov, a ten šiesty tam nevošiel, tak ho idem uvariť Úsmev.

bettty, St, 05. 11. 2008 - 11:37

Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie tak vy ste teda riadny chovatelia. Pochváľ sa čo všetko chováte doma Vyplazený jazyk ?

Anina, St, 05. 11. 2008 - 11:49

Zopár sliepok, cca 50zajacov, v lete boli aj kačice. Plus jeden pes, tri mačky a tri deti. To všetko v krajskom meste Úsmev... a ešte rybičky.

bettty, St, 05. 11. 2008 - 12:16

Tak hoď nejaký recept na dobrého zajaca. My máme doma tiež zajace no nie 50. A v akom krajskom mestePrekvapenie sa dá prosím ťa toto chovať?

Anina, St, 05. 11. 2008 - 23:24

Veľký úsmev bývame úplne na konci Trnavy, asi 100m od cedule. Normálne ma tu nadránom budí kohút (nie náš). Na jatelinu, pardón - ďatelinu pre zajace chodíme do najbližšej dediny - legálne Úsmev
Receptov veľa nemám (som lepšia chovateľka ako kuchárka Chichocem sa ), väčšinou len dusím na zelenine (najprv osmahnem na oleji cibulku, potom naporcovaného zajka, zalejem vodou, osolím, trocha okorením, pridám petržlen, mrkvu, fazulové lusky a pod.). Platí zásada, že mäso musí byť celé ponorené vo vode, lebo inak je to suché. Ešte som skúšala upiecť v pekáči (vymastiť maslom, poukladať naporcované kusy, posoliť, poprášiť mletou paprikou, poliať smotanou a posypať strúhaným syrom, piecť zakryté), ale toto je dobré len keď je to čerstvé, prihrievané ničmoc.
A úplne najlepší recept je dať zajka uvariť mojej svokre, tá robí skvelý perkelt s haluškami, alebo ako sviečkovú s knedľou...a ešte robí tehličku šunky, mnam!

OLIVIA, St, 05. 11. 2008 - 09:24

Anina,aj ja to robievam-akurát ten syr varím v tom mikroténovom sáčku.Tvoju variantu počujem prvý raz a zdá sa mi ešte jednoduchšia,ked dáš ten syr na plech zohriat.Som rada že si to napísala,už budem ohrievat syr v trúbe.Tlieskam JééééééjTlieskam Vdaka.....

Anina, St, 05. 11. 2008 - 11:25

Vyskúšaj, porovnáš, čo je lepšie. Poznám osobu, ktorá sa radšej vrátila k vaľkaniu, ale ja už mám tento postup premakaný a vydarí sa mi vždy Úsmev

marianka8004, St, 05. 11. 2008 - 14:46

Aj ja chcem recept na zajaca.tiez ich chovame ale mame ich len 18.sme s manzelom taky začiatočnici.Minule som jedneho robila na cesnaku

Aja1, St, 05. 11. 2008 - 20:49

Ja som kedysi robila zo zajace spolu s kuracinou domácu šunku.Bola mňam.K babke som chodievala na zajačie rezne,ja som robievala zajačí paprikáš alebo som ho piekla na kapuste.Ako prílohu som k tomu dala ešte pečené zemiaky.Mrkám

Anina, St, 05. 11. 2008 - 23:32

Aj my sme boli pred piatimi rokmi začiatočníci s pár kusmi a potom sa nám to vymklo z rúk Veľký úsmev.
Keď budem veľká (alebo deti budú veľké a nechajú ma pri varení na pokoji), trúfnem si snáď aj na špikovaie slaninkou. Zatiaľ len tak narýchlo a dietne.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama