Domáce pirohy, známe aj ako perky, patria k pokladom tradičnej kuchyne. Toto jednoduché, no mimoriadne chutné jedlo sa kedysi pripravovalo bežne – na slano aj na sladko – a aj dnes si nachádza miesto v moderných kuchyniach.
Sladké pirohy z tvarohového alebo zemiakového cesta sa plnia tvarohom, lekvárom či makom a na záver sa posypú opraženou strúhankou, orechmi alebo kakaom. Sú ideálnym dezertom aj sladkým hlavným jedlom, ktoré poteší malých aj veľkých.
Ak máte radšej slanú verziu, skúste tradičné pirohy s bryndzou, kapustou alebo hubami. Pirohy sa môžu variť, podávať s opraženou slaninkou a kyslou smotanou alebo zapiecť pre ešte výraznejšiu chuť.
V našom výbere nájdete tie najlepšie recepty našich čitateliek na domáce pirohy – bryndzové aj lekvárové. Naučíte sa, ako pripraviť mäkučké cesto, ktoré sa neláme, ako pirohy tvarovať, plniť aj podávať tak, aby ste si ich vychutnali naplno.
Slané pirohy
Klasické slané pirohy sa pripravujú najčastejšie zo zemiakového cesta. Plníme ich s bryndzou, kyslou kapustou či hubami. Po uvarení ich môžeme preliať kyslou smotanou a opraženou slaninkou.
Každý robí pirohy po svojom, podľa regiónu, podľa babky, podľa mamy... Tu je jedna verzia na slané pirohy z klasického cesta bez zemiakov s výborne dochutenou bryndzovo-zemiakovou náplňou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Tieto pirohy sú inšpirované tradičným receptom našich severných susedov. Môžete ich spraviť v sladkej aj slanej verzii. Je na vás či ich naplníte tvarohom, bryndzou, mletým mäsom alebo kyslou kapustou. Pozrite si recept na poľské pirohy
Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom aj zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Výborné pirohy zo zemiakového cesta sú plnené hubami. Ak sa vám nechce hrať s pirohmi, môžete spraviť plnenú roládu, ktorú upečiete v rúre. Pozrite si recept na pirohy plnené hubami
Vyprážané pirohy
Chrumkavé na povrchu, mäkučké vo vnútri – ideálne s plnkou z tvarohu, zemiakov, syra či zeleniny. Rýchla a efektná alternatíva k vareným pirohom.
Pirohy zo zemiakového cesta je možné aj vypražiť. Nemusíte sa báť, podľa receptu s fotopostupom pripravíte fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy
Jemné pirohy plnené tvarohom, lekvárom, makom či ovocím. Posypané orechmi, strúhankou alebo kakaom – sladká nostalgia ako od babičky.
Pirohy na sladko môžeme pripraviť zo zemiakového, tvarohového cesta alebo klasického múčneho cesta z hladkej múky, vajca, vody a štipky soli. Aj sladké pirohy varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich ešte 1–2 minúty povaríme a hneď preložíme do misky s maslom, aby sa nezlepili.
V každej domácnosti sa nájde tradičný rodinný recept na pirohy, ktorý sa dedí mnoho generácií. V tomto prípade ide o rodinný poklad, recept na pirohy s lekvárom ako od babičky.Pozrite si recept na lekvárové perky
Rýchle a jednoduché plnené pirohy z lístkového cesta sú ideálne pre každého, kto chce potešiť rodinu sladkým dezertom. Skúste naše pirohy so slivkovým lekvárom alebo kakaovo orieškovou náplňou, ktoré sú hitom každých sviatkov! Pozrite si recept na lekvárové pirohy z lístkového cesta
Vyskúšajte rýchly recept na veľmi jednoduché bezlepkové cesto, ideálne na tvorbu chutných pirohov a plnených rožkov bez lepku. Pozrite si recept na bezlepkové pirohy
Objavte najlepšie recepty na stroganov – hovädzí, kurací aj bravčový so šampiňónmi. Lahodné jedlo, ktoré chutí skvelo s ryžou, cestovinami aj hranolkami.
melisa, kora3d, M.á.r.i.a, Kamila | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na pirohy
Domáce pirohy, známe aj ako perky, patria k pokladom tradičnej kuchyne. Toto jednoduché, no mimoriadne chutné jedlo sa kedysi pripravovalo bežne – na slano aj na sladko – a aj dnes si nachádza miesto v moderných kuchyniach.
Sladké pirohy z tvarohového alebo zemiakového cesta sa plnia tvarohom, lekvárom či makom a na záver sa posypú opraženou strúhankou, orechmi alebo kakaom. Sú ideálnym dezertom aj sladkým hlavným jedlom, ktoré poteší malých aj veľkých.
Ak máte radšej slanú verziu, skúste tradičné pirohy s bryndzou, kapustou alebo hubami. Pirohy sa môžu variť, podávať s opraženou slaninkou a kyslou smotanou alebo zapiecť pre ešte výraznejšiu chuť.
V našom výbere nájdete tie najlepšie recepty našich čitateliek na domáce pirohy – bryndzové aj lekvárové. Naučíte sa, ako pripraviť mäkučké cesto, ktoré sa neláme, ako pirohy tvarovať, plniť aj podávať tak, aby ste si ich vychutnali naplno.
Slané pirohy
Klasické slané pirohy sa pripravujú najčastejšie zo zemiakového cesta. Plníme ich s bryndzou, kyslou kapustou či hubami. Po uvarení ich môžeme preliať kyslou smotanou a opraženou slaninkou.
Bryndzové pirohy
Foto: M.á.r.i.a
Každý robí pirohy po svojom, podľa regiónu, podľa babky, podľa mamy... Tu je jedna verzia na slané pirohy z klasického cesta bez zemiakov s výborne dochutenou bryndzovo-zemiakovou náplňou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Poľské pirohy
Foto: dasa_
Tieto pirohy sú inšpirované tradičným receptom našich severných susedov. Môžete ich spraviť v sladkej aj slanej verzii. Je na vás či ich naplníte tvarohom, bryndzou, mletým mäsom alebo kyslou kapustou. Pozrite si recept na poľské pirohy
Slané pirohy
Foto: M.á.r.i.a
Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom aj zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy
Pirohy plnené hubami
Foto: M.á.r.i.a
Výborné pirohy zo zemiakového cesta sú plnené hubami. Ak sa vám nechce hrať s pirohmi, môžete spraviť plnenú roládu, ktorú upečiete v rúre. Pozrite si recept na pirohy plnené hubami
Vyprážané pirohy
Chrumkavé na povrchu, mäkučké vo vnútri – ideálne s plnkou z tvarohu, zemiakov, syra či zeleniny. Rýchla a efektná alternatíva k vareným pirohom.
Zemiakové pirohy
Foto: Kamila
Pirohy zo zemiakového cesta je možné aj vypražiť. Nemusíte sa báť, podľa receptu s fotopostupom pripravíte fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy
Vyprážané bryndzové pirohy
Foto: verika92
Recept s fotopostupom na fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pirohy na úplne inej úrovni. Pozrite si recept na vyprážané bryndzové pirohy
Vyprážané pirohy so syrovo-šunkovou náplňou
Foto: Mária Vašová
Ak vám zostane zemiaková kaša, môžete z nej spraviť ďalšie jedlo v podobe vyprážaných pirohov. Pozrite si recept na vyprážané pirohy so syrovo-šunkovou náplňou
Sladké pirohy
Jemné pirohy plnené tvarohom, lekvárom, makom či ovocím. Posypané orechmi, strúhankou alebo kakaom – sladká nostalgia ako od babičky.
Pirohy na sladko môžeme pripraviť zo zemiakového, tvarohového cesta alebo klasického múčneho cesta z hladkej múky, vajca, vody a štipky soli. Aj sladké pirohy varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich ešte 1–2 minúty povaríme a hneď preložíme do misky s maslom, aby sa nezlepili.
Lekvárové pirohy - perky
Foto: melisa
V každej domácnosti sa nájde tradičný rodinný recept na pirohy, ktorý sa dedí mnoho generácií. V tomto prípade ide o rodinný poklad, recept na pirohy s lekvárom ako od babičky. Pozrite si recept na lekvárové perky
Oravské pirohy
Foto: kora3d
Pripravte si tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplniť ich môžete makom, orechmi, lekvárom alebo tvarohom. Pozrite si recept na oravské pirohy
Pirohy so slivkovým lekvárom
Foto: balalajka
Ak chcete cesto s vyšším podielom bielkovín, rozhodne neprehliadnite tento recept na pirohy z tvarohového cesta a plnku z bielych sliviek. Pozrite si recept na perky so slivkovým lekvárom
Tvarohové pirohy plnené čučoriedkami
Foto: katarinalucanova
Skvelý sladký obed pripravíte raz-dva, pripravte si pirohy z tvarohového cesta, ktoré sú plnené čučoriedkami a posypané orechmi. Pozrite si recept na tvarohové pirohy plnené čučoriedkami
Sladké pečené pirohy
Lekvárové pirohy z lístkového cesta
Foto: Kamila
Rýchle a jednoduché plnené pirohy z lístkového cesta sú ideálne pre každého, kto chce potešiť rodinu sladkým dezertom. Skúste naše pirohy so slivkovým lekvárom alebo kakaovo orieškovou náplňou, ktoré sú hitom každých sviatkov! Pozrite si recept na lekvárové pirohy z lístkového cesta
Bezlepkové pirohy
Foto: Kamila
Vyskúšajte rýchly recept na veľmi jednoduché bezlepkové cesto, ideálne na tvorbu chutných pirohov a plnených rožkov bez lepku. Pozrite si recept na bezlepkové pirohy
Pozrite si aj:
Recepty na tradičné slovenské jedlá - halušky, pirohy, lokše
Foto: dasa_, M.á.r.i.a, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk | Tradičné jedlá