Základ omáčky je upečená tekvica hokaido. Výborne zahustí, dodá príjemnú farbu

1 | kilogram | morčacie prsia |
50 | gramov | slanina |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | mleté čierne korenie |
1 | polievková lyžica | olej |
Omáčka: | ||
1 | kus | hokaido |
2 | kusov | mrkva |
1 | kus | petržlen |
1⁄4 | kus | zeler |
400 | millilitrov | vývar |
2 | kusov | bobkový list |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | mleté čierne korenie |
Morčacie prsia nakrájam na plátky, osolím, okorením. Na tuku opečiem slaninu a rýchlo nechám zatiahnuť morčacie plátky. Preložím do pekáča, ktorý viem zatvoriť. (ak taký nemám, tak pekáč prikryjem alobalom.
Očistím koreňovú zeleninu a nakrájam na menšie kúsky. Tekvicu rozkrojím, vydlabem vnútro a rozdelím na menšie časti. Všetku zeleninu vložím do pekáča k mäsu. Dosolim, okorením, pridám bobkový list. Zatvorím a vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 1 hodinu. Nepodlievam, mäso vždy pustí trochu šťavy.
Dokončenie
Mäso vyberiem na tanier, bobkový list vyhodím. Upečenú zeleninu zalejem trochou vývaru a spolu so slaninou zmixujem na jemno. Prípadne je možné aj pasírovať. Prilejeme smotanu a dobre premiešame.
Omáčku nie je potrebné ničím zahusťovať, stačí iba zelenina. Od použitej mrkvy má prirodzene nasládlu chuť. Ak je málo slaná, samozrejme treba dosoliť.
My podáva s knedľou a brusnicovým, prípadne iným kyslým džemom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte