V Európskej únii končí každý rok na skládke 90 milionov ton potravín. Zďaleka nie iba skazených. Jedlo, ktoré sa behom dvanástich mesiacov vyhodí v Európe a v Severnej Amerike, by trikrát nakŕmilo všetkých hladujúcich ľudí na svete.
Vyrábame stále viac a lacnejšie. To vedie k nadspotrebe. K šialenej nadspotrebe.
Naša planéta však môže uživiť len limitované množstvo ľudí. To znamená, že existuje globálna "nosná kapacita" pre ľudí. Typická definícia pre nosnú kapacitu je "maximálne množstvo zvierat, ktoré môže špecifické prostredie uživiť bez toho, aby došlo k jeho poškodeniu a degradácii."
Je samozrejmosťou, že populácia, ktorá je vyššia ako nosná kapacita životného prostredia (napr. globálneho ekosystému), poškodzuje svoje životné prostredie. Používa suroviny rýchlejšie, než ich životné prostredie dokáže regenerovať, produkuje odpad rýchlejšie, ako ho je prostredie schopné absorbovať, a inými spôsobmi poškodzuje svoje životné prostredie. O takejto populácii sa hovorí ako o "prekročení".
Populácia môže prekročiť nosnú kapacitu iba dočasne. Následne množstvo poklesne na alebo pod hranicu, určenú nosnou kapacitou. To znamená, že hoci populácia môže rásť, kým nie je priveľká pre to, aby ju existujúce suroviny dokázali udržať, následne jej veľkosť poklesne.
Populácia prekračujúca nosnú kapacitu znižuje nosnú kapacitu, takže to isté prostredie nedokáže v budúcnosti uživiť rovnaké množstvo.
Mimo iné faktory nám naša ťažba neobnoviteľných zdrojov ako ropa a uhlie umožnila dočasne prekročiť nosnú kapacitu Zeme pre náš druh. Keďže zásoby klesajú, a alternatívne zdroje nedokážu udržať krok tohto poklesu pri ich nahradzovaní, budeme musieť bojovať o udržanie nášho momentálneho množstva.
Ak bude ľudstvo zotrvávať v stave prekročenia, ako výsledku nášho množstva a existujúcej a pokračujúcej ekologickej degradácie, veľkosť ľudskej populácie zákonite následne padne nadol.
V čase, keď podľa predpokladov ľudstvo využíva až 40% pozemskej fotosyntézy, a keď sú zásoby podzemnej vody z veľkej časti vyčerpané, životné prostredie silne poškodené, a s ním spojené druhy vymierajú, spolu s výsledkami nadmerného rybolovu, celosvetového šírenia toxínov, zvýšeným rizikom nakazenia chorobami spôsobeným rastom populácie, jej hustotou a mobilitou, vyťažení širokej škály ostatných zdrojov mimo tých, ktoré poskytujú energiu, je čoraz jasnejšie, že čelíme hlbokej celosvetovej ekologickej kríze.
No pre niektorých zisk a politická ideológia zviazaná so sebanáhľadom môžu byť dostačujúce pre to, aby živili ďalšie popieranie.
Faktom však je, že v roku 1860 sa 60% Američanov živilo farmárstvom, dnes je to menej ako 3%. V roku 1950 pracovalo vo výrobe 33% pracujúcich Američanov, v roku 2002 ich bolo už len 10%.
Americký oceliarsky priemysel zvýšil výrobu medzi rokmi 1982 a 2002 zo 75 miliónov ton na 120 miliónov ton, ale počet robotníkov v oceliarstve klesol z pôvodných 289 000 na 74 000.
Alliance Capital vypracoval v roku 2003 štúdiu 20 najsilnejších ekonomík sveta (od roku 1995 do 2002), pričom sa zistilo, že vo výrobe došlo k redukcii 31 miliónov pracovných miest, ale výroba pritom vzrástla o 30%.
Tento vzorec narastajúcej produktivity a zisku je spolu so znižujúcou sa zamestnanosťou nový mocný fenomén, ktorý bude pokračovať svojím tempom i naďalej.
Kde sa tieto pracovné miesta podeli? Prešli do sektora služieb. Od roku 1950 do 2002 vzrástol podiel Američanov zamestnaných v sektore služieb z 59% na 82%. Sektor služieb tak vytváral pracovné miesta, ktoré boli za posledných 50 rokov zrušené v poľnohospodárstve a v priemysle.
Tempo vytvárania nových pracovných miest sa však nástupom počítačovej automatizácie spomaľuje. Banky znížili počet pracovníkov pri prepážkach od roku 1983 do 1993 o 37% a do roku 2000 už 90% všetkých klientov bánk používalo bankomaty. Telefónnych operátorov vo firmách takmer úplne nahradila elektronická hlasová služba, prepážkových pracovníkov na poštách zas nahradzujú samoobslužné automaty a pokladníkov počítačové kiosky. Napríklad McDonalds už roky hovorí o plnej automatizácii svojej reštauračnej siete, o nahradení obslužného personálu a tiež o zavedení automatického kuchynského náradia pri varení, ako je obracačka burgerov. Skutočnosť, že tak doposiaľ neurobili, je zrejme otázkou vzťahov s verejnosťou, lebo si dobre uvedomujú, o koľko sa zníži počet pracovných miest, ak prejdú na automatizáciu.
Neexistuje jediná oblasť priemyslu služieb, do ktorej by neprenikol vplyv počítačovej automatizácie. Ak by sa človek tvorivo zamyslel nad aplikáciou existujúcej technológie, ktorá ešte nezasiahla sektor služieb, čoskoro by sme takmer zo dňa na deň videli zánik väčšiny pracovných miest orientovaných na služby, počínajúc prepážkovými pracovníkmi, pokladníkmi, čašníkmi a telefónnymi operátormi.
Pracovné miesta teda miznú, ale paradoxne stále viac míňame a nakupujeme. Tak rastie celková zadĺženosť obyvateľov i jednotlivých krajín. Národný dlh USA sa v januári 2009 vyšplhal na 12 250 000 000 000 dolárov. Z 203 krajín sveta existujú iba štyri (!), ktoré iným nedlhujú peniaze. Kolektívny externý dlh všetkých vlád sveta je v súčasnosti asi 52 biliónov dolárov a toto číslo nezahŕňa obrovský dlh domácností každej krajiny.
V podstate je zbankrotovaný celý svet.
Ale ako to? Ako môže svet ako celok byť sám sebe dlžníkom?
Ak žijeme v systéme, ktorý odmeňuje súťaživosť, neuvedomelé sebectvo, nemorálnosť, márnivosť a aroganciu, potom sa budú v spoločnosti neustále objavovať práve tieto hodnoty. A hoci mnoho ľudí verbálne podporuje "poctivosť, záujem o druhých a pokoru", veľmi ľahko uvidíme, prečo sa týmto kvalitám nedarí - pretože systém prežitia v dnešnej spoločnosti ich nepodporuje ani neposilňuje.
Je na našom rozhodnutí, či sa o celkovú zmenu pokúsime dobrovoľne a humánne, alebo necháme prírodu vyriešiť celú vec za nás.
Zdroje:
http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/jidlo-z-popelnic-t…
http://plsvk.wordpress.com/2010/07/18/john-feeney-sest-krokov-pre-dosia…
http://zeitgeistmovement.sk/
Na "živom" školení ŠRF v Dolnom Kubíne sme si spolu pozreli krátky (20 min.) film, v ktorom Annie Leonard (známa ekologická aktivistka) veľmi zaujímavo a názorne vysvetľuje, ako zaobchádzame s našou Zemou, a teda aj sami so sebou: http://dokumentarni.tv/zivotni-prostredi/pribeh-veci-story-of-stuff/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to som akože lepšia, keď mi vyšlo že podľa mojich zadaní by nám stačilo 0,8 Zeme?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hej, Maka, žiješ ekologickejšie
Zaujímavé pritom je, že osobne nemám pocit, že by som robila nejaké veľké veci, čo sa ekológie týka... A predsa by to stačilo, ak by sme sa tak správali všetci.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pre silnejšie povahy odporúčam aj film (51 min.) Umieranie v hojnosti http://www.youtube.com/watch?v=sIAlSSqxmw4&feature=related
Hovorí o distribúcii potravín v tomto svete. O tom, ako pre čistú chamtivosť a finančnú nenažranosť obchodníkov umierajú ľudia od hladu, hoci celé dni pracujú na poli, a aj tak si nemôžu dovoliť kúpiť dostatok jedla pre svoje rodiny.
Film je šokujúci, zvlášť v závere - tam už je reč o vode. Ak sa nič v tomto šialenom a chorom systéme nezmení, aj tú si budeme nakoniec draho kupovať.
Ak si to, pravdaže, budeme môcť dovoliť .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zistila som, že aj mojou stopou, hoci nevedomky,ničím túto zem. Vyšlo mi číslo 12,8!
Zamyslím sa a prehodnotím niektoré postoje.
Pre mňa toto bolo zaujímavé a poučné.Idem na to!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stelinka, ja som to povedala aj v Dolnom Kubíne na školení - asi najviac dala ŠRF mne. Dostala som sa k takým informáciam, ktoré by si asi inak cestičku ku mne hľadali veľmi ťažko. Toto sú totiž veci, ktoré v TV nepočuť. Keď náhodou áno, tak na málo sledovanom kanáli a hlboko v noci, prípadne v pracovné dni doobeda.
O tom, ako sa správať ekologickejšie, bude reč v ďalších častiach ŠRF. Nie sú to nijako náročné veci a ich dodržiavanie pomôže Zemi a aj nám. Príjemný "vedľajší účinok" je totiž značná úspora aj v našej peňaženke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kým žijem idem na to!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Drevom vykurujem a to tam nie je.Asi to nie je veľmi ekologické.Teraz zbierajú v dedine nebezpečný odpad,tak sme prispeli pneumatikou,počíta sa?Odpad triedim automaticky,vždy nosíme do tých farebných košov,hlavne deťom sa to páči,kuch.odpad zas susedovi pre prasiatko,kde sa mi zrecykluje na jaterničky Mám číslo 0,9.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teki, ono, akékoľvek spaľovanie nie je ekologické. V našich zemepisných šírkach sme však v chladných a studených mesiacoch odkázaní na nejaký zdroj tepla. A keď už teda kúrime, tak si podľa možnosti vyberajme také palivo, ktoré zaťažuje životné prostredie najmenej. A to je drevo (a/alebo drevené štiepky, a/alebo iné biomasy).
Počíta sa všetko - odovzdané pneumatiky, staré batérie, použité lieky v lekárni... Všetko sú to záležitosti, ktoré zaberú v podstate pár minút. Rovnako, ako hodenie tých vecí jednoducho do kontajnera.
Výsledok je však podstatne iný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mne vyslo 1,2 .. ale v niecom mi chybali ine moznosti a tak som musela odpovedat nie uplne pravdivo.. no vzdy sa da v niecom zlepsit..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nia, tá "kalkulačka" je len orientačná. Ale myslím si, že poslúži lepšie ako vôbec žiadna. Keď pre nič iné, tak preto, aby si človek uvedomil, ako málo stačí na to, aby veci robil inak a lepšie. To málo je však zároveň veľmi veľa - chcenie.
Nie nadarmo sa hovorí, že ak niekto nechce, je to horšie, ako keby nemohol...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňa dosť miatol hlavne ten pojem priemyselne spracovaných potravín - lebo teda napriek všetkej láske k životnému prostrediu mäsa napríklad sa vzdať akosi neviem a nemienim - kupovať sa snažím mimo supermarketov, ale zase tiež nie rovno z dvora od nejakého domáceho pestovateľa - jednoducho klasický mäsiar, mnohí z nich síce sami nechovajú, ale si napríklad sami porážajú ten dobytok a rovnako pri iných potravinách - neviem si predstaviť, že by som si išla niekde kúpiť zrno a potom si ho sama mlela na múku - ale ak si kúpim múku, tá už je vlastne priemyselne spracovaná a zabalená - nech by som si kúpila aj tú najzdravšiu celozrnnú...
Čo mi tam zase chýbalo napríklad bola oblasť "domácej chémie" - či už osobná kozmetika alebo čistiace prostriedky, pracie prášky a pod. - tam by sa podľa mňa tiež čo - to prejavilo.
Chápem, že to je len "orientačné" a že sa vlastne nedá ani celkom dobre zahrnúť úplne všetko - ale inak práve podľa toho "výberu okruhov", ktoré sa hodnotili sa dá aj tak trochu orientovať "odkiaľ vietor fúka"
Určite to ale bolo dobré na to, aby sa človek trochu zamyslel nad vecami, ktoré si doteraz možno ani neuvedomoval.
Pokiaľ ide o nadspotrebu samotnú, mne fakt ide na nervy akékoľvek plytvanie - ja som ešte bola vychovávaná babičkou, ktorej ak smida chleba na zem padla, zdvihla, ofúkala, prežehnala a spotrebovala - nič sa nevyhadzovalo .... a moja mama dodnes deň keď ide po lese a vidí tie popadané konáre plače - tu to len tak navnivoč hnije, kedysi by sme to boli vyzbierali a spotrebovali - my sme mali teplo a les bol čistý ... no, iné hodnoty, skrátka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, stále dúfam, že hodnoty sú tie isté, len tie "babičkovské" sú momentálne zatlačené do úzadia, pretože ich "prevalcovala" reklama a všemožné triky obchodníkov.
Ale niekde v sebe dobre vieme (alebo aspoň veľká väčšina z nás), že toto nie je svet, v akom chceme žiť. Naša planéta je nádherná a my ju ničíme. Ničíme tým však aj sami seba. Nemáme totiž "na spotrebovanie" inú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no hrôza,, mne vyšla ekologická stopa až 2,2. Hanbím sa, fuj. Ale zasa mne tam chýbalo to kombinované vykurovanie /počas dňa obnoviteľnými zdrojmi energie a počas noci plynom/, alebo aj to používanie surovín, resp. balených potravín, napr. saláma sa dá aj nezabaliť?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veru, veru - vidím, že si sa potýkala s podobnými otázkami ako ja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Myslím si, že tými priemyselne spracovanými potravinami sa myslelo to, čo prešlo nejakým výrobným procesom. Čo je dnes v podstate vlastne všetko, čo bežne kúpime v obchode. Ono ešte aj tú mrkvu, brokolicu, či paradajky často zabalia do plastu, či igelitu, že? Fascinujú ma igelitové sáčky pri šampiňónoch. Však naber si, koľko chceš, a kým prídeš domov, huby sa parádne sparia.
Jasne, ľudia v meste okrem tržníc asi nemajú často vôbec žiadnu možnosť bežne nakúpiť niečo iné. Jedine, že majú niekoho na dedine, alebo si zájdu na ekofarmu. Alebo nakupujú čisto v Biopotravinách - ale keď budeme na to pozerať fakt prísne, tak aj tie potraviny sú vlastne nejako priemyselne spracované.
V podstate priemyselne nespracovaná je úroda z naší zahrádky, prípadne produkty domáceho chovateľstva, "nákup z dvora" na ekofarmách a tak.
Ešte k tým salámam - načisto ma prešla chuť, keď som videla toto: http://www.zlo.cz/food-inc-potraviny-as.php (Podívaná naozaj len pre silné žalúdky.)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja mám 0,9...a už vypíname TV, ešte obmedziť počítač ...už aj Dávidko dával dnes kázanie svojmu otcovi o coca-cole
...vložky zatiaľ nepotrebujem, ale chcela by som si ušiť aj Kubkovi ekoplienky(hneď ako sa zbavím všetkých zákaziek)...Dávidko našiel zberné miesto na elektro odpad, kamarátka pracuje v lekárni-tak sa zbavíme, čo sme doma odkladali, bo sme nevedeli kam s tým......inak predvčerom dávali v Tv závadné hračky a boli tam aj naše kačičky do vane
a som teraz mimo z tých hračiek, my nekupujeme, všetko sme dostali, a neviem ako zistiť čo je vhodné a čo nie...na jednej strane je toto poznanie ako zbytočne ubližujeme sebe i planéte deprimujúce, ale na druhej i zábava, keď s malým vymýšľame ako to urobiť lepšie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Apple, nuž, každý je zodpovedný v prvom rade sám za seba. A keď robíte, čo sa vám dá - už to je veľa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
je to fakt len orientacne, pod hranicu 1,2 sa nedostanem co by som zo vzduchu zila. chladne podnebie, panelak s centralnym a auto, ktore ma viac ako 10 rokov a cize k tomu primerana spotreba(moj jediny luxus, uzivam
a budem uzivat). hoci takmer vsetko dopestujeme na poliach, este aj to zrno, ktorym sa krmia sliepky, separujeme a uz nepouzivame ani pracie prasky a agresivne cistiace prostriedky(co tam sice nie je...). na hranicu 0.9 som sa dostala az ked som zadala podmienky tak, ako sa vidim o 10 rokov, v domku
. ale je to paradoxne nie plus pre zem, pretoze v tom panelaku predsa len niekto bude + dom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A si vezmi, že s MM bývame v tom istom dome - a vyšli nám iné výsledky. On totiž do práce chodí autom (inak sa tam nedostane), ja pracujem z domu. MM si v práci na obed dá vždy mäso, ja som už takmer vegetarián. A tak.
Ale myslím si, že taký základný obrázok, ako na tom cca som, sa podľa toho vcelku urobiť dá
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
samozrejme, minimalne su jasne zadefinovane kategorie a vies sa z toho "vysomarit".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hanbím sa, hanbím... 2,4.... aj keď ten priemerný Čech ma trochu ukľudnil (má 4,8).
Práve dnes som sa v obchode zamýšľala, že musím začať chodiť nakupovať inde. Potrebovala som kyslú kapustu, pozerám na obal a poľská!!!! Minule vajcia - poľské!!! Čo u nás nemáme sliepky? Ani kapustu????? Koniec, ráno sa mi behá ťažko s kočíkom a nákupom, ale toto nie. Tie vajcia kupujem už inde (so zeleninou), len kapustu som súrne potrebovala, tak som ju kúpila. (hanbím sa druhýkrát).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Martina, toto je to, čo som písala vyššie - nemám pocit, že som nejaká echt ekologická. V obchode si akurát tak vyberiem jablká z Čiech a nie z Talianska, aj keď tie druhé trebárs vyzerajú lepšie. Ale neobehám polovicu mesta len preto, aby som kúpila všetko naozaj a iba slovenské. Aj keď tak by to bolo najsprávnejšie.
Beriem to tak, že síce neriešim všetko od základu, ale robím aspoň niečo. A to je vždy viac ako nič
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mna naposledy zaujalo toto a veru sa to pekne doplna s Ankinym prispevkom: http://dolezite.sk/Pripravte_sa_na_moment_ked_zaniknu_peniaze__1.html
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Amálka, ďakujem, zaujímavý článok
Ale ja (zrejme už nenapraviteľný optimista a idealista) to nevidím tak čierne. Stále mám ideu, že všetko by to šlo zmeniť aj inak a bez nejakých "hlavybôlov"
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hanbím sa jak neviem čo!!!
Vyšla mi taká cifra,že medzi vás nepatrím.A to si teda všetku zeleninu a ovocie dopestujem,recyklujem čo sa dá,šetrím jak blb /ved som nezamestnaná a jeden plat-čo dodať/. Kúrime ledva na dvadsať stupnov, všetci sa čudujú ako málo platíme. To asi ovplyvnilo moju eko-stopu to "hnusné" auto čo pije ako dúha, a náš velký dvojgeneračný domisko. A prirátala som tam 3 hodky let lietadlom raz ročne.
Tak mám klamať? Prečo tam napríklad nie je otázka-vyrábate si sviečky z nedohoretých kahančekov po pamiatke zosnulých?
Skrátka a dobre test len na dlhé večery.
Ale dobre je o tom hovoriť a písať,lebo ked človek počuva a pozerá okolo seba nestačí sa čudovať čo sa deje vo svete.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Staronova, nebuď na seba zlá - robíš, čo sa dá
A to je podstatné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Svoju ekologickú stopu si môžete zmerať tu: http://www.hraozemi.cz/ekostopa/ (na lište vľavo klikni na Spočítej si ekostopu)
Mne vyšlo číslo 0,9. To znamená, že ak by všetci žili rovnako, stačilo by nám 0,9 Zeme.
V Európe a v Severnej Amerike je priemerná ekostopa ľudí 3-5. Ak by tak žili všetci ľudia, potrebovali by sme tri až päť Zemí.