co so slivkami
....no uz asi len dat vypalit na slivovicu , alebo uvarit na povidla....
ivet
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no tak neviem na nasej rodi by sa palenica neuzivila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hódne slivkového lekváru, alebo nutellu domácu-len som kdesi zapatrošila recept, skúsim pohladať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no domaca nutela to znie dobre ak sa ti podari supni ju sem prosim
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
za kýbel slivkových gulí uvariť a šup do mrazáku, v zime bude mňamkové jedlo, len asi budeš potrebovať ďalšiu mrazničku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no ved prave kapacita mrazaku primala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nás slivky jednoznačne sušíme - na plechu v rúre pri otvorených dvierkach na teplote cca 75°C. Len škoda, že plech sa potom ťažko drhne, zostáva na ňom vrstva zosušenej šťavy zo sliviek.
Raz sme mali požičanú sušičku ovocia a v nej sa sušilo jedna radosť.
Inak, tie naše domáce slivky sa sušia super aj s kôstkou alebo štvrťkou jadra vlašského orecha namiesto kôstky, horšie je to s tými veľkými (čačanska najbolja, čačanska lepotica), tie treba odkôstkovať a pokrájať minimálne na štvrťky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ajnich pred tym nejako upravis alebo len tak umyjes oodkostkujes a susis ?dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak sušíš ovocie aj zeleninu na plechu,vylož si plech pečiacim papierom.nemusíš potom drhnúť plech od šťavy a naviac papier môžeš použiť na viac krát.
To som ešte nepočula sušiť slivky nakrájané na štvrťky.Skúsim,slivky mám už prisľúbené,snáď ich nejaký daždisko s krúpami nezničí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Našla som tú nutellu-až dva recepty. Teraz nemám čas-poobede to sem hodím.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
superrr dakujeeeeem]
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dala som to do receptov-nech prečítajú aj ostatné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Slivky na sušenie stačí opláchnuť a vykôstkovať .Vrelo odporúčam kúpiť sušičku.Dostať viacero druhov,najvýhodnejšie sú tie,ku ktorým sa dajú dokúpiť sitá.V základnej výbave je ich zvyčajne 5 a do 10 sít sušička zvláda sušenie hravo.Máme už zopár rokov Moss 2,stála niečo vyše 1.000.-sk.Sitá som dokúpila a sušíme skoro všetko.
Huby,jabĺčka,slivky,marhule,bazalku,petržlen,rozmarín.Nemá veľkú spotrebu,nezaberá veľa miesta a v priebehu niekoľkých hodín je ovocie,či bylinky usušené.Dokonca aj mäso sa dá sušiť!
Zatiaľ som neskúšala.
Najväčším problémom je,kde schovať usušené ovocie,aby nedostalo nohy!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pravé "švestkové povidla" takmer bez práce
Dávka 7 kg sliviek, 2 dcl octu, kastról čo sa zmestí do trúby
Slivky vykôstkujeme, na spoduk kastróla nalejeme 2 dcl octu a spodnú vrstvu sliviek uložíme dužinou dole. Ostatné dosypeme.Dáme do trúby piecť, najprv na slabo - el. trúba 100-120 st., plyn 2.Keď sa objaví šťava držíme teplotu na 150-180 st. Keď klesne hmota v kastróle na menej ako polovicu kastról vyberieme, vtedy poprvý krát hmotu rozmiešame a keď nám taká hustota vyhovuje horúce dáme do flašiek, zavrieme a dáme hore dnom , hodíme na to deku a necháme vychladnúpť. Keď chceme hustejší lekvár vrátime asi na hodinu ešte do trúby. Lekvar neprská, nemiešame ho. Trvá cca 8 hodí. Ja to robím takj, že v noci naložím do trúby a ráno trúbu vypnem a lekvár je hotový.
švestková čokoláda
Slivková čokoláda
1 kg sliviek, 1 kg. cukor kr,1 vanilkový cukor, 4dkg horkého tmavého kakaa, llyžička škorice, rum
slivky vykôstkujeme a dáme varit s cukrom, potom pridáme kakao a škoricu a prevaríme. Rozmixujeme a opeť privedieme k varu. Ešte horúce plníme do pohárov, hore pridáme 1-2 lyžičky rumu a uzavtvoríme. Neobraciame ani nezaváme. Poháre ukládáme pod deku nebo froté ručník vychladnúť. Výborné na palacinky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievcata potrebovala by som radu co s nadurodou sliviek,nejake nove inspiracie ,ktora ma nejaky zaujimavy recept na zavarania pripadne susenie, do mraznicky sa uz nevojdu potvorky
.podelte sa so mnou prosim