
Ružičkvý kel, super zeleninka ktorej čas prichádza teraz. Okrem dobrej chuti mierne horkastej je jeho benefit aj zdravotný. Je plný vitamínov a minerálov a v neposlednom rade dobre vyzerá aj na tanieri. Výborná z neho je polievka, podáva sa ako príloha j mäsu ale aj ako samostatné jedlo či už zapekané, dusené. Teraz som zvolila kombináciu s cestovinou.
250 | gramov | linguine |
1 | polievková lyžica | olivový olej |
2 | polievkové lyžice | bánovecká nátierka neochutená |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
250 | gramov | ružičkový kel |
50 | gramov | oravská slanina |
1 | kus | šalotka |
2 | štipky | soľ |
mleté čierne korenie | ||
2 | štipky | chilli korenie |
1 | deciliter | vývar |
1 | polievková lyžica | olej |
Ružičkový kel si očistím - odstránim vrchné suché lístky,trochu zrežem hlúbik a prekrojím ho jemne do kríža. Šalotnu nakrájam na jemno, slaninku sa širšie rezančeky - spolu orestujem na oleji. Pridám ružičky kelu a necháme chvíku opiecť. Potom podlejeme vývarom, osolíme podľa potreby, prikryjeme a necháme dusiť aby kel zmäkol. Trvá to tak 10 min., dochutím korením a chilli lupienkami.
Medzitým si dám variť linguine podľa návodu v osolenej vode. Na panvicu si dám olej, zohrejem a nechám rozpustiť nátierku a smotanu. Pridám horúcu uvarenú cestovinu, zamiešam aby sa obalila ak treba pridám trochu vody kde sa varila cestovina a podľa chuti dosolíme.
Podávam s ružičkovým kelom so slaninkou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty