
Dzeny | Smotanovo-škvarkové slimáky
Vynikajúce slané kysnuté pečivo, sú to také malé záviny, slimáky, pagáče... Je to výborné.
Cesto: | ||
500 | gramov | polohrubá múka |
130 | millilitrov | mlieko |
1 | čajová lyžička | kryštálový cukor |
1 | kus | vajce |
2 | kusov | žĺtok |
trocha | soľ | |
130 | gramov | rozpustené maslo |
35 | gramov | čerstvé droždie |
Plnka: | ||
300 | gramov | oškvarky mleté |
200 | gramov | kyslá smotana 14% |
1 | čajová lyžička | soľ |
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame, pridáme 1 ČL cukru a 1 ČL múky. Necháme zísť kvások.
Kvások pridáme do múky so všetkými ostatnými ingredienciami. Maslo pridávame rozpustené, nie príliš horúce. Vypracujeme cesto. Je trochu hutnejšie, ale dobre sa s ním robí. Treba poriadne premiesiť. Necháme kysnúť kým cesto nezdvojnásobí objem, cca 45 minút.
Medzitým pripravíme plnku, zmiešame všetky ingrediencie. Môžete pridať aj čierne korenie, ja som nedávala.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Každú vyvaľkáme na cca 3-5 mm, potrieme plnkou po celej ploche cesta. Plnka má byť fakt slaná, až presolená, lebo cesto je takmer bez soli.

Natreté cesto zvinieme a pokrájame na trojuholníky.

Pripravené trouholníky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladáme vždy tou hladkou stranou nahor, nie ako je vyššie na obrázku. Tá zlepená časť musí byť na plechu.
Slimáky potrieme bielkom a pečieme na 180 st 25 minút.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty