Kúpila som špargľu
Ja síce nie som žiadny špargeľ majster,ale minule mi svokra posunula a ja tiež som nevedela čo s tým. Ale čo je veľmi dôležité, bielu špargľu treba "očistiť" ako mrkvu /strašná piplačka/. Ja som uvarila klasickú hustú zeleninovú polievku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Už budem vediet, že mám kupovať iba zelenú špargľu. Našťastie dieťa vstalo skôr, tak ju teraz celá nadšená čistí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Naposledy som jedla s plátkom šunky, syrovou omáčkou a zemiakmi. Bola som na návšteve. Ja som niekedy robila polievku a zemiaky so špargľou a zapečené so syrom - iba chvíľku pod grilom a pred servirovaním, ale zas ja nie som veľmi špargľová, aj ked ju v pohode zjem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Celkom fajn je špargľový krém. Tam môžeš švacnúť aj zemiaky na zahustenie, trocha smotany na zjemnenie. Bacha na bielu špargľu, ak ju dobre neočistíš, tak sa ti tie vlákna tak namotajú na ponorný mixér, že to už nikdy nevyčistíš:))) A som teda poctená, ako mocne inšpirujem!:D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja zo špargle robím polievku - ako z poru - husta, rozmixovaná so smotanou, a raz sme ju opekali na grile - celkom fajne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moje obľúbené špargľové kreácie. Polievka, klasika špargľu uvariť, trošku cesnaku, trošku soli, korenia, vývaru rozmixovať pridať smotanu. No a v piatok som sa snažila špargľu zamaskovať. Uvarila som ju v troške octu cukru a soli asi 2 minúty. Vybrala pekne som ju zabalila do prošuta a zapekala s masielkom asi 10-12 minút. K tomu som urobila varené nové zemiaky s maslom a grilované kuracie mäsko. :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Božie rizoto pri nás v reštike robia. Idem sa ním zadusiť. Uvariť špargľu dľa rád vyššie. Na kvapke oleja speniť cibuľku a pridať parmezán - to je to aromatické, žlté mňam! Nechať trochu prehriať, vypnúť a zamiešať rýžu od nedele a uvarenú špargľu zvlášť ( ja dávam občas aj sterilizovanú). Zadrhnúť sa s tým ide, také je to dobré!!!
Už som doma kafrala tento recept aj s nivou, ale nebolo to také pekné ako s parmezánom, ale chutilo to tiež fajne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, ďakujem za ksvelé tipy, budeme postupne skúšať. Dnes moja deva spravila špargľovo zemiakový šalát, pridám raz recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milujem šparglu do týždňa ju máme minimálne raz a môjmu drahému to vôbec neprekáža, robím šparglovú krémovú polievku - klasika- vývar zo špargle spolu s kúskami rozmixujem zahustím mliečkom a múkou, pridám smotanu a podávam s krutónkami .... a potom zapekanú a to tak že pár minut uvarenú šparglu (do vody dávam soľ a cukor) obalím v sušnej šunke dám ugrilovať spolu s maslom - stačí pár minut na to dám kyslú smotanu s vajíčkom (dochutím čiernym korením) a nechám zapiecť .... podávam so šalátom z červenej repy
cez víkend ju grilujem - iba ošúpem a obalím v slaninke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja zbožňujem špargľu.Kupujem zásadne zelenú tá je lepšia ako biela. Po očistení dám do hrnca vodu,kúsok masla, trocha citrónovej šťavy, cukor a soľ a v tomto náleve varím od doby varu špargľu 8 minút.K tomu pripravím zemiaky uvarené na kocky a pripravím syrovú omáčku, ktorou polejem špargľu. Je to výborná pochúťka, škoda len že špargľa má len teraz obdobie zberu a potom už nie je k dispozícii. Niekedy sa mi podarí uvariť špargľu a zjesť ju len tak bez ničoho, božská to chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
špargľa má jemnú chuť, preto ju nejak príliš nekombinujem, ak si tú chuť má zachovať. Zelená je výraznejšia, tá znesie viac, ale bielu mám veľmi rada iba uvarenú v slanej vode (tak, aby ostala krehká, nie kašovitá)a preliatu horúcim maslom, dávam k tomu uvarené vajíčko a má to byť ako predjedlo, alebo olovrant, môže sa jesť s hriankou. Výborná je aj s holandskou omáčkou (recepty na webe)s varenými zemiakmi, to je regulérne hlavné jedlo pre mňa a základ je podávať to ihneď po dovarení.
No a ten krém špargľový robievam, ako hore baby píšu, dávam ju aj do šalátov, ale iba pokladiem po povrchu na také šaláty, ktoré sa nemiešajú, iba sa nakrája zelenina, len sa tak zľahka prehodí, na vrch ide vajce uvarené na tvrdo, špargľa a dressing je v osobitnej miske a každý si dáva na tanier sám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...asi kúpim na víkend špargľu...
samé dobré veci z toho vychádzajú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja kamarátka si pravidelne kupuje špargľu,aj konzervovanú,vraj sa od nej chudne
,vyskúšajte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fajn špargľovo ste ma navnadili a veruže si ju znova dožičím v krátkom čase. Robievam ako Jahodka, nič zložité, len si ju prelejem maslom a prípadne pár zemiačikov, moja lenivosť mi viac ani nedovolí
Od špargle ma nadlhšie teraz odradilo, že rýchlo splesnie a stáva sa, že kúpim špargľu v nepriehľadnom (alebo čiastočne priehľadnom) sáčočku .... síce preskúmam, ale nepomôže ..... a tak som už neraz doniesla domov splesnetú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Včera som sa nechala inšpirovať Dzeny a kúpila som špargľu.
Upozorňujem že prvýkrát v živote. Akurát voľakedy pred 14 timi rokmi, keď sa narodil mladší syn, to som robila zo setrilizovanej špargle šalát. Ten bol tak fantastický, to si ešte pamäatám, ale jeho zloženie už nie.
. Viem, že v ňom okrem špargle boli aj jablká, možno cibuľa asi syr, klasika majonéza s jogurtom a viac netuším. Dievčatá, ktoré máte so špargľou bližšie stretnutia ako ja, čo by sa podľa vás do takého šalátu hodilo?
Klasika odbočila som od témy. Devy krásne, prosím poradte, čo mám dnes vykúzliť na obed. Mám aj zemiaky
a možno niečo v chladničke. Maturantka sľúbila, že bude recepty hľadať ona, ale keď vstane ako včera o jednej poobede, drahý už umre od hladu. 

Ďakujem veľmi pekne za vaše rady, nápady, inšpirácie a hlavne recepty.