reklama

Smotanovo-škvarkové slimáky

Pridal/a Dzeny dňa 27. 10. 2024 - 16:58 - Recepty Dzeny
Smotanovo-škvarkové slimáky, Slané, recept, Dzeny

Dzeny | Smotanovo-škvarkové slimáky


reklama

Vynikajúce slané kysnuté pečivo, sú to také malé záviny, slimáky, pagáče... Je to výborné.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov polohrubá múka
130 millilitrov mlieko
1 čajová lyžička kryštálový cukor
1 kus vajce
2 kusov žĺtok
  trocha soľ
130 gramov rozpustené maslo
35 gramov čerstvé droždie
Plnka:
300 gramov oškvarky mleté
200 gramov kyslá smotana 14%
1 čajová lyžička soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, rozmiešame, pridáme 1 ČL cukru a 1 ČL múky. Necháme zísť kvások.

Kvások pridáme do múky so všetkými ostatnými ingredienciami. Maslo pridávame rozpustené, nie príliš horúce. Vypracujeme cesto. Je trochu hutnejšie, ale dobre sa s ním robí. Treba poriadne premiesiť. Necháme kysnúť kým cesto nezdvojnásobí objem, cca 45 minút.

Medzitým pripravíme plnku, zmiešame všetky ingrediencie. Môžete pridať aj čierne korenie, ja som nedávala.

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Každú vyvaľkáme na cca 3-5 mm, potrieme plnkou po celej ploche cesta. Plnka má byť fakt slaná, až presolená, lebo cesto je takmer bez soli. 

Smotanovo-škvarkové slimáky - plnenie cesta oškvarkami a smotanou.
Foto: Dzeny

Natreté cesto zvinieme a pokrájame na trojuholníky. 

Smotanovo-škvarkové slimáky - závin pokrájaný na trojuholníky.
Foto: Dzeny

Pripravené trouholníky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladáme vždy tou hladkou stranou nahor, nie ako je vyššie na obrázku. Tá zlepená časť musí byť na plechu.

Slimáky potrieme bielkom a pečieme na 180 st 25 minút.

Výnos
22 kusov
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama