Popis
Mäkučké pagáčiky s voňavými oškvarkami... čo dodať

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
400 | gramov | hladkej múky |
400 | gramov | polohrubej múky |
125 | gramov | hery |
300 | millilitrov | cmaru |
100 | millilitrov | mlieka |
1 | kus | droždia |
1 | polievková lyžica | octu |
1 | polievková lyžica | kryštálového cukru |
1 | polievková lyžica | soli |
2 | kusy | vajec |
mleté škvarky na potretie | ||
1 | kus | vajce na potretie |
trocha | soli na posypenie | |
trocha | sezamu alebo kmínu na posypanie |
Inštrukcie
Do misky si nasypeme obe múky, urobíme jamku, do ktorej pridáme rozpustený tuk. soľ, ocot, vlažný cmar. Zasypeme múkou /trochu odoberieme zospodu/, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom /stále pracujem v jednej miske :-)/ a zamiesime cesto, ktoré sa nelepí, netrhá...
Prenesieme ho na pomúčenú dosku, rozvaľkáme natenko, potrieme oškvarkami, osolíme, preložíme tak, že vrchný diel /1/3/ preložíme do stredu, spodný diel /1/3/ preložíme na vrchný diel, zľava preložíme 1/3 do stredu a sprava podsunieme 1/3 pod cesto do stredu. Vznikne kocka...
Potom necháme 20 minút prikryté kysnúť a znovu rozvaľkáme natenko, pomažeme oškvarkami, osolíme a preložíme tak ako prvý krát a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Po tretíkrát cesto rozvaľkáme, potrieme oškvarkami, osolíme a poprekladáme, necháme kysnúť 20 minút.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, potrieme vajíčkom, povykrajujeme pagáčiky, ktoré preložíme na plech /ja používam papier na pečenie/ necháme podkysnúť 10 minút a posypeme sezamom. Pečieme na 180°C, asi 15 minút do zlata.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť