Ako usušiť jablká

AkSušené jablká už máte jablkových koláčikov dosť, jablkového muštu ste sa už prepili a pod jablkovými kompótmi sa už prehýbajú police, ale stále máte jabĺčka, určite si vyskúšajte spraviť sušené jabĺčka.Je to veľká mňamka na žuvanie pri televízore možno miesto čipsovChichocem sa

Trošku roboty s nimi teraz, na jeseň, vám prinesie celú zimu prísun vitamínov ale hlavne vlákniny.Znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, znižujú krvný tlak i cholesterol.Áno

Voľakedy sme sušili jablká na slnku, trvalo to 5 až 6 dní.Neskôr sme prešli na sušenie na peci na plechoch, ale aj to trvalo pomerne dlho. Teraz suším jablká v sušičke a keď nestíha zapnem aj rúru.Chichocem sa

Jabĺčka si dobre umyjeme, osušíme.Ak nemáte radi kyslé, treba jablká pred krájaním ošúpať.Práve pod šupkou zvyknú byť kyslejšie.Ja ich nešúpem vôbec, aj kyslé jablkové čipsy sú mňam.

Sušička má 9 poschodí, do nej krájam jabĺčka na tenké, možno trojmilimetrové plátky, po sušení mi z toho ostanú vlastne také čipsy.Teplotu nastavím na 50-60 stupňov, sušičku zapnem na 12-14 hodín, podľa toho, ako moc šťavnaté jablká sú. Pri sušičke treba poschodia asi každé 2-3 hodiny poprehadzovať, aby sa všetky poschodia rovnako usušili. 

sušenie jablk v usšičke

V rúre suším jablká na troch plechoch s ventilátorom na 70-80 stupňov ale vo dvierkach mám strčenú varešku, takže tam toľko stupňov nie je. Cez otvor v dvierkach uniká para.

Jablká sušené v rúre

Do rúry krájam jabĺčka na mesiačiky, nenechám ich úplne usušiť na čipsy ale sú v strede akoby gumové, len po okrajoch vysušené úplne.

Jablká usušené v rúre

Usušené jablká skladujem vo veľkých, 5 litrových fľašiach na tmavom mieste. Sušené jablká nemajú radi svetlo, zmenili by farbu a na svetle strácajú aj vitamíny časom.

Jablká sušené na zimu

Ak ste na túto dobrotu z detstva zabudli, určite si ju pripomente a spravte sami, doma, sušené jabĺčka na dlhé zimné večery.Srdce

Diskusie Naničmama.sk: 

suším veru aj ja-huby,jablká,slivky a hrušky..teda už len dosúšam.

a zo sušeného ovocia občas!uvarím do hrnčeka kompot.Zo sliviek je čierny ale voňavý po klinčeku,škorici a jablká, hrušky zas také polotvrdé..To mi pripomenie starých rodičov a ich kuchyňu v dreveničke..

A potom na vianoce so sušených húb a sliviek+zátrepka zas polievku-tiež ako spomienku..

Roky som nechápala, prečo moja mama vždy na Vianoce varí kompót zo sušeného ovocia. Až teraz, pred pár rokmi mi konečne došlo, že to je jej spomienka na mladosť. Kompóty sa nezavárali, dokonca nebolo až tak veľa ovocných stromov. Slivky išli často do sudov. A z toho, čo sa usušila sa varila pochúťka v sviatočné dni.

Snažím sa jej tradíciu dodržiavať a vždy sme priniesli aj k svokrovcom. Ešte som sa nepýtala, ale tuším aj im to pripomína detstvo. Doma som s týmto jedlom neuspela, ale aspon trochu varím každý rok.

U nás sa ale pravidelne varievala fazuľa so sušenými slivkami. Vždy v piatok, lebo však pôst. A dobre že si mi pripomenula, veru v dohľadnej dobe navarím aj ja.

Poviem pravdu, neviem čo je kompót zo sušeneho ovocia Hambím saprezradis? Slnko

u nás ten kompót znamená, že sa jednoducho uvarí sušené ovocie vo vode. Pridajú sa dostupné koreniny, teda škorica, klinčeky a aj hrozienka. Tie sú hlavne na osladenie. V modernejšie verzii sa pridajú aj sušené datle a figy.

Jaaaj a piješ to ako teply čaj, áno? Nie akože normálny kompót ku jedlu Hambím sa

Toto sa jedáva výhradne na Vianoce ako samostatný chod. Čaj je vlastne len taká pridaná hodnota. Kedysi u nás totižto na Štedrý večer muselo byť na stole toľko chodov, koľko je stravníkov okolo stola. Preto boli aj takéto jedlá. Počítali sa a u detí boli veľmi obľúbené. Lebo boli sladké.

Inak tie sušené jablká môžu byť skvelým doplnkom čaju, mamka zvykla robiť jablkový čaj vždy , keď bola u nás voľajaká babská jazda. Aj keď tam šli četsvé jablká, ale aj so sušenými môže byť fajn.

Keď tie jablka nie su v strede uplne vysusene su ako guma oni nesplesneju. Ďakujem za odpoved.

Mne nikdy nevydržia celú zimu, okolo Vianoc je po nich Hambím satak viem že tri mesiace určite vydržia. Len ich treba v tých fľašiach pretrepat. No a hlavne v tme ich držať Áno

vdaka za odpoveď dnes zacinam aj ja so susenim

áno ako píše dasa-presne takto to varíme aj u nás...

a fazuľa u nás jedine so slivkami..darmo dám mäso tie slivky tam chýbajú..

a jablkový čaj ten uvarím(e)hocikedy len zo šupiek.Máme domáce jablká a stromy striekam jedine predjarným postrekom čiže žiadna chémia..ale to ma naučila pred rokmi mama ked mala obdobie,že šupky z ovocia jej nerobili dobre na žalúdok.tak ich začala sušiť a potom z toho čaj a štamperlík rumu(nie umu-to je umelina)..

Sranda, ja som už minule uvažovala, či nie sme nakoniec susedy ÚsmevÚsmev

Tiež nemôžem šupky a tieto sušené mi nevadia Áno​​​​​​

Stromy striekame vapnikom lebo sa už stalo že boli jablká sklovité. 

Úsmev

hovorí sa,že čo nebolo môže byťÚsmevtakto to vyzerá,že sme "susedy"cez počítač..

Ja sa ešte vrátim k tomu sušeniu v rure.  Tam to, prosím ťa, ako dlho nechávaš na tých   cca 70-80 st ?

 

Ak majú moc vody, daj 90 ale po asi hodine stlm aby ti nestmavli. Ak sú málo šťavnaté 3hodiny, vychladnúť, 2 hodiny. Ak viac šťavnaté, 2 krát 4 hodiny. Dlho to trvá. Alebo len dva plechy na 60 stupňov nechám celú noc. 

Si skvelá, dík za presný popis. Skusim. 

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok