
sedita321123 | Slivkové gule s makom
Tradičný recept na slivkové gule zo zemiakového cesta.
600 | gramov | zemiaky |
200 | gramov | múka pšeničná polohrubá |
1 | kus | žĺtok |
štipka | soľ | |
100 | gramov | maslo |
100 | gramov | mak modrý |
25 | kusov | slivky |
trocha | práškový cukor |
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Môžeme uvariť aj deň vopred. Ošúpané nastrúhame najemno alebo pretlačíme cez lis. Mak zomelieme. Slivky zbavíme stopiek, umyjeme, môžeme odkôstkovať alebo aj ponechať s kôstkami.
Na dosku nasypeme múku so štipkou soli, pridáme zemiaky, žĺtok a rukami vymiesime cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa nezačalo drobiť.
Bochník cesta vyformujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska rovnakej veľkosti. Z každého vygúľame guľku, stlačíme na placku, do ktorej obalíme slivku.
Gule vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme, kým vyplávajú na povrch a odvtedy povaríme ešte ďalších 5-7 minút.
Uvarené gule vyberáme dierkovanou naberačkou alebo pomocou sitka. Ihneď servírujeme na taniere, prelejeme roztopeným maslom, posypeme zomletým makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty