Ako na lángoše

Teda priznám sa, lángoše z domu nepoznám. Nikdy sme také nerobili. To bola výsada "výletov po lekároch". Chodili sme do Žiliny. A tam sme niekedy dostali pirôžky, niekedy malinovku v sáčku a niekedy lángoše. Vždy dlhý rad čakal, kedy dostane do ruky ten ocesnakovaný kus slaného vysmaženého cesta. Nespomínam si na kečup, v hlave mi ostala iba taká cesnaková pasta, ktorou sa čerstvo upražený lángoš potieral.

Internet je plný receptov. Aj som vyskúšala. Nehovorím, nie je zlý. Ale mám pocit, že niečo tomu chýba. Že ten lángoš zo spomienok bol v niečom lepší.

Cesto som miesila s mliekom, kyslou smotanou a vajíčkom, použila som hladkú múky. Vysmážala som z jednej strany pod pokrievkou, po obrátení len tak navoľno.

Ale stále mám pocit, že niekto pozná nejaký úžasný trik, ktorý mi uniká.

Parené buchty som vďaka diskusii zvládla tak, že som spokojná. Tak verím, že aj tu by som sa mohla niečo podstatné dozvedieť.

Diskusie Naničmama.sk: 

Stará dobrá klasika, robím cesto len z hladkej múky (už som robila aj zo špaldovej a boli výborné), oleja, droždia a vody. Nedávam mlieko ani kysl smotanu do cesta vtedy sú ťažké. Vysmážam veľmi rýchlo lebo im ani moc netreba a už vôbec nie pod pokrievkou - udusíš ich. A také klasické nám chutia najviac a smradu v celom dome od cesnaku. Ja mám ale najradšej s kyslou smotanou a syrom a čuduj sa svete dcéra s džemom, to objavila voľakedy dávno v Bulharsku a doteraz si aj taký dá.

veď takýto langoš s džemom môže byť podobný (chuťovo) s našimi šiškami....či?   

Chuťovo skôr obyčajnej buchte, šiška je lepšie cesto viac ochutené, ale dá sa to jesť 

No ja som vyskúšala rôzne recepty kým som zvladla langoš a stále som nenašla ten pravý ako ho poznam. U nás to tiež nepatrilo k jedlam ktoré sa robili.

Langoše miluje môj manžel a moja svokra ich robievala ako na bežiacom páse. Naučila to aj mňa a cesto mám úplne jednoduché: hladká múka, štipka cukru, rozmrvené droždie, štipka soli a voda - nič viac, nič menej. Vypracujem cesto, ktoré je redšie a ťahavé, ale také, aby sa poľahky dali oddeľovať kúsky. Tie potom rukami na pomúčenej doske roztiahnem do placky a vyprážam v rozpálenom oleji - toho musí byť dosť, aby langoše plávali. Vyprážam rýchlo, dozlata z jednej strany, z druhej strany a šup na tanier. Ja s mužom si ho pobabreme cesnakovou pastou /pretlačený cesnak rozmiešaný so soľou a kvapkou vody/. Chlapci si skôr dajú syr a tatársku alebo kečup.

nenechávaš to kysnúť?

Jasné, že musíš dať vykysnúť tak isto ich robím aj ja len pridám trochu oleja

Chvíľu áno, ale netreba dlho ako napr. cesto na koláče alebo pečivo.

a keď odtrhneš kus cesta a ideš tvarovať lángoš, robíš to hneď, alebo najskôr ten kus cesta premiesiš?

Robievam hneď, nemiesim už.

500g hl.obycajná muka,20g drozdie,4dcl mlieka, 1uvarený zemiak-urobit cesto 30min.podkysnut,potom rozdelit na 8-12bochničkov(podla toho ake ich chceš velké) 15min.odpocinut a mozme vytiahnut placky a vysmázat

moja teta ich pravidelne robi u nás na slávnostiach vtedy dáva na polovicu voda a mlieko a nedáva zemiaky lebo idú hned do predaja-vlani robila z 15kg!!a len sa po nich prášilo...

doma preto zemiak lebo ak sa hned nezjedia tak kto si chce zjest neskor sú také vláčnejšie a makkšie..

Ja robievam uz par rokov podla rcp zo stranky bonvivani.sk su neskutocne chrumkavehttps://bonvivani.sk/recepty/langose , na vrch davam len cesnak rozlaceny, sol a trocha vody. Hned ako vyberiem z oleja dam na servitku a potriem cesnakom, mam pocit ze este viac schrumkaveju. Este syr a hotovo, pouzivam vzdy goudu

Také robia aj v stánkoch, žiadne mlieko žiaden tuk.

Akoto že bez tuku? Veď sa to stále musí smažiť na oleji :O

Ale priamo do cesta nejde tuk... takto to bolo myslené Veľký úsmev

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.