Ktorá polievka je tá typická slovenská?
Ťažká otázka, možno taká kapustnica, abo fazuľová? Ani neviem aká je to demikát polievka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no zrovna tieto dve sú veru také, že čo dom, alebo teda dedina, to iný výsledok. Ale že úplne iný. Ale tieto dve sú asi najčastejšie.
Pýtala som sa doma, že čo je to podľa nich. Junior odpovedal bez zaváhania - vývar s rezancami. Manžel priniesol nové do diskusie - dršková.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Krát, krát, na dvakrát
varí mačka demikát.
Jak ho varí, tak ho varí,
veď to nie sú žiadne čary.
Bryndza, cibuľa
a mieša sa dokola.
Išiel kocúr k večeri,
voňalo mu zo dverí.
Snáď, snáď akurát
máme dneska demikát ...
Ty nepoznáš detskú básničku o bryndzovej polievočke...najlepšia mňamka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepoznám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pre celé Slovensko si netrufam povedať či je jedna slovenká zjednocujúca polievka.V novších dejinách varenia si myslím,že je to asi vývar-slepačí,bravčový,hovädzí s rôznymi rezancami či knedličkami......pri cudzine áno napadne minestrone či cibulačka,v japonsku myslím miso..ALE tak isto dedina od dediny dokonca rodiny nie je identická chuť ani všetky suroviny..zjednocuje ich len názov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne si to vystihla, mnohé polievky zjednocuje iba názov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja maminka aj svokra varievali rýchlu rascovú zapraženu.
Spomínali, že keď chlapi chodili napr. na týždňovky, vychystali ich so suchou zápražkou, ktorú si zalievali horúcou vodou na ubytovni.
Či mliečna polievka s mrveničkou je slovenská neviem, ale stará mama nám ju varievali.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak teda, myslela som si, že o polievkach viem veľa. Ale o suchej zápražke zalievanej vodou počujem prvý krát. Obdivujem ten nápad. Hrniec domácej polievky niekde ďaleko
Veru, aj mliečnej polievky existuje veľa druhov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne tak, v tej slovenskej histórii boli základom zapražené polievky či už zahustené zemiakmi, párancami, bryndzou lebo tú mali doma naloženú...hlavne aby boli sýti. Suchá zápražka je vlastne niečo ako dnes instantné polievky len bez chémie. Boli múdri naši predkovia. Mäsové polievky varievali na sviatky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne si to napísala-v minulosti rôzne hlavne zapražené a to na raňajky!
a čo sa týka bryndzovej polievky tak tú varievam aj "cudzokrajným"návštevám a tá má vždy úspech..
uvarime na drobno nakrájané zemiaky ked sú mäkké pridáme 100% !!bryndzu rozmiešanu v mlieku a zavaríme domáce "drobky" čo je cestovinka medzi prstami zošúlaná gulička cesta akoby väčšia ryža-no po novom sa môže hodiť už uvarená mrvenička..podla chuti dosoliť..
pozn.iné akože bryndze môžu sa uvariť len do jednej ťahavej hmoty..
.halušky tie si netrufam ponúknuť každemu hlavne ked mi jeden holanďan povedal,že to vyzerá ako už raz zjedené..ale ten sa bál zjesť aj slivkové pirohy obsypané makom vraj núkam opium.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
K tým haluškám: ja zas mám skúsenosť s talianmi - odmietali knedľu, že to je len rozmočený chleba Nuž, každá krajina má niečo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bryndzová polievka napadla aj mňa ako prvá - lebo bryndza je svetový unikát u nás, tak je taká typická - jedinečná. Na druhej strane, nevarím a neviem veru, či som ju varila, moc som ju neobľubovala pre plávajúcu cibuľu v nej ako decko - možno teraz by som mala iný postoj.
Zas - ja nevarím ani bryndzové pirohy, tiež echt slovenské jedlo - bo som lenivá a je tam málo mäsa . Ale viem, kde robia fantastickéééééé
.
Číro slovenská inak? Sáčková francúzska sa neráta? Tú by som im uvarila .
Ak by som sa chcela nejak historicky odpichnúť, tak by to bola zemiaková zapražená s melencami s nadrobno nakrájanou veeeeeľou kopou petržlenovej vňaťky. Lebo ju mám rada, lebo mi pripomína detstvo, lebo je to sýta polievka, čo sa na raňajky jedávala.
Ale akceptujem aj poriadnu poctivú slepačiu, čo z hrnca ešte paprča sliepky vykúka, žlté mastné oká sa prevaľujú na nej. Ale slížky, slížky musia byť domáce.
Alebo ešte hovädziu - zo špikovej kosti, takže na druhý deň sa musíte najprv tým vyvareným špikom prebiť, či čo to je navrchu. A zo zásady k nej potom chren a chlebík a to mäsko z polievky. Asik viem, čo budem variť. Strašnú chuť som na ňu dostala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Začítala som sa dnes do diskusie, ktorá polievka je tá typická slovenská? Ktorú by ste uvarili návšteve zo zahraničia, keby ste jej chceli priblížiť naše stravovacie zvyklosti? Také niečo, ako keď vám napadne pri Taliansku minestrone, alebo cibuľová pri Francúzsku
Ako prvá polievky padol demikát. To ma celkom prekvapilo, lebo v skutočnosti nepoznám asi nikoho, kto ho v skutočnosti aj bežne varieva.
Potom prišlo na variacie fazuľovej, kapustnice. Nedeľná rezancová. Kyslé polievky.
Pre mňa osobne to je asi taká najjednoduchšia vajíčková. Alebo rascová. Alebo zasmažená. Veľa názvov pre najrýchlejšiu polievku.
A čo je pre vás tá naj slovenská polievka?