Cesnak v oleji - pomoc!
Pozrite si aj
EniXelka, moja mama nieco podobne robila, ale nemala to na svetle, ale v chladnicke.skus si pozriet viacere recepty na nete pripadne. my nakladame syr do oleja,plus cibula, a korenie, a nechavame ho par dni vonku, ale mame ho v uzavretej nadobe, resp. v nepriehladnej - termoske. co ho robime par rokov nikdy som nemala problem. >povodny> recept som mala od kolegu, on mal syr v chladnicke, a trvalo to dlhsie, kym vyzrel.
neviem ci som ti pomohla, ale mne tam nesedi to svetlo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
oleje nemaju na svetle co robit
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ja som sa prave stretla s nazorom, ze ak je nieco v oleji, tak byt o malo ostat na svetle, aby sa olej nezakalil. A je to tak. Skusala som bilinkovy olej a podla receptu som ho nechala na svetle a nezakalil sa. Mamka ho dala do tmy a bol zakaleny.
Ale skusim chladnicku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zaujimave, zatial na KAZDOM oleji som citala: uchovajte v tme a chlade. Olej na svetle a teple zatuchne a ak je tam aj nieco pridane, moze to kvasit...tak neviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dala som ten cesnak do chladnicky a bubliky zmizly, ale olej sa tak trochu zamutil, dufam, ze je to prechodny proces....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stačí že sa ti tam vlúdi poškodený cesnak alebo bylinka,ktorú nemusí byť vidno na prvý pohlad.Len niekde dnu už kvasí.Vtedy prebehnú už tieto procesy kvasenia.A neviem,či to úplne zachrániš.Ja ked to robím hned dám do chladničky.Ak mám málo miesta,tak do špajze.Tam je skoro ako v chladničke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robievam si cesnakový olej ale ja to vzdy davam do chladnicky a zatial sa vydarilo stale ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja takéto výrobky kupujem a je tam všeličo, čili papričky, syr, cesnak atď. a keď otváram pohár tak vydá ten zvuk po sterilizácii. Netreba to náhodou sterilizovať???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
toto som nasla na stranke jedloakopriatel:
Skladovanie
Cesnak skladujeme v suchom tmavom a chladnom prostredí. Nemali by sme ho skladovať v uzavretej nádobe. Niektorí zvyknú očistený cesnak zamraziť. Pri takomto skladovaní sa však mení jeho konzistencia a cesnak môže strácať chuť. V žiadnom prípade nesmieme cesnak skladovať v oleji pri izbových teplotách. Cesnak v oleji je totiž výborným prostredím pre vznik botulotoxínu, vírusu, ktorý spôsobuje botulizmus – ťažku otravu jedlom.
tak to radsej neriskuj a urob novy darcek
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobry den,
moja vyroba cesnakoveho oleja dopadla takmer otravou rodiny.
AKO NEROBIT CESNAKOVY OLEJ
Do cistej nadoby som nakrajal domaci ocisteny zdravy cesnak a zalial olejom. Po tyzdni zacal kvasit. Domnieval som sa, ze zbytkove enzymaticke procesy vytvorene v cesnaku vyplavali vo forme bubliniek na povrch.
Kedze cesnak chutil dobre a tak som ho pridal do polievky (3 struciky) a do par hodin sme cela rodina sedeli na zachode a citali znaky na tapetach.
Zaver: Olej vonal dobre a cesnak nezmenil farbu ani chut.
No vysledok bola katastrofa. Asi to treba robit inak.
Ja sa odvazim vytvorit ochuteny olej az o rok. Zatial stacilo.
a je to Roman
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak neviem,kde bola chyba, asi v tom, že bol olej na svetle...ja mám olejček v ladničke s cesnačikom a bylinkami už cca pol roka(narobila som ho kopu a dala do veľa malých fľaštičiek-používam pomerne často )a je úplne v poho...len budem musieť dorobiť, minul sa
...a klasický cesnak mám uzavretý vo fľaške, v ladničke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte,
naložila som cesnak do olivoveho oleja + nejake susene koreniny, cerstve listy bazalky a nechala pekne stat na svetle. Robila som to podla receptu z netu. Dnes som si povedala (po asi 3 dnoch), ze otvorim a uvidim ako sa ta vona miesa. Otvorila som flasku a tu zrazu, z flase to zacalo sumiet a unikali bublinky vzduchu ani co by tam plavalo stado velryb na love. Vona neprezradzala nijake zvlastne kuchynske procesy, ale opticky efekt vyzerak ak superkvasenie.
Flasu som zavrela a po chvili bublinky ustali a celkom sa olej vycistil.
Neviete, co to mohlo byt?
Ja viem, ze to nie je problem typu "ne/okovanie" alebo "podme zachranit tasmanskeho tigra", ci ups, ten uz je tatam. Ale planujem to dat ako darcek a nerada by som podarovala biologicku zbran