
dasa_ | Vajíčkový rezeň
Vajíčkový rezeň bol kedysi stálicou rôznych bufetov, lahôdok či staničných reštaurácií. Mal svoju štátnu normu, podľa ktorej sa pripravoval, s presne predpísanou ozdobou na vrchu.
1 | kus | vajce |
2 | polievkové lyžice | strúhanka |
1 | štipka | soľ |
1 | plechovka | olej |
Retro rýchlovka, ktorá dokáže aj dnes zasýtiť. Naviac, doslova za pár drobných s jednoduchým postupom, naozaj iba s minimom surovín. A keď pridáte aj čerstvú alebo kvasenú zeleninu, tak aj relatívne vyvážené jedlo s obsahom bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny aj vitamínov. Naviac, peňaženka po takejto večeri nezaplače. Ak robíte svoju vlastnú strúhanku, tak vlastne povýšite zvyšky na plnohodnotné jedlo.
Postup je rozpísaný je jeden vajíčkový rezeň. Samozrejme, množstvo si upravte podľa svojich potrieb. Len je dôležité robiť rezne postupne, po jednej porcii, teda jednom vajíčku. Vtedy je všetko presne odmerané.
Na panvicu dáme olej a zapneme. Ak máme teflónovú, stačí menej oleja.
Tanier posypeme lyžicou strúhanky.

Rozklepneme jedno vajíčko a mierne osolíme.

Zasypeme ďalšou lyžicou strúhanky.

Vidličkou zamiešame a pomocou stierky stiahneme na rozpálenú panvicu. Vďaka stierke veľmi ľahko na panvicu presunieme celú zmes bez zvyškov v tanieri.

Na panvici pomocou stierky vytvarujeme tvar rezňa.

Opekáme asi 2 minúty z každej strany

Podávame na chlebíku a pridáme k tomu zeleninu. Kedysi bola klasika podľa normy nakladaná zelenina, možno dáte prednosť čerstvej alebo kvasenej. Niekomu bude na chlebík vyhovovať horčica, niekto si dá kečup. Miesto chlebíka môžu byť samozrejme aj zemiaky, alebo čokoľvek, čo vám chutí. V každom prípade ideálna rýchlovka.
Vlastne, každý, kto robieva trojobal to pozná - akurát vtedy zachraňujeme zvyšky, a tak je tam občas priveľa strúhanky. Vyskúšajte verziu, keď vaším cieľom nebude iba spotrebovanie toho, čo ostalo.
Bože, tieto staré recepty podľa noriem! Ja to milujem, už len preto, že sú na to normy:))