
Slavka K | Kuracie rizoto
Kuracie rizoto je jednoduchá večera, pri ktorom možno použiť chutné čerstvo vykostené kuracie stehná bez kože, kuracie prsia (ochutené údenou paprikou, kajenským korením a talianskym korením). Môžete však použiť aj zvyšky kurčaťa z predchádzajúceho dňa.
4 | hrnčeky | kuracieho vývaru |
1⁄4 | hrnček | sušených paradajok v oleji |
1 | hrnček | suchého bieleho vína |
5 | kusov | strúčik cesnaku |
1 | hrnček | ryža arborio |
2 | polievkové lyžice | masla |
2⁄3 | hrnček | parmezánu čerstvo nastrúhaného |
1⁄2 | hrnček | čerstvý špenát |
Ako prvé si pripravíme kurací vývar. Zohrejeme ho v samostatnom hrnci a udržiavame ho horúci.
Zo sušených paradajok scedíme olej a necháme si ho len toľko (asi 1 polievkovú lyžicu), aby sme na ňom mohli orestovať cesnak. Na panvici smažíme prelisovaný cesnak s nakrájanými sušenými paradajkami asi 1 - 2 minúty.
Pridáme ryžu a premiešame tak, aby sa pokryla olivovým olejom. Ryžu na olivovom oleji za stáleho miešania smažíme asi 1 minútu na miernom ohni. Dbáme na to, aby sa ryža nepripálila.
Pridáme suché biele víno a varíme na miernom ohni (stupni) za občasného miešania, kým sa víno úplne nevstrebe do ryže.
Do ryže pridáme ½ šálky horúceho kuracieho vývaru a na miernom ohni (stupni) občas premiešame, kým sa vývar takmer nevstrebe. Nemusíme miešať neustále, stačí raz za minútu alebo dve.
Keď sa vývar takmer vstrebe, pridáme do ryže ďalšiu ½ šálku kuracieho vývaru a postup zopakujeme. Pokračujeme v pridávaní kuracieho vývaru po ½ šálke, kým ryža nebude mäkká, ale nie príliš mäkká.
Ryža by mala mať štruktúru „al dente“ (trochu tvrdá na zahryznutie, ale v žiadnom prípade nie chrumkavá) a zrná by mali byť viditeľne oddelené (nie kašovité).
Znížime teplotu na minimum a pridáme maslo a strúhaný parmezán. Všetko dobre premiešame, kým sa parmezán nerozpustí.

Pridáme špenát a premiešame ho. Odstavíme z ohňa, prikryjeme panvicu pokrievkou a necháme špenát niekoľko minút "zvädnúť". Opäť premiešame, aby sa zvädnutý špenát dostal do rizota.
Dochutíme soľou a korením.
Ak sa vám kuracie mäso "nezvýšilo" z predchádzajúceho dňa, môžete si ho pripraviť v rovnakom čase ako rizoto.
V malej miske zmiešame korenie na kuracie mäso. Kuracie stehná (prsia) nakrájame na menšie kúsky, ale nie príliš malé. Kuracie mäso dôkladne ochutíme korením z oboch strán.
Do hrnca pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridáme kuracie mäso. Kuracie mäso opečieme na jednej strane na strednom ohni 5 minút, bez toho, aby sme s ním hýbali. Takto sa kurča opečie z jednej strany. Postup zopakujeme aj s druhou stranou.

Upravené kuracie mäso pridáme na vrch rizota a podávame.
Môžeme dozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo nasekanými špenátovými listami.

Slavka K
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty