
Slavka K | Šišky pečené v rúre
Recept na vynikajúce šišky. Zvyknem ich robiť aj tradične vysmážané aj pečené v rúre.
300 | millilitrov | mlieko |
1⁄2 | kus | čerstvé droždie |
3 1⁄2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | kusov | žĺtok |
500 | gramov | hladká múka |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
30 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | rum |
V cca polovici vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru, 1 čajovú lyžičku múky, premiešame a necháme 15 minút podkysnúť kvások.
Preosiatu múku si nachystáme do misky. Pridáme soľ, žĺtky, zmäknuté maslo, kryštálový cukor, zvyšné vlažné mlieko, rum. Nakoniec aj kvások.
Ručne alebo hnetacou metličkou v robote dostatočne dlho miesime cesto, kým sa nám nezačne odlepovať od misky. Potom ho prikryjeme a na teplom mieste necháme podkysnúť cca hodinu.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou pohára vykrojíme kruhy. Do stredu spravíme jamku. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie a necháme ešte kysnúť cca 15 minút

Pred pečením ich potrieme olejom alebo roztopeným maslom a pečieme do zlata, cca 15 - 20 minút pri teplote cca 180°C. Dĺžka závisí od typu rúry.

Na upečené pridáme džem a môžeme ich poprášiť práškovým cukrom, nemusíme.

Slavka K
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty