
Alica7 | Šišky
Jemné a nadýchané šišky.
Ingrediencie
2 | kusov | žĺtok |
trocha | mlieko | |
200 | gramov | polohrubá múka |
100 | gramov | hladká múka |
50 | gramov | kryštálový cukor |
30 | gramov | maslo |
4 | gramov | sušené droždie |
3 | gramov | soľ |
Na vyprážanie: | ||
olej | ||
Na dochutenie: | ||
lekvár |
Postup
Maslo vyberieme z chladničky, nakrájame na malé kúsky, aby riadne zmäklo. Môžeme ho dať trochu povoliť v mikrovlnke, ale pozor, nesmie sa roztopiť!
Odvážime žĺtky a prilejeme toľko vlažného mlieka, aby mala táto zmes spolu 200 g a zmiešame.
Zmiešame preosiatu múku, droždie, cukor a soľ, pridáme mlieko a vymiesime cesto.
Potom pridáme maslo a ešte vymiesime. Prikryté necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Cesto jemne pomúčime a vyvaľkáme na asi 9 mm, vykrojíme kolieska Ø6 cm 14 ks, dáme na mastný papier a prikryté necháme nakysnúť.
Do šišiek urobíme prstom jamku a vyprážame na väčšom množstve oleja strednej teploty z oboch strán, najskôr jamkou dole.
Na šišky dáme lekvár.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty