Väčšina zdrojov uznáva, že mlieko a mliečne výrobky patria do arzenálu zdravej výživy. Takisto prevláda názor, že mlieko a mliečne výrobky sú súčasťou správnej redukčnej stravy. Mlieko a mliečne výrobky sú u nás ako aj v mnohých ďalších krajinách významným zdrojom vápnika a bielkovín. Mlieko navyše človeka vďaka prítomným bielkovinám (kazeín) pekne a dostatočne dlho nasýti. Kyslo mliečne produkty sú aj zdrojom prospešných probiotických bakteriálnych kultúr (Lactobacillus, Bifidobacteriae).
Za najvýznamnejší zdroj vápnika sa stále pokladá mlieko a mliečne výrobky. Navyše vápnik sa z mlieka a mliečnych výrobkov dobre vstrebáva. Z mlieka sa absorbuje až 45% vápnika (pre porovnanie maximálne 5% vápnika zo špenátu sa dokáže vstrebať). V 1 litri mlieka sa nachádza približne 1250–1350 mg vápnika. Ľudia, ktorí denne pijú sladké a kyslé mlieko a jedia tvaroh, syry a jogurty, vedia takto pokryť až 75% z celodennej potreby vápnika. Naopak, odborníci odhadujú, že tí, ktorí mlieko ani mliečne výrobky nekonzumujú, prijímajú v priemere iba 400-500mg vápnika a majú ho teda nedostatok.
O tom, že by mlieko „zahlieňovalo“ sliznice, som nikdy nečítal v žiadnom odbornom texte, ani nepočul vedeckej prednáške. Naopak, svetoví špecialisti na vzťah výživy a rakoviny sa v roku 2007 zhodli v názore, že mlieko veľmi pravdepodobne (vďaka vápniku) zvyšuje odolnosť hrubého čreva a konečníka voči rakovine. Zdravé obličky mlieko v žiadnom prípade nezaťažuje.
Pokiaľ netrpíte na alergiu na mliečne bielkoviny, potom Vám rozhodne neradím, aby ste vyradili mlieko a mliečne výrobky z Vášho stravovania. Vybrané mliečne výrobky môže konzumovať aj väčšina tých ľudí, ktorí nevedia dobre tráviť mliečny cukor – laktózu.- Navyše na našom trhu už existuje aj mlieko bez laktózy.
Ak by ste sa predsa len rozhodli vynechať mlieko a MV, konzumujte pravidelne orechy, mak a rastlinné semiačka, ako aj drobné rybičky s mäkkými kostičkami (napríklad sardinky). Pite sójové mlieko a ďalšie druhy rastlinného mlieka obohatené vápnik a vitamín D.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý deň,
Chcem sa spýtať aký máte názor na mliečne výrobky a syry. Mnohí ľudia ich nekonzumujú z toho dôvodu, že zahlieňujú a zaťažujú obličky. V prípade vyradenia mliečnych výrobkov zo stravy, dajú sa nahradiť tieho vitamíny a zložky v uvedených potravinách nahradiť niečim iným? ďakujem za odpoveď