reklama

Veľký sporák

ja_hodka , 07. 05. 2013 - 09:44

reklama

dievčatá, idem si po radu.
Rada by som si zadovážila veľký sporák s piatimi horákmi, sú však o dosť drahšie ako bežné. Využiť určite využijem, ale pri súčasnom trende spotrebičov, ktoré sa tesne po záruke začnú rozpadávať, zvažujem výrobcu. Sporák toho typu som našla od firmy Baumatic a Ariston, ani s jedným z nich nemám žiadnu skúsenosť. Nájde sa niekto, kto má odskúšané buď tieto značky (akýkoľvek sporák, alebo aj iný elektrospotrebič), alebo sporák s piatimi horákmi inej značky?
A ešte ma zaujíma, či niektorá z vás varí na klasickom kachľovom sporáku. Viem, že jedlo má celkom inú kvalitu a mňa to k tým kachliam ťahá a rada by som to prebrala s niekým, kto to v praxi aj používa, lebo tí, čo ma odrádzajú, si len pamätajú ako kedysi mamka, babka...ale sami praktickú skúsenosť nemajú. Ja si tak myslím, že dnešný kachľový sporák sa asi trochu predsa len bude líšiť od tých starých aspoň čo sa týka čistenia a pod.
ďakujem, ďakujem, ďakujem :-) (sun)


reklama


reklama

crystall, Ut, 07. 05. 2013 - 10:34

ahoj, ja mám originálnu veľkú šamotovú pec cez štvrť izby na chalupe (je vedená ako rodinný dom), môže byť aj taká rada?

Má aj rúru, ale piecť v tom nepečiem, lebo neviem trafiť oheň, na piškótu to vôbec nieje, ale na kysnuté to bolo dobré, akurát pripálené dookola, má to normálne ventil na dvierkach. Keď som dala do hlineného pekáča vianočku, tak bola možno viac nadýchaná, ale extrémny rozdiel si nepamätám. Zas nedám dopustiť na hlinený pekáč.

Inak varím tak, že rozvarím na plynovom a dovarím na peci, lebo je veľká, kým sa rozkúri na bod varu, tak mi je vzhľadom na čas ekonomickejšie to šupnúť na sporák a potom preklopím na pec.

No a prikladať. A rátať s tým, že aróma domácnosti bude iná ako bez pece, lebo popol smrdí nakyslo, ďalej na platni ak niečo kvapne, alebo sa vypráža, tak to všetko zostáva v dome. My sme mali jeden čas mániu, sme si zaobstarali obyčajnú mramorovú platňu, tú sme dali na pec, na mramor olej a na tom sme vyprážali placky - tekvicové, zemiakové a to je tá najlepšia delikatesa, akúsom jedla.

Ja ťa odrádzať nebudem, ale je to o sledovaní ohňa, popole, prachu, a udržiavaní platne, pre nás je to úsporné, lebo drevo máme zadarmo, tak ja to tam našvácam a mám kľud, keď idem s deťmi vonka, tak tam hodím peletu a vydrží aj 2 hodiny, hrnce dám na okraj. Ale ak sa pýtaš na kvalitu jedla, tak nič rozdielne som si nevšimla, ja si myslím, že je to aj o druhu hrncov, inak sa varí v liatinových, inak v hlinených, inak obyčajných, inak v smaltovaných. Už ten oheň odspodu to tak nejak extrémne neovplyvní. ....myslím si...

No a dnešný kachľový sporák sa líšiť môže, lebo si zadovážiš originál vysávač na popol, čiže nevymetáš klasicky.

gueva, Ut, 07. 05. 2013 - 21:29

tie placky môžem potvrdiť, my sme ich piekli priamo na platni sporáka nasucho a také upečené sa potierali maslom, takto to robila moja babka a volala ich polesníky. Prípadné prichytené čiastočky sa jednoducho zoškrabali. Toto som nikdy nikde nejedla len u babky a potom u mojej mamy, ale keď dala preč sporák, odvtedy sme prišli aj o túto delikatesu.

Kamila, Ut, 07. 05. 2013 - 12:04

Ľudmila, neviem poradit, akurát co viem daj pozor na rozmiestnenie horákov. Švagriná má tuším nejký väčší, značku si neviem, ale spomínala, že občas veľa nechýba k tomu aby si opálila brucho. To je záležitosť umiestneia horákov, vypínačov. Ja mám vypínače v predu, bruch mi nezhori, ale už su horáky užšie je problém umiestniť viac väčších hrncov.

Ariesa, Ut, 07. 05. 2013 - 22:50

hm, nie su uzke? doma sme len 3ja az 5ti, ale ked sa vari, tak vyuzivame vsetky 4 horaky(som v kuchyni malo, preto vsetko naraz, aj caj, ja nerada mikrovlnku a kanvicu, vsetko radsej na plameni) ... a uz pri nich je problem s velkymi hrncami, tieto 5 horakove vyzeraju ale este horsie.

Iwa, St, 08. 05. 2013 - 13:19

Na fotke sa to moza zdat. Ale ten s najvacsim horakom na boku ma az 74 cm na sirku. Tie, co maju horak v strede, su len o 10 cm sirsie ako klasicky. To asi pre tych, co potrebuju viac malych hrncov.

ja_hodka, St, 08. 05. 2013 - 15:01

asi áno, ale ja hľadám sporák, nie varnú dosku. Má niekto skúsenosti s elektrospotrebičmi Baumatic? Nemusí to byť 5 horákový sporák, ale hocičo iné. Zaujíma ma, či sú poruchové.

Erkočka, Ut, 07. 05. 2013 - 20:31

Neporadím, ale aj tak by ma zaujímalo načo ti je 5 horákov v domácnosti, až to nie je tajné ;-)

gueva, Ut, 07. 05. 2013 - 21:10

My sme cca 20 rokov dozadu varili na sporáku na drevo. Že by jedlo inak chutilo sa nedá povedať, na pečenie sme mali elektrickú rúru, lebo to bolo jednoduchšie a efektívnejšie. Výhodou bolo, že popri varení sa aj miestnosť vykúrila, v zime sa v rúre aj topánky usušili, a popálili sa aj kadejaké papiere a konáre zo záhrady.

akalenkak67, Ut, 07. 05. 2013 - 21:10

Nemyslím že šporák ovplyvnuje chuť jedla.Ja som rozdiel vo varení nezaznamenala.Varila som roky na sporáku na tuhé palivo.Teraz preto po nom velmi netúžim.Nech je človek akokolvek opatrný,prachu z popola sa nevyhne.Aj ked sú teraz moderné vysávače na popol ani to ma už nepresvedčí na klasický sporák.My sme velká rodina.Aj na klasickom plynovom sporáku využívam dva horáky.Už to aj vidno že ktoré. (giggle)
Pre mna 5 horákov by bolo zbytočne vela.Možno raz za rok na vianoce.Vtedy vyťahujem viac hrncov,varím postupne.Postaviť obed na 5 horákov naraz?No to by mi asi jedlo bud zhorelo,alebo sa stalo nejedlým. (rofl)

Karolinka71, Ut, 07. 05. 2013 - 22:28

skúsenosť mám aj z 5 horákmi ale aj s varením v peci
roky som túžila po 5 horákoch na varenie, boli sme veľká rodina a varila som veľa a často, mala som pocit že to bude výborne riešenie.OMYL
úplne náhodne som sa dostala do kuchyne kamarátke ochorela a bolo potrebne navariť hosťom .
Nikdy viac, netúžim po tak šporáku .V skutočnosti ten 5 horák uberá miesto ostatným teoreticky tam naraz síce postaviť 5 hrncov ale len úzke alebo male .Veľmi nepohodlne varenie .Nie, ja už viem že to doma nepotrebujem .Odporúčam vziať hrnce v ktorých varíš a ulož si ich na vystavenú varná dosku .U nás sme doriešili ,mám jednu varnú dosku plynovú,a druhu elektrickú .Nemáme zavedený plyn tak používame bombu.Ked plyn v bombe dôjde prehodím a dovarím na elektrickej.Ked varím vo veľkom a hlavne aj vo veľkých hrncoch tak dva a dva veľké hrnce sú porozdeľované.
Odporúčam veľmi veľmi premýšľať pomerať a zvážiť
V prvom dome sme mali aj pec na pevne palivo bolo to hrozne obdobie naučiť sa .Bojovala som s tým o dušu ale nakoniec sa to zvládlo a milujem varenie práve nad ohňom.Je iné minimálne pre to že mám radosť keď tak varím.Jedlo voňavé nasiaknuté dymom .
Pre mňa je veľmi prijemne počuť pukanie dreva vidieť oheň .Mne to hladí dušu .
Na chalupe máme aj pec aj elektrický ale asi si ani nespomeniem kedy naposledy sa varilo na elektrike :-)
Ja zbožňujem to sálavé teplo ,ten pocit ohňa a vône
je pravda, je potrebne sa naučiť variť na takom šporáku, tam neotočíš gombíkom aby bol planem menši tu sa naučíš pošuchovať hrncom na kraj či do stredu podla potreby .Zvyknúť si prikladať aby nevyhaslo ale to všetko sú začiatočnícke chyby .Naučíš sa zvládneš. Ja mam skutočne veľkou kuchyňu teraz v dome a ako som písala mám dva šporáky dve chladničky ale práve riešime intenzívne pec na pevne palivo .Ja proste zbožňujem ten spôsob varenia.Ked priložíš polienka do pece máš teplučko nie len v kuchyni, je pravda a treba premyslieť dobre odvetrávanie z kuchyne.

Erkočka, Ut, 07. 05. 2013 - 22:51

"Ja zbožňujem to sálavé teplo ,ten pocit ohňa a vône" (sun)
spomeň si na mňa, keď za pár týždňov bude aj v tieni +35 Celzia a budeš stáť pri šporáku :-)

Ariesa, Ut, 07. 05. 2013 - 22:57

;-) na to ale "staci" dobry dom. u starych rodicov, ked sa robi toho viac, zavara a pod. sa i v lete robi na ohni. aj vtedy si to clovek uzije. ked chce teplo, ide von. vnutri je chladok, po 15 minutach dokonca zima. takze salave teplo pri vareni ta neobmedzuje (sun)

Karolinka71, St, 08. 05. 2013 - 23:11

úplne presne ,čo všetko som po zavárala a koľko lekváru navarila na chalupe a práve pre pohodlie pri varení aj keď sa kúrilo a vonku bolo nevydržatelne horúco
Pečieme všetko od malého prasiatka cez kurence ,koláče a nie raz som aj tortu robila ,korpusy piekla
všetko je o zvyku každý pec trošku inak hreje na inom mieste prihorí či rôzne prikladať ale keď sa človek naučí !!!!

ja_hodka, Št, 09. 05. 2013 - 09:41

v starých domoch sa s tým rátalo. Jasné, že do novostavby z tehál a s tenšími múrmi než sa kedysi robili, by sa gazdiná asi v lete pri peci uvarila.

ja_hodka, St, 08. 05. 2013 - 07:46

Dievčatá, ďakujem za komentáre a rady. Ešte upresním, že chcem sporák, nie varnú dosku. Takže tá Ikea asi nie. Inak, tiež sa mi zdajú úzke. Sporák, ktorý zvažujem je väčší a masívnejší.
Prečo chcem 5 horákov. Lebo varím veľa a hlavne preto, že je tam jeden horák wok, ten by mal byť veľký a výkonný na prudký oheň a jeden úplne malý na pomalé, šetrné varenie, alebo malé panvičky.
K tej peci - nemyslím, že by jedlo chutilo inak. Napísala som, že má inú kvalitu ;-) Je to ako uvariť guláš na keramickej doske a vonku v kotlíku.
Pec by som používala v zime kvôli tomu pocitu :-) a vyhrievaniu. Neplánujem to mať ako jediný spôsob varenia.

Karolinka71, St, 08. 05. 2013 - 23:23

doplním -
varila som niekoľko dni u kamarátky na šporáku s 5 horákmi áno aj ona mala jeden na intenzívne varenie a iný bol s maličkým plameňom
Bola som veľmi nespokojná ,lebo som potrebovala vo veľkých hrncoch pre viac ludi .
Doma mám zabudovane spotrebiče tak mám jednu varnú plochu na plyn vedľa nej druhu na elektrinu a úplne mimo rúru na pečenie
Teraz riešime doplniť kuchyňu o sporák na pevne palivo práve ako ďalšiu alternatívu zakúrim teplučko je ale sa aj navariť dá .
určite ako najdôležitejšie je vybrať podla tvojej potreby
U nás sa vari len vo veľkých hrncoch a tie skutočne na plynový sporák či dosku dám len dva do kríža .Potom ostane miesto tak na maličký hrnček ale ja v takom nemám čo uvariť :-)
prajem aby sa rozhodnutie podarilo

ja_hodka, Št, 09. 05. 2013 - 09:54

ďakujem Karolinka. Hlavne za skúsenosť s pecou...uvidím, ako to dopadne. Doma som zatiaľ jediná, kto po niečom takom prahne (giggle)
Veľké hrnce používam málokedy, takmer nikdy, varím stále len toľko koľko zjeme a sme štyria. Neplánujem varnú dosku, ale samostatne stojaci sporák. Ide mi pri tom hlavne o ten veľký horák na prudké varenie, my máme doma radi zeleninu na prudkom ohni, veľmi krátko osmahnutú, ostane chrumkavá a zachová si farbu a chuť. Na bežnom horáku mi to proste nikdy nevyjde tak, ako to má byť. Ten prudký oheň tam chýba. A ten malý horák zas na jemné varenie, to dusím zeleninu max. 20 min. Na bežných horákoch to stále buble príliš aj na tom najmenšom.
Ak niekto má skúsenosť so značkami Baumatic alebo Ariston, budem vďačná za referencie (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama