Ako sa naučiť variť?

samozrejme hlavne jednoducho, rýchlo a chutne... Hambím sa

Gazdinou vo vlastnej domácnosti som cca 25 rokov. Voľačo ma naučila variť babka, mamka, doma sme varili počas prázdnin už počas strednej? ..., asi jednoduchý slovenský základ ... Len tuším skoro tých 25 rokov, česť možno nejakým dvom polročným výnimkám, je mojou "radosťou" každodenné varenie. Zväčša úsporné, lebo to mám robiť pri práci, pri deťoch to bolo tiež veselé .... Kebyže som odkázaná variť len sama sebe, jem somariny, len aj drahý pracuje z domu ... Poobede histaminová deva potrebuje čerstvý obed ... ešte že miluje zemikay s maslom a bryndzou. Chichocem sa Ja viem opakujem sa ... Len akosi som dospela do štádia, že neviem už vôbec variť, neviem čo a keď aj navarím, výsledok nestojí za veľa. Ide to so mnou z kopca.

Kvôli histaminovej deve som ubrala z varenia napr. masa paradajkový pretlak, horčicu, sojovú omáčku ..., nejaké hotové zmesi korenín. Viem, že nie sú najsamlepšie, ale nie som odborník na bylinky, koreniny ... A tak sa mi často stane, že morčacie prsia, pripravené na rôzny spôsob sú bez chuti, suché, polievka o ničom ... Buď voľačo ohundre drahý, alebo ja sama a prestáva ma to baviť ešte viac. Raz za čas na stretnutí s kámoškami v reštike , si overím, že zelenina sa dá pripraviť chutne, stále má láka ...., len ja to tak neviem. Mám pocit, že som zabudla aj to čo som vedela.

Rozmýšľam ako to zmeniť. Už som pozerala nejakú školu varenia, len nie je lacná, najväčšia ponuka je v Ba a často sú to vysokošpecifické kurzy. Internet je plný videí o varení, neviem po anglicky, ale však aj vidieť je dosť, už len začať.... Televízne kanály o varení aj máme, len doma ma s nimi hneď zrušia ..., neviem prečo sa dám. Oplatí sa kupovať kucharské knihy? Mám pocit, že budú zas stáť ladom ..., minimálne preto, že som limitovaná niektorými surovinami ...., alebo je problém inde ... chýba mi enrgia. Hambím sa

Abo idem zháňať doručovanie jedla ku nám na dedinu. V meste by to bolo jednoduchšie, ale takú pizzu už máme dokonca aj u nás ..., len tu nemôžem, ale môže drahý ....

Dievčatá, kde beriete nové inšpirácie, kde sa dajú naučiť, odkukať základné grify vo varení ... Som bezradná .... a keby len vo varení. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Diskusie Naničmama.sk: 

Teda, ja som pravidelný sledovateľ Papriky :) Prestala som pozerať detektívky, tak sa striedame, raz hokej, raz Paprika. Občas odtial niečo navarím. Niekedy aj dva tri recepty jeden den a potom zase dlho nič. Celkom rada mám, ked varí Jamie, napríklad v poslednej dobe boli rýchlovky a hneď ma inšpiroval. Kuracie prsia obalil do instantnej kukuričnej polenty. Celkom fajn to dopadlo.

Pozeram samozrjeme aj na PC. Take tie rozne rychle recepty. Na videu vyzeraju fantasticky, skutočnosť je trochu iná.

Ked hovoríš o doručovaní jedla, kamoška si dala mesiac voziť nejaké krabičky. Tuším mi dva varianty spomínala. Ale dlhšie sa na to nedala, zrejme to bolo dosť drahé. A pokiaľ ide o varenie s obmedzeniami, iba študovať stránky, ktoré sa tomu venujú a hľadať, skúšať.

Aj j aby som mala drahemu zaviest, raz jeho serial, raz paprika Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Jamie je velmi sikovny ... ma aj kucharky ... Krabicky su dost drahe a tak ci tak mam doma dalsich stravnikov...., nepomohlo by mi to az tak ...

Tak ja som dopadla na nemeckých, anglických a amerických weboch. Sem tam poľský sa prihodí - ale to málo. Zväčša hľadám koláče (tak raz denne) Veľký úsmev - pre mňa zas musia byť low carb, potom proteinovo založené ale sem tam sa poddám klasike.

Také to denné varenie sa tam pripletie medzi tie koláčové recepty a potom celá inšpirovaná instagramom som, že jako to pekne vyzerá a ktohovie ako to chutí.

Bežné varenie ale zazdievam starými osvedčenými receptami a postupmi. Láka ma pomalý hrniec - len stojí majland a tak som radšej kúpila tlakový hrniec a miesto pomaly varím rýchlo Chichocem sa. A ten parný si priam pýta odo mňa také tie staré dobré osvedčené recepty - Segedín, španielsky vtáčiky, guláše, dusené mäsko na cibuľke, ktoré potom len na rýchlo niečím okorením a šupnem na 20 minút pod gril. Naučila som sa používať sem tam polotovary - objavila som skvelé pripravené chladené cestá a je z toho potom aj pizza na raňajky (obložiť to stihnem ráno za 10 minút a kým sa to pečie ... neni problém). Alebo narýchlo aj večer pripravím.

Inak, základ večerí tvorí mäso, ryža a u mňa zelenina na studeno.

No a absolútne vrchovatá úspora času a nervov je, keď si zostavím jedálniček dopredu.

Ako si sa dopracovala k tym webom, nahodne, google, ci uz mas zopar overenych? Ako tiez este som schopna sa s kolackami hrat, vsak tiez nizkohistaminove, len aby aj deva aby mohla, alebo este jeden pre nu ...

Vsak toto planovanie ....

Zväčša Google - dám výrazy, čo hľadám a niečo vyhodí. No a nekonečný zdroj - IG a Pinterest ... idem cez obrázky.

Tie overené len časom, ono časom človek príde na to, že sa recepty strašne opakujú - u jedného autora. Len malá zmena v surovinách a vravme tomu "nový recept" ... tak to ja ako bežne robím a nevolám to niečím novým.

Ešte tie krabičky - my sa v práci stravujeme donáškou z reštaurácie. Už viac rokov. Majú na výber zo 4 jedál. Tak občas sa dám inšpirovať niečím, čo si neobjednáme.

Presné ta donáška obedov z reštiky z obedového menu pre firmy mi chyba, sme cez 10km od mesta, kde je tých ponúk nad mieru, doprava by to už ozaj predražila.

Vieš čo mňa nenapadá? Ako tie minútky, ktoré sú fakt fajn a nič mi nebráni ich robiť.

Napr.

* kuracie prsia zapečené s čerstvým ananásom a syrov

* kuracie prsia plnené špenátom a syrom

* bravčové karé so slaninkou a viedenskou cibuľkou

Proste je to narýchlo urobený flákot mäska a potom je to nakoniec nejak zapečené, dochutené. Žiadne násilie. len jemný akcent.

Len ja ich neviem robiť tie minútky, z obavy aby neboli nedopečené ich väčšinou vysuším. Pri Tinke robím, len morčacie, to nie je žiadna výhra. Musím, sa naučiť aspoň pre nás dvoch keď robím obed, vrátiť ku kuraciemu mäasu.

No to s tým nedopečením poznám. Podobne mám dojem, že mäso musím aspoň pol hodinu piecť či dusiť. Lenže potom prišla Daška so svojou verziou cigánskej a zistila som že netreba. Ono v podstate fakt, ani rezeň nesmažíš hodinu. Takže sa toho asi len netreba báť.

S morčacím by som si hlavu nerobila - či kuracie či morčacie mäsko ... nejak rovnako sa mi to zdá chuťovo. U nás frčí aj bravčové a hodne hovädzie. Ryby asi najmenej - to už skôr toho králika zjedia. Len ho málo kupujem.

Prečo sa bojíte toho nedopečenia? Však varíme doma, pre svojich. Buď naklepať, aby to bolo rovnomerné a tenšie. Alebo nakrája menšie kúsky. A nakoniec - vyberiem z panvice, rozrežem a keď sa mi zdá, že malo, tak to šupnem naspäť. Neverím, že by niekto reklamoval.

Prejde mi odpoveď lebo ma to mama naučila tak? Váľam sa od smiechu po podlahe

Podchvíľou sa vraciam k tej myšlienke.

Ako povedala Nigella Lawson - " ...sú dve základné ingrediencie na varenie: čas a peniaze..." tak sa toho držíme. Ja som bola vychovávaná v duchu, že kuchyňa sa nemá odbiť. Najlepšie sa je tam zvŕtať celé sobotné doobedie. Rovnako - v nedeľu koláč proste MUSEL byť. Nejaké 20 minutovky sa u nás nenosili. Takže ma nikto tak nenaučil. A tak človek skúša a bojí sa. Ale už len to samotné vedomie, že budem mäso variť kratšie ako ryžu Chichocem sa ... však kedy stihnem potom upratať kuchyňu a urobiť k obedu šalát a ten koláč? Váľam sa od smiechu po podlahe

Ale pritom, keď si to vezmeš absolútne nie je dôvod. Dnes nevarím sliepku na nedeľný obed, čo behala jak maratónsky bežec celý svoj život po dvore a stehná má vyšportované (čítaj tvrdé) ako závodník. Takže ju treba najprv tri hodiny variť v polievke a potom ešte piecť. Ani ten steak z kravy nie je taký tuhý ako v školskej jedálni. Veľký úsmev

Čas sa na to všetko vykašľať a nedať tomu ani minútu naviac. No čo - tak to bude prinajhoršom MEDIUM!

No tak teda to ja nedeľnú polievku varím určite dlhšie ako 3 hodiny. Ráno šupnem mäso do studenej vody, dám na najslabší plameň a nestarám sa. Akurát tak hodinku pred dovarením pridám zeleninu, osolim, okorením. Podľa mňa treba z toho vyžmýkať, čo sa dá, najmä kolagén z chrupaviek. Priam zázrak na kožu...

Ale to sa varí samo.

A kuchynu neupratujem ani omylom. Vždy vyhlásim, že ja som rozpratala, oni nech upracú. A keď sa nepáči, kľudne si to môžeme budúcu nedeľu vymeniť :)

Mlčím

Čítala som, čo si včera napísala, len už nezvládla odpovedať. Ty si teraz v tej najhoršej fáze, varíš sama pre seba a v podstate ani nemáš čo variť, aby ti z toho nebolo zle. Vidíš a ja sa sťažujem. Hambím sa A ta fáza, keď z ničoho nič už varenie nebolo také ako predtým ..., lebo sa zmenilo zdravie? Inak si spomínala, že ti chýba enzým na štiepenie tuku, to sa ako prejavilo, či to len zistili pri tvojich problémoch so žalúdkom? 

U mňa to bude asi tým, že najprv moja bezlepková, potom, Tinkina histaminova, pomedzi to skúšam buď delenú, abo nízkosacharidovú, až ma to všetko úplne prestalo baviť. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

 

Spomínam si na najhoršiu kombináciu diet, ktorú som sa podujala variť. Nízkobielkovinová, beztuková, neslaná a ešte tam bolo treba sledovať tuším fosfor v potravinách. To sa mi zadalo že katastrofa. Nemohlo byť ani nič celozrnné alebo inak zdravé. Stravník sa síce nesťažoval, ale vydržala som mesiac. Chodil si každý deň pre obedy a to som mala fakt pocit, že je to stále o tom istom nechutnom....

Ta to muselo byť riadne zábavisko PohodaPrekvapenie

Stále som mala zvýšený cholesterol a v poslednom čase už začal stúpať, tak vtedy mi to povedali a je to genetické lebo to mame široké rodinné osadenstvo počnúc našou mamou. Proste od detstva zlá reakcia na niečo čo telo nezvládalo, ihned hnačky či bolesti brucha či žalúdka.

Traviaci trakt a hlavne žalúdok už všetci pripísujú histamínu. No a čo sa týka jedla tak fajn mi to povedal lekár - nemate veľa možnosti a tak si to aspoň ochuťte tým čo môžete. Odpovedala som, ale ja môžem soľ, rascu a trochu korenia - áno tak som myslel že aspo tým čo mate a prišla som naozaj na to že málo slané nezvladnem zjesť, ono same je to len také nemastné-neslané a tak vlastne hlavne ochucovadlo je soľ, aby som občas mala aj pocit že jem.

Ja na rozdiel od pečenia varím celkom rada. Len ma štve, že nemám tie správne základy na tie úplne obyčajné jedlá. Našla som teraz niekde staré normy na varenia a celkom ma to baví skúšať také veci. Normálne by som išla do učenia...

Kuchárske knihy som rada čítala od detstva. Niektoré som si aj z knižnice požičiavala a vypisovala recepty.

Teraz som prešla svoje recepty a najviac inšpirácii mám asi z internetu. Neičo vidím, chcem to vyskúšať. Len ma štve, že aj keď to je fajn, zabudnem recept. Preto som prišla na to, že je dobre, keď tie recepty ukladám sem ÚsmevÚsmev

Z telky a z kuchárskych kníh mám inšpirácii asi rovnako. Niečo je aj od rodiny a skúšam dokonca recepty aj podľa beletrie. To ma celkom baví. Aj keď teda výsledok neviem tak ospievať, ako autori...

Teraz ma celkom baví vymýšľať povedala by som hudobným jazykom "cover verzie" klasiky. Teda, nie vždy sa to podarí, ale občas je to celkom super.

Aj keď napríklad pri paradajkovej omáčke som prišla na to, že som sa len vrátila ku základu. Ten bol pôvodne zahusťovaný iba zeleninou, žiadna múka, nič. A ja som si myslela, že som Ameriku objavila :)

 

Dobrá si, asi ta najdôležitejšia ingrediencia varenia bude chuť a radosť variť a nie nutné zlo. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Inak si spomínala, že nevieš spraviť radosť jedlom mladšiemu chlapovi, ja mám doma jedného, čo pochváliť nepochváli , ale čo nemdobre určite vytiahne, ta za tie dlhé roky mi s chuťou do varenia veľmi nepomohol ...

Takisto ako dievčence hore písali: telka - u mňa kanál Mňam /to už aj tak lákavo znieVeľký úsmev/, Pinterest, Mimibazar... ale gro tvoria moje kuchárske knihy a mnou zozbierané recepty. I keď pravdou je, že mňa varenie zväčša baví, ale to sa zas ja nemusím ničím obmedzovať /maximálne ak chuťou mojich stravníkovChichocem sa/, možno ak by platili isté obmedzenia kvôli zdravotnému stavu, tak by sa mi tiež nechcelo a asi aj nedarilo...

Hold, máš to ťažké, ale ak by si našla nejakú kuchársku knihu pre histamínovú a bezlepkovú stravu, hádam by Ti to uľahčilo život a varenie Mrkám.

Obdivujem všetky devy, čo si zapisujú recepty, zbierajú recepty ....Mne sa tu chvíľu povaľujú lístočky s ingredienciami ani neviem, na aký koláčik, ktorý si často aj tak upravím po svojom ... Keby že nedám na stránky nemám ..., a to dávam bo to mám 2v1 ...., robota, občas spätná väzba ...Hambím sa

Žeby som bola jediná, čo nemám rada programy o varení? Vyplazený jazyk Uvarím, upečiem, ale je to nutnosť, nie zábava. Ale to nevadí. Keď som bola úplne že zničená = na materskej, robila som si dopredu jedálniček na celý týždeň, aj podľa toho, či sme museli ísť niekde s deťmi po lekároch, podľa toho nákupy, atď. - však to poznáte, vysokú školu logistiky a time-managmentu by som potrebovala... To fakt pomohlo ušetriť čas a nervy, lebo som nemusela rozmýšľať, čo navariť a či na to mám doma suroviny, pripadne za jazdy improvizovať.

Základy mám od babky, aj v škole sme mali varenie. Mám aj 70-ročnú kuchársku knihu (Sandterová), v ktorej sú podrobné postupy. Ešte sa mi veľmi páči Jamie Olivier, varí ozaj jednoducho a zdravo. Druhá vec je, že mám doma troch, ktorí neradi skúšajú nové jedlá Chichocem sa, takže mám o starosť menej - teraz mi chlapci vždy povedia, čo chú navariť a ja to schválim alebo aj nie, a navarím. Ale tiež improvizujem, s blinkami, korením, zeleninou - najhoršie, keď po obede niekto zahlási, že tak to mám uvariť aj nabudúce a ja si neviem spomenúť, čo som zmenila Veľký úsmev

Kamila, Ty máš tiež dobrý základ (podľa receptov, čo sem dávaš), takže by to možno chcelo viac plánovania, aby si nestrácala čas improvizovaním. Však nech si rodina napíše, čo chce navariť, nie že Ty sa budeš pišišvoriť v kuchyni a oni to nakoniec ošomrú, lebo chceli niečo iné... trochu sme si tie rodiny rozhýčkali asi Mlčím

Veľa používam rúru, rímsky hrniec alebo mäso najprv zakryjem alobalom a potom zvrchu zagrilujem - vtedy nie je mäso vysušené. Ryby tiež pečiem najradšej v alobale. Koláče... radšej pošlem chlapcov kúpiť si dve dobošky, akoby som mala dojedať celý plech. Nie, že by mi nechutilo, ale však by som bola ako sud Hambím sa  Stačí - varenia aj písania Mrkám

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.