Experimetujete v kuchyni?
Ak niečo pečiem po prvýkrát, tak dodržujem presne rozpis, rady, poznámky....všetko...... dokonca aj postoj pri miešaní .
Používam, váhy, stopky,....no presne ako píšu.
Ak sa mi to vydarí....druhýkrát už idem podľa seba a je to o úplne niečom inom....ale dá sa to zjesť....a občas je to aj lepšie. Ešte som ani raz nevyhodila moje dielo. Nepýšim sa....iba konštatujem .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ŠIkovná si.
Už viem koho budem žiadať najbližšie o radu, už druhý týždeň tu chcem položiť otázku, ohľadne nedeľného obeda a stále sa zobudím až po fúnuse.
Mne je jedno, či prvýkrát či x tý krát. Práškový cukor je triedny nepriateľ a biela múka tiež.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nikdy , ale mám asi pol roka váhu a veľmi dobrú, ale nejako ju nevyužívam.
Milujem to, prehrabávať sa medzi receptami a potom piecť len tak, ale ten rituál predtým je super.
Včera nejako ani môjmu koláču sa nechcelo vyskočiť, ale návšteva povedala že dobrý
No viete čo na tom experimentovaní je najhoršie, - občas sa podarí niečo úžasné, ale vy už to neviete zopakovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Áno váha je skvelá vec. Mojim deťom, dnes veľmi pomohla aby nemuseli čistiť viac orechov ako bolo treba.
Očúvaj, keď už máš vášen pre lustrovanie receptov, snáď aj orientačne podľa nejakého nájdeného pečieš, či ani nie?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To áno, ale nakoľko sa nepozerám na ten recept len si myslím že ho viem, tak po dokončení prichádzam na to čo som mala či nemala dať
Váhu využívam na váženie zásielky na poštu a minule som vážila aj psa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nádhera.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to to to... keĎ sa podarí a nevieš prečo, a skúšaš druhýkrát ako vtedy a zle
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no jasné, že áno...ale ja skôr experimentujem s receptami - rada skúšam stále niečo nové, ale tam tiež na prvý krát sa striktne snažím dodržiavať miery aj postup./Len pokiaľ viem, že niečo by malo alebo mohlo sa dať urobiť jednoduchšie, rýchlejšie -skrátka lepšie, tak si to tak aj urobím./
Takže naše obedy začínajú otázkou: "Zas si robila niečo nové?" alebo "Toto sme už mali?"... a končia zväčša prázdnymi taniermi. Jednoducho, ja nemám rada nudu a jednotvárnosť v kuchyni...Preto rada nakupujem aj novinky z oblasti rôznych olejov, octov, byliniek, nových druhov zeleniny, ovocia, skúšam nové dresingy, omáčky, kombinácie, prílohy, spracovanie jedál, servírovanie...
Ale pečenie je už moja "doména". Recept ma najskôr musí osloviť a keď už koláč pečiem, nič neuberám... držím sa hesla, že všetko čo tam má ísť je dobré,tak prečo by som nám nedopriala .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je skvelé, že máš chuť aj stravníkov na to správne experimentovanie s novými receptami. Ja už ozaj neviem, čo variť, bo mám dvoch vydumancov. Na experimentovanie s bylinkami a rôznymi ingredienciami som ešte nedorástla. Potrebujem kurz.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kami, kurz je zbytočná strata času aj vyhodených peňazí.... Vieš čo mňa naučilo experimentovať najviac?
Prázdna peňaženka a poloprázdna špajza .... to mi dalo takýýýý základ kreativity, že by som si niektoré kombinácie mohla dať aj patentovať......nikdy mi nepovedali stravníci - toto nebudeme, toto je fuj...alebo nebodaj, že by sa nám z toho vykľula nejaká črevno-žalúdočná búrka.
Navyše nikdy neurobím jedlo rovnako-vždy je iné. Iba rodinné "šperky" dodržiavam, lebo takú sviečkovú alebo ragú nehodno vylepšovať - to ponechať tak, ako je zvykom.
Ale pečené kurča je raz ako hus, raz ako bažant, raz je samo-sebou....a tak
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Také experimentovanie z prázdnej špajze poznám, ale čo stále nepoznám je správne využitie byliniek, správného korenia. Mám ozaj dvoch tvrdohlavcov od narodenia, čo neochutnajú, k čomu majú predsudky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To máš potom ťaaaaažké..... Ja mám šťastie na jedákov....a nebránia sa novým chutiam ani kombináciám.
Korenie využívam len jednoduché....žiadne zmesi.....ak.... tak si sama namiešam. Hotové marinády a koreninové zmesi obchádzam oblúkom. Hodne používam bylinky - čerstvé, v zime sušené alebo mrazené....niektoré za oknom celoročne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keď budem veľká, naučím sa aj ja čo s bylinkami v kuchyni
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ked varim, tak sa da experimentovat ale priznam sa ja mam svoje overene hviezdy podla, ktorych varim. Co sa tyka pecenia dnes je toho na nete habakuk, bohuzial niekto recepty nedavaju zmysel, aj mne sa stalo, ze som sa dala nachytat obrazkom teraz uz idem len podla overenych zdrojov. Prii peceni ale uberam cukor lebo dat do kolaca 300g to je nad moje nervy
muku tiez vzdy davam podla seba, spaldovu bielu alebo aku mam doma. Vacsinou sa snazim ist podla receptu ale cukru vzdy uberiem, mam rada jednoduche rychle kolace. Bohuzial ako rychlo sa upecu, tak rychlosa aj pojedia tento vikend som piekla dva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Súhlasím, niet nad jednoduchosť, či už vo varení, abo pečení. Niet nad správen načasovanie, kým s ami v rúre upučie hlavný chod aby bol v momente jeho vyberania z rúry, hotový koláč. Neviem, prečo občas ked sa take nepodari penim.
Blahozelam k dvom kolacom, sikovna si. Tiez nemam nervy na tolko cukru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no, ja som experimentovala, to som este nekomunikovala vo francuzstine a uz som tu pisala, ako to dopadlo....tal len jeden dam, ten menej skodny experiment...sused doniesol bedle, co s nimi, reku vyprazim, tak som obalila, v cesticku, komu by sa chcelo so struhankou babrat a vysmazam, vysmazam, ked tu zrazu nejako mi skaramelizieva v panvici a ja chytra, dala som margarin, nemala som dost oleja, a nevsimla som si, ze on osladeny, cize, pre cukrarov!!! tak som si do blbych vynadala, na co prisiel drahy do kuchyne, vysvetlila som mu, co som vykominila a on ochutnal, dal ochutnat aj zakaznikom a pani, ktora pripravuje huby a hriby na X sposobov dodnes dranka recept
nedam, ani keby ma na skripec natiahli
toto bol experiment, nechceny, neplanovany, ktory dobre dopadol, boli aj take, ze radsej sa nimi nikde nechvalim....flambovanie take, ze mi vyparnik ohorel, no dalo by sa pisat
kolace zasadne bez vahy, dokonca aj odpalovane cesto mam na hrnceky, ja musim totiz rychlo a co najjednoduchsie....mam rada, ked mi cukrar povie, ze taky biskvit, aky som urobila, este nejedol, aj plnku do tort co robim velmi chuti, ale to robim, len ked mam cas a chut, lebo inak to vzdy pobabrem...
takze vareniu a peceniu od oka zdar....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ta to ty si už v inom levely experimentovania.
Cestičko tiež dôverne poznám, na iné nie je čas a energia, hlavne aby to bolo jednoduché a rýchle.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Varenie a pecenie som vzdy mala celkom rada, v poslednom desatroci ma bavi cim dalej tym viac.
Najradsej mam velmi jednoduche, rychle jedla, nie tie prilis prekombinovane, so zdlhavymi postupmi.
Na druhej strane vsak rada skusam kadeco nove - a este radsej stare, take od receptov starych materi cez Dobromilu Rettigovu po stredovek .
Naposledy som robila nieco ako fasirky s petrzlenovou vnatou, cerstvym zazvorom a hrozienkami, vraj take sa podavali na svadbe Elisky Premyslovny
Pri skusani novych veci idem vzdy celkom a uplne presne podla receptu, takto: toto znie dobre, to skusim, ale toto tam nedam, toto vymenim, tohoto mam menej, nez pisu, tak prisypem trochu tamtoho, toto nelubime - vynecham, no a este pridam trosku tohoto. Ako vravim - presne podla rozpisu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skvele, ten zaver presne ako pises.
Waw, ta to si dobrá, ked ti az do stredoveku ides za receptami.Petrzlen, zaazvor a hrozienka, to musibyt ozaj zaujimava kombinacia.
Ja som este caro varenia neobjavila, nie je energia, stravnici vydumuju , mozno raz ked budem velka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja osobne hej - odjkaživa, dokonca je pamätný výrok mojej mamy z čias, keď ma ešte len priúčala k vareniu-pečeniu - to som na otázku, koľko je to štipka soli, dostala odpoveď (na moje výrazné naliehanie, že taký neexaktný údaj predsa môže negatívne ovplyvniť výsledok nášho snaženia), že 152 zrniečok
Vážiť suroviny mi mamka ani radšej nedávala, lebo kým ja som uznala, že 150 gr múky je skutočnej presne 150 gr múky, tak moja mamka aj zošedivela (neustále som priberala a odoberala, až kým tá ručička nestála na správnom čísle ako priklincovaná), To pritom inak vôbec nie som nejaká puntičkárska ... skôr naopak
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
OK, pisem si - 152 zrniecok soli do jednej stipky, ale aka je udavana hrubost mletia?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jááuj, moja to bolo za socíku - v obchodoch vtedy len jedna bola, nemala si z čoho vyberať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ved hej, Solivary Presov nemali moc rozsiahly sortiment, ale ked ona bola vselikedy uplne skamenela
Niekedy som ju musela na struhadle ako jablka struhat, inokedy stacilo, ze som ju kladivom poroztlkala - a to teda rozdiel v zrnitosti davalo riadny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To je fakt, my sme zvykli presypat, hned ako sme domov priniesli, do nejakej nadoby uzatvaratelnej a pridat zrničcka soli - ta absorbovala vlhkost a sol potom netuhla ....
Ale ked sa stalo, ze v obchode len taka skamenela bola, tak som veru aj ja neraz valcekom na cesto ci tlcikom na maso musela roztlkat ...
struhat mi veru nenapadlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hej, par zrniecok ryze to isti - doteraz ju pridavam do solnicky mozno uz ani netreba, hadam aj 20 rokov som v obchode taku kamennu nestretla, mozno je osetrena niecim hygroskopickym - mala by som to preverit, celkom ma to zacalo zaujimat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatá si ty dcéra. Zlatá máš mamu, 152 zrniečok.
Aj moja maličká mi teraz celá šťastná váži suroviny na digitálnej váhe, ta ju zaúčam, že ozaj stačí orientačne a pri cukre hlavne aj mínus 100 g.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto presne robia moje dcéry - hneď kričia - cukru daj polovicu!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neexperimentujem
Ja pokazím aj to, čo nadávkujem presne. Najprv som myslela, že som antitalent, ale keď som seba-sa odsledovala, tak som človek, ktorý má rád jednu charakteristickú chuť v jedle. A tým pádom tie chute nedokážem spájať, mne to proste nechutí, neviem to zladiť, neviem čo s čím.
Takže decká zjedia, ale najlepšie aj tak varia tety kuchárky, tatino nám predvarí, keď je doma a rád a všetci sa na neho tešia, bo sa KONEČNE najedia a ja sa tak, ako tvárim akčne, že mám veľkú rodinu a aká som šikovná a ako už mám navarené a v polievke jedna surovina, napríklad zemiak...alebo mrkva....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Blahozelam k manzelovi, len by asi mohol byt castejsie doma.
Vidis, ta to ja som lepsia, ja mam v polievke aj dve suroviny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ci pana...až dve?!???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pri pečení poctivo vážim a meriam, len prísady typu citrónová kôra, koreniny, celé kúsky orechov, ovocia... to dávam podľa nosa, oka a momentálnej chuti. Výsledok je zakaždým iný a rodina šalie, lebo chcela to, čo minule Tiež rada kombinujem cesto z jedného receptu s plnkou z iného. Pri varení (hlavne polievok) ešte "lepšie": niečo vykombinujem zo surovím, ktoré mám. Mäso, zeleninové prílohy a šaláty tak isto. Jediná miera pri varení je lyžica a hrnček, a keď bude málo, surovinu pridáme
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidíš, takže ozaj nemá zmysel variť podľa receptu, keď je to aj tak stále iné. Ale miery má správne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak robím niečo po prvý krát,riadim sa receptom,neskôr si ho poupravím podľa seba.A často krát varím a pečiem po pamäti,čiže v mysli si vybavujem ako to robila babina a aj maminka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Niet nad vzory v kuchyni. taký kakaovo jablkový koláč ako robila babka nespravím asi nikdy, mám jej vlastnoručne napísaný recept, ale nedám tam predsa 0,5 kg cukru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Každú jednu nedeľu sa čudujem, že môj koláč málo podrástol, že sa zďaleka nepodobá na ten od babky, na fotke v pôvodnom recepte.
Drahý ma už pozná, tak sa len opýta "A piekla si podľa receptu?" Jasné, že som piekla.
Len práškový cukor som zamenila za trstinový a dala ho len polovicu. Múku som dlho dávala celozrnú, teraz tmavú bezlepkovú.
Rodina až tak neprotestuje, aj keď pečiem také koláče, kde tej múky ide pomenej. Väčšinou sa po mojich nedeľných "veldielach" len tak zapráši. Iba raz som to s experimentovaním prehnala až taka, že výsledok nebol veľmi jedlý.
To som do pudingového cesta naliala horúci puding. Spudingovatelo mi aj cesto.

Cesto mi síce veľmi nevyrástlo, ale o tom, že koláč nie je k jedeniu som neukecala nikoho.
Také občas skúšam, aby mi viac ostalo. 
Dnes som prvýkrát piekla orechové rezy so žltkovou polevou. Dievčatá potrvrdzujem, vyšľahané žltko s cukrom je božšské.
Keď som sa sem tam pri pečení stretla v kuchyni s mojou najstaršou, málokedy to dopadlo dobre. Bola zúfala z mojich hókusov, pókusov. Ani naše cukrárky by zo mňa nemali radosť a to dokonca už asi pol roka mám aj váhu.
Dievčatá, ako ste na tom vy? Pečiete presne na gramy podľa receptu, alebo popúšťate uzdu svojej fantázii ako ja.