
České lievance sú z cesta kysnutého, hrubšie a tmavšie upečené než palačinky.
300 | gramov | polohrubá múka |
10 | gramov | droždie |
30 | gramov | práškový cukor |
liter | mlieko | |
30 | gramov | maslo |
2 | kusov | žĺtok |
štipka | soľ | |
trocha | citrónová kôra | |
štipka | muškátový oriešok | |
Ostatné: | ||
olej | ||
džem | ||
tvaroh |
Z droždia, trocha múky, cukru a vlažného (teplého) mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť (na urýchlenie dáme hrnček s kváskom do teplej vody).
Do preosiatej múky pridáme cukor, trocha soli, trocha postrúhanej citrónovej kôry, mletý muškátový orech (nemusí byť), vykysnutý kvások a po častiach zbytok teplého mlieka s maslom a žĺtkami.
Cesto dobre vymiešame a dáme kysnúť. Misku s cestom dáme do teplej vody ak sa ponáhľame.
Panvičku si s trochou oleja rozpálime a naberačkou nalievame vykysnuté cesto a z oboch strán opekáme do červena.
Teplé lievance potrieme lekvárom, džemom, tvarohom, niekto má rád tvaroh pokvapkaný hustou kyslou smotanou alebo jogurtom.
Podotýkam, že je to hustejšie , ale stále tekuté cesto a môžeme použiť jednu veľkú panvičku a jednu na volské oká. Ku koncu ak je cesto hustejšie, tak zamiešame trošku mlieka a dopečieme. Na Morave sú lívance kysnuté, nekysnuté sú palačinky. Vyskúšajte, je to i hlavné jedlo. Po čase dodám i obrázok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty