
Hodí sa ako občerstvenie hoci aj k blížiacej sa Veľkej noci, v lete je dobrý ku grilovačke alebo len tak so zeleninou ako večera.
350 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
28 | gramov | droždie |
250 | millilitrov | mlieko |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
3 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | cukor |
Plnka: | ||
150 | gramov | slanina |
2 | kusov | cibuľa |
1 | kus | klobása |
2 | kusov | paradajka |
3 | kusov | vajce |
250 | gramov | kyslá smotana |
1 | plechovka | kukurica |
150 | gramov | tvrdý syr |
trocha | soľ | |
trocha | mleté korenie | |
trocha | bazalka | |
trocha | oregano |
Z trocha múky, droždia, cukru a mlieka urobíme kvások, ten pridáme ku ostatnej múke ( dala som 150 g bielej špaldovej a 200 g celozrnnej) zmiešanej so soľou, olejom a spolu s mliekom vypracujeme cesto. Dáme kysnúť aspoň na 45 min.
Zatiaľ si na troche oleja speníme nakrájané cibule, ku nim potom dáme nakrájanú slaninu a klobásku môžeme dať údené mäso.
Spolu podusíme, aby pustili šťavu-masť, pridáme na drobnejšie pokrájané paradajky zbavené kože (zaliať na pár minút vriacou vodou a pekne ich zbavíme šupky) a po chvíľke dusenia odstavíme z platne.
Tri celé vajcia v pohári zmiešame s kyslou smotanou, osolíme, okoreníme, dáme bazalku s oreganom ( alebo bylinky aké máte radi) a vylejeme ku cibuľovej zmesi. Spolu pomiešame, ak treba ešte ochutíme podľa seba.
Cesto nám zatiaľ vykyslo, mastnými rukami si ho preložíme na masťou omastený plech s okrajmi, roztiahneme ho a necháme ešte kysnúť, kým sa rúra nevyhreje na 180 st. Cesto ešte raz roztiahneme až ku krajom a vajcovú zmes naň rovnomerne vylejeme.
Posypeme kukuricou a dáme zapiecť na 25 minút. Plech vyberieme, zmes na ceste už nie je riedka.
Posypeme tvrdým strúhaným syrom (veľmi dobrú chuť urobí údený syr) a dáme ešte na takých 10-15 minút dopiecť, syr bude zlatistý a okraje hnedé, chrumkavé.
Po vychladnutí nakrájame a môžeme podávať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pekinské placky
Martuška 123 | Pekinské placky
Pekinské placky
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
JarushkaD | Záviny bez kysnutia
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
Tento recept mám od mojej mamy, takže má určite viac ako 50 rokov. Je výborný. V ceste je droždie, ale netreba čakať na kysnutie. Cesto je výborné na záviny, rožky, šatôčky...