Predovšetkým by bolo dobré, keby ste získali aspoň základné informácie o tom, ako by mala vyzerať správna strava a výživa pre Vás a pre Vaše dieťa (podľa veku dieťaťa). Zdrojom dobrých informácií je mnoho. Skúste napr. na: www.vyzivadeti.cz
Všímajte si okrem obsahu a zloženia surovín aj energetické a nutričné informácie. Dôležitých údajov je tam viac. Napríklad pri mliečnych potravinách (syry), alebo údeninách (šunky, nárezy) je dôležitý pomer bielkovín a tuku. Spravidla bývajú výhodnejšie potraviny, v ktorých je viac bielkovín než tuku (menej tučný tvaroh, syr cottage, hydinová šunka), než naopak (ementál, trvanlivé salámy). Dieťa môže konzumovať aj kaloricky bohatšie a tučnejšie potraviny, avšak v menších množstvách, ktoré neprinesú dostatok bielkovín, vápnika a ďalších potrebných živín.
Ďalšou dôležitou informáciou pri potravinách s obsahom tuku je obsah jednotlivých mastných kyselín (MK). To znamená koľko nasýtených / mono nenasýtených / esenciálnych viac nenasýtených / a tzv. trans MK obsahuje tá-ktorá potravina. Tieto informácie už bežne nájdete na rastlinných margarínoch. V zásade by mali byť v prevahe nenasýtené MK oproti nasýteným MK. Obsah trans MK by byť iba stopový, t.j. pod 1%, ešte lepšie pod 0,5% z celkového obsahu tuku. Toto kritérium spĺňajú rastlinné oleje, orechy, rastlinné semienka a väčšina rastlinných margarínov určených na natieranie.
Obsah nasýtených MK býva väčšinou uvedených už aj na pečivových a cukrárskych výrobkoch.
Niektoré informácie však na etiketách potravín nenájdete. Zásadné nutričné informácie si preto musíte naštudovať z hodnoverných informačných zdrojov a z literatúry.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý deň, mňa by zaujímalo, čo si všímať na etiketách pri výrobkoch, hlavne čo sa týka nevhodnosti, napr. pri syre, šunke, jogurtoch, masle a pod.
Čiže -ako zistím, ktorý z mnohých rôznych vyrobkov je vhodný/nevhodný pre moje dieťa?