
aramana | Plnené oriešky s krémom
Orechové oriešky plnené karamelovým krémom alebo krémom šľahaným nad parou.
Cesto: | ||
30 | dekagramov | hladká múka |
30 | dekagramov | maslo |
20 | dekagramov | práškový cukor |
10 | dekagramov | orechy |
1 | kus | vajce |
Krém: | ||
4 | kusov | vajce |
20 | dekagramov | maslo |
20 | dekagramov | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
Karamelový krém: | ||
3⁄4 | plechovka | Salko karamelové |
200 | gramov | Hera |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
Orechy pomelieme a všetky ingrediencie na cesto spolu zmiesime na hladké cesto, zabalíme do sáčku alebo potravinovej fólie a necháme v chladničke pár hodín. Všetky cestá na spôsob lineckých nechávam aspoň cez noc ale kľudne aj dva tri dni.
Ak máme formičky nové alebo umyté v jarovej vode, z cesta si robíme guličky a z jednej strany ich namáčame do hladkej múky a tou stranou dávame do formičiek. Pri druhom pečení už môžeme rovno do formičiek. Cesto dávame tak, aby bola v oriešku priehlbinka.
Pečieme na 180-190 stupňov, kým nezružovejú okraje.
Krém nad parou: Vajcia s cukrom šľaháme nad parou do hustej peny. Určite to bude trvať aspoň 20 minút.
Odstavíme, pridáme tuk pokrájaný na 4-5 častí, zamiešame jemne vareškou dva-trikrát (len premiešať aby sa maslo dostalo do vajec) a necháme vychladnúť, aspoň dve hodiny. Tak dosiahneme že aj tuk aj vajcia budú mať pri šľahaní určite rovnakú teplotu.
Po vychladnutí vyšľaháme a plníme oriešky.
Karamelový krém: Salko s maslom a cukrom spolu vyšľaháme. Skúste najprv bez cukru a ochutnajte, ak vám bude sladkosť stačiť, cukor nedávajte.
Tieto oriešky mám radšej s krémom šľahaným nad parou lebo karamel prebije chuť orieškov.
Oriešky môžeme potom obaliť v práškovom cukre alebo namočiť kúsok do čokolády.
Namiesto masla môžete použiť Heru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty