Aj vy stojíte každé Vianoce bezradne nad cestom na vianočku a snažíte sa rozpamätať, ako sa to vlastne zapletá? Alebo rozmýšľate, z koľkých prameňov ju zapliesť? Odpoveď je jednoduchá – z koľkých len chcete. My vám ponúkame jednoduchý recept a návod na upletenie poschodovej vianočky zo štyroch, troch a dvoch prameňov, ktorú zvládne každý. Veď predsa len domáca vianočka je tá najlepšia. A ak túto vianočku uskladníte v dobre uzavretej dóze, vydrží vláčna až 7 dní.
Pri príprave vianočky je potrebné pamätať na jednoduché pravidlo – aby sa vianočka naozaj vydarila, je potrebné mať dobrý recept a použiť kvalitné ingrediencie:
Prísady:
Na cesto:
1 balenie zmesi na pečenie Buchty Dr.Oetker (suroviny podľa návodu na obale zmesi Buchty)
2 vrchovaté polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
125 g rozpusteného a vychladnutého masla
200 ml vlažného mlieka
1 vajce
Na potretie a posypanie:
1 rozšľahané vajce na potretie
3 zarovnané polievkové lyžice plátkových mandlí
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie
papier na pečenie
špajdľu
Príprava:
1. Hrozienka namočíme do rumu a necháme aspoň 2 hodiny postáť. Na prípravu cesta nasypeme zmes na Buchty do misy, vmiešame priložené droždie a pridáme vanilínový cukor, maslo, mlieko, vajce a hrozienka s rumom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50-60 minút kysnúť.
2. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 9 kúskov. Z každého kúsku vyváľame valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky – najprv upletieme vrkoč zo 4 valčekov, potom z 3 a potom z 2.
3. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo 4 valčekov, uprostred vytvoríme bokom dlane ryhu. Naň položíme vrkoč z 3 valčekov a uprostred opäť urobíme ryhu. Navrch položíme vrkoč z 2 valčekov. Aby vianočka nestratila svoj tvar, napicháme do hornej časti zo strán páratká alebo kúsky špajdle. Na teplom mieste necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a vianočku dáme do predhriatej rúry piecť:
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
4. Keď chceme mať istotu, že je vianočka naozaj hotová, pichneme do prostriedku cesta špajdľou. Ak sa na cesto už nelepí, vianočka je správne upečená.
Návod na pletenie vianočky
1. Najprv upletieme spodný diel vianočky – vrkoč zo 4 valčekov.
Valčekom, ktorý je vľavo, prepletieme ostatné 3 valčeky (pod, nad, pod) a tento postup opakujeme až do konca. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na plech vyložený papierom na pečenie a uprostred vrkoča vytvoríme bokom dlane ryhu.
2. Upletieme stredný diel vianočky – vrkoč z 3 valčekov.
Krajnými valčekmi prekladáme striedavo prostredný valček (vždy nad), začíname zľava. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na spodný diel vianočky a uprostred vrkoča opäť vytvoríme bokom dlane ryhu.
3. Upletieme vrchný diel vianočky – vrkoč z 2 valčekov.
Valčeky prekladáme cez seba (nad), začíname zľava. Na záver spojíme oba konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na stredný diel vianočky.
Ako jednoducho upliesť vianočku
Aj vy stojíte každé Vianoce bezradne nad cestom na vianočku a snažíte sa rozpamätať, ako sa to vlastne zapletá? Alebo rozmýšľate, z koľkých prameňov ju zapliesť? Odpoveď je jednoduchá – z koľkých len chcete. My vám ponúkame jednoduchý recept a návod na upletenie poschodovej vianočky zo štyroch, troch a dvoch prameňov, ktorú zvládne každý. Veď predsa len domáca vianočka je tá najlepšia. A ak túto vianočku uskladníte v dobre uzavretej dóze, vydrží vláčna až 7 dní.
Pri príprave vianočky je potrebné pamätať na jednoduché pravidlo – aby sa vianočka naozaj vydarila, je potrebné mať dobrý recept a použiť kvalitné ingrediencie:
Prísady:
Na cesto:
1 balenie zmesi na pečenie Buchty Dr.Oetker (suroviny podľa návodu na obale zmesi Buchty)
2 vrchovaté polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
125 g rozpusteného a vychladnutého masla
200 ml vlažného mlieka
1 vajce
Na potretie a posypanie:
1 rozšľahané vajce na potretie
3 zarovnané polievkové lyžice plátkových mandlí
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie
papier na pečenie
špajdľu
Príprava:
1. Hrozienka namočíme do rumu a necháme aspoň 2 hodiny postáť. Na prípravu cesta nasypeme zmes na Buchty do misy, vmiešame priložené droždie a pridáme vanilínový cukor, maslo, mlieko, vajce a hrozienka s rumom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50-60 minút kysnúť.
2. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 9 kúskov. Z každého kúsku vyváľame valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky – najprv upletieme vrkoč zo 4 valčekov, potom z 3 a potom z 2.
3. Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo 4 valčekov, uprostred vytvoríme bokom dlane ryhu. Naň položíme vrkoč z 3 valčekov a uprostred opäť urobíme ryhu. Navrch položíme vrkoč z 2 valčekov. Aby vianočka nestratila svoj tvar, napicháme do hornej časti zo strán páratká alebo kúsky špajdle. Na teplom mieste necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a vianočku dáme do predhriatej rúry piecť:
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
4. Keď chceme mať istotu, že je vianočka naozaj hotová, pichneme do prostriedku cesta špajdľou. Ak sa na cesto už nelepí, vianočka je správne upečená.
Návod na pletenie vianočky
1. Najprv upletieme spodný diel vianočky – vrkoč zo 4 valčekov.
Valčekom, ktorý je vľavo, prepletieme ostatné 3 valčeky (pod, nad, pod) a tento postup opakujeme až do konca. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na plech vyložený papierom na pečenie a uprostred vrkoča vytvoríme bokom dlane ryhu.
2. Upletieme stredný diel vianočky – vrkoč z 3 valčekov.
Krajnými valčekmi prekladáme striedavo prostredný valček (vždy nad), začíname zľava. Na záver spojíme všetky konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na spodný diel vianočky a uprostred vrkoča opäť vytvoríme bokom dlane ryhu.
3. Upletieme vrchný diel vianočky – vrkoč z 2 valčekov.
Valčeky prekladáme cez seba (nad), začíname zľava. Na záver spojíme oba konce k sebe. Upletený vrkoč položíme na stredný diel vianočky.