
melisa | Lekvárové perky
Je to veľmi starý recept, ktorý sa dedí v našej rodine už veľa generácií. Rôzne pirohy, perky patrili kedysi ku základným jedlám. Či už na sladko alebo na slano.
900 | gramov | zemiaky |
300 | gramov | hrubá múka |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
400 | gramov | slivkový lekvár |
300 | gramov | mletý mak |
Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu. Ošúpeme, postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6x12 cm, do stredu položíme za malú lyžičku lekváru a preložíme na polovicu. Okraje popritlačame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili.
Dáme zovrieť asi 4 l vody, osolíme a perky vkladáme po 15 kusov, premiešame a varíme kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme dierkovanou varechou, potrieme maslom, hneď obalíme mletým makom, posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
Ďalšie recepty
jeeej, perky s makooom!!!
jedavala som ich u kamaratky, krasne spomienky na utlu mladost
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
1x som sa registrovala niekde iba kvoli tomu, aby som mohla dat komentár :) Vyskúšala som recept pred chvíľkou a musim povedať, že sú fantastické perky. Recept je jasne a stručne napísaný. Klobúk dole pred gazdinkou. Inak ich už ani robiť nebudem. ĎAKUJEM.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám veľkú radosť, že sa Vám perky vydarili. Sú naozaj vynikajúce, takto ich pripravujeme už celé generácie. Veľmi pekne ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Spomínam na starkú a jej perky....aj ona nám zanechala podobný recept.