reklama

Olivový olej

Babula90 , 14. 04. 2012 - 19:34

reklama

Dobrý deň pán Minárik, snažím sa stravovať zdravo, vediem k tomu aj celú moju rodinu, kupujeme kvalitné potraviny a na litre olivový olej- aj panenský, aj vhodný na vyprážanie. Nedávno ma vyľakala jedna známa, ktorá povedala, vraj môže byť vo vacších množstvácj aj škodlivý, je to pravda? Používame aj slnečnicový olej a na šaláty bodliakový.


reklama


reklama

Peter Minárik, Pi, 20. 04. 2012 - 13:21

Olivový olej a škodlivý?
To bude asi nejaký omyl! Olivový olej je jeden z najzdravších rastlinných olejov vôbec s veľmi vysokým obsahom prospešnej kyseliny olejovej (chemicky sa jedná o tzv. mono nenasýtenú mastnú kyselinu, anglická skratka MUFA). Táto kyselina dokázateľne znižuje v krvi celkový a LDL cholesterol, a znižuje tak riziko tvorby cholesterolových plátov v stenách artérií. Olivový olej má menšie zastúpenie kyseliny linolovej a alfa linolénovej (chemicky sa jedná o tzv. esenciálne viac nenasýtené mastné kyseliny, anglická skratka PUFA). Keďže kyselina olejová je odolná voči vyšším teplotám, ktoré vznikajú napríklad pri vyprážaní, je olivový olej vhodný na tepelnú prípravu potravín. Pri tepelnom spracovaní potravín používajte bežný rafinovaný olivový olej. Panenský a extra panenský za studena lisovaný olej obsahuje okrem látok tukovej povahy aj viacero ďalších cenných substancií, ktoré sú citlivé na teplo, preto panenské oleje používajte v studenej kuchyni najmä na prípravu chutných zeleninových šalátov.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama