Ako na hladký pudingový krém
Páči sa mi slovo rustikálne v spojitosti s pudingom .
Ak dávam do horúceho pudingu maslo, tak ho zamiešavam. Puding je hladký, reprezentačný , miešaný varechou. A potom dám maslo a to opatrne ako sa topí vmiešavam. Stierkou. Alebo aj metlička fungovala, ale ako som objavila stierku, tak len s tou.
Čakám ďalšie know how od gazdiniek aj ja.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hmm, žeby to bolo v tom, že ja vlastne neviem uvariť puding zo Zlatého klasu????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Myslím že v tom je problém, ja mám rada takú divnú metličku, je to vlastne taká vareška cez ktorú preteka, klasická vareška nie je vhodná ak chceš mať krém hladky. ked začína hustnúť vtedy je dôležité miešať aj rychlejšie, myslím že to je iba tým miešaním ničím iným. Pudingy by sa mali miešať vareškami čo pretekajú - teda ten puding ide cez ne stále.
No minule som sa pozabudla pri telefone a mala som presne taký hrčkavý krém ale nikto nič nehovoril, chutilo všetkým.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no dúfam, že si na to najbližšie spomeniem, keď budem takéto piecť. Vyskúšam, asi to je fakt v tomto. Pozrela som sa aj na Kamiline obrázky a ona má krásne hladký už rovno ten puding.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Voľakedy boli len varechy a tzv. habarky a tým sa puding miešal najlepšie . A záleží či puding varíš hneď od začiatku alebo vleješ do mlieka keď začne vrieť, ak miešaš poriadne rýchlo ako píše púpavienka a necháš ho dobre prevrieť musí byť hladký. Alebo ho nemáš dobre rzmiešaný v studom mlieku potom vzniknú hrčky. Tým maslom alebo smotanou sa stane ešte hladší a krémovitejší.... ono to je len prax ale aj dobrý cukrár sa podkne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ked sem napíšem že roky rokúce som mala jednu "habarku" potom si povedala dosť a doslúžila a ja som normálne nevedela ničim poriadne rozmiešat napr.v šálke zátrepku a pod.A nedávno idem cez tžnicu a na jednom pulte mi padla do oka "moja "habarka..hned som ju kúpila a pár žien sa pri mne pristavilo vraj to sa načo používa?Je to také koliesko omotané drôtom dookola na rúčke..Inak ked som doma nadávala že mi chýby a som bez toho ľavá synátor mi podal do ruky taký tan šejker čo bývy pri tých práškových doplnkoch pre športovcov..aj v tom dobre išlo roztrepať muku,puding -ale viac umývania..
inak pudindový krém-nikdy som sa nad tým nezamýšlala.uvarím,zamiešam a je hotovo.hladký bez hrčiek..neviem ako a kolko miešam-podla mna tak normálne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
... ja mám habarku - šprudľovačku ako kde to volajú ešte drevenú a nedám na ňu dopustiť a tiež ich kupujeme na jarmokoch
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám doma 3 habarky, bez nich ani krok, ale presne tu varešku používam na také veci, tu kovovu omotanú dookola, ale rozmiešavam klasicky habarkou a pred tým sme vždy používali na puding habarku a nie varešku, len ja teraz mám na umyvanie dve.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja puding varím takto: pudingový prášok "rozkvedlujem" s mliekom drevenou habarkou, dám do hrnca, pridám cukor a miešam do zhustnutia, po uvarení pridám trochu masla. Ak ho chcem použiť ako základ do torty, či koláča, tak poloteplý premixujem mixérom. A je hladký... Raz ma pozorovala svokra a hneď ma sprdla, že takto sa puding nevarí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ani mne sa nedarí vždy urobiť hladký pudingový krém. Ono to má viac levelov. S pudingom nemám problém, všetko miešam v hrnci najprv bežnou kovovou metličkou, kým je všetko rozmiešané a potom veľmi starou umelohmotnou "mutelkou" habarkou?, miešam celý čas. Keď robím krém s tvarohom alebo kyslou smotanou, to najprv pridám maslo a potom jedno,a lebo druhé, dôkladne premiešam a horúce dávam na koprus. V tejto fáze ak všetko rýchlo miešam, zväčša väčšou kovovou metličkou, je krém hladký. Občas sa vytvoria hrudky, keď ho nerozotriem na korpuse dostatočne rýchlo. Ale po stuhnutí to nevadí, alebo aspoň u mňa je to povrchová záležitosť a na vrch tak či tak dávam buď ešte šľahačku, alebo strúhanú čokoládu.
Čo sa mi však poslednú dobu veľmi nedarí urobiť je maslový krém s pudingom, prípadne, mascarpone s pudingom. Možno je to tým, že mamka robila kašu, ktorú zašľahávala do masla vyšlahaného s cukrom z hladkej múky. Pri pudingu, nikdy neviem odhadnú ako veľmi má byť puding hustý, ako má ostať hladký aj po vychladnutí ... preto som začala nahrádzať puding žltkami uvareným s trochou šľahačky na kašu, ale to je tuším ešte väčšia veda. Lebo sa mi často stane, že po vmiešani žltkovej kaše mi tuhý mascarpone krém zriedne. Ale nevzdávam to.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hustý, jednoznačne hustejší ako klasický, asi tak 3 dcl. na jeden puding, len nie každý puding je vhodný, niektorý je ako lepidlo nakoniec.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však toto, lepidlo ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som raz chcela ananasový puding a z neho bolo presne také hrozné lepidlo, prišla som na to že tam kde je kukuričný škrob je lepšie lebo ako nemôžem zemiakový tak sa mi to nestalo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak teraz neviem, či som nejaká divná ja, alebo som mala len šťastie, ale mne sa zhrčkavel krém zo zlatého klasu iba raz. Vyriešila som to tak, že som puding pretrela cez kovové sitko na rezance, v ktorom som tie hrčky vareškou popučila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A puding máte v mlieku zamiešaný hneď a tak varíte? Alebo ho rozmiešate v troche studeného mlieka, zvyšok privediete k varu a rozmiešaný puding potom vlejete do vriaceho mlieka? Má aj takéto niečo vplyv?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja rozmiešavam puding v studenom mlieku všetkom, rovno v hrnci kovovou metličkou, potom vymením za inú ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja si to nepamätám, robím podľa návodu na sáčku:)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rozmiešam do všetkého studeného mlieka a prevarím. Nevlievam do vriaceho - mne sa práve vtedy zhrčká. A varím tak na 6-7 stupni (el. sporák), nie na maxime. Miešam habarkou ako je na obázku. Mamka má lepšiu, tie krídelká sú len 3, vyššie a je v nich dierka. Asi to závisí od toho, ako si zvyknutá. Na intráku som aj polievkovou lyžicou, ale vždy nikdy nie na max. teplote, lebo vtedy nie len že boli hrčky, ale aj prihorel. a zlatý klas napr. na dukátové buchty keď je hustý, dolejem mlieka a pomaly prevarím, vtedy sa hrčky "rozpustia".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Inak, každá máme asi to svoje kuchynské/pekárske prekliatie. Mne sa nedarí kysnuté cesto: buď mi prekysne alebo nevykysne alebo keď sa cesto zdá dobré, z rúry vytiahnem kamenné koláče
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pečenie nepatrí medzi moje obľúbené činnosti. Občas sa predsa len nechám zlákať. Napríklad teraz fantasticky vyzerajúcim slivkovým koláčom od Kamily.
Lenže, už keď to čítam, mám vždy problém. Mne sa tuším ešte nepodarilo ten pudingový krém urobiť tak, aby bol hladký. Vždy ho mám taký hrčkatý, nerovný. Nikdy nie je tak nádherne hladký, ako ho má ona. Je mi jasné, že má bohaté skúsenosti, tie sú nenahraditeľné.
Zdá sa mi, že robím priamo podľa predpisu - do horúceho pudingu zašľahám maslo. Mixérom. Pridám smotanu. A furt je to také rustikálne. Jasne, chuti to nevadí, len tá prezentácia je taká slabšia.
Teraz si uvedomujem, že vlastne už ten puding, keď som varila nebol tak úplne hladký, ako býva bežný puding. Slabo miešam? Alebo mám použiť metličku? Normálne puding miešavam vareškou.