reklama

kvaskový chlieb/bezlepkový/

sharon stone , 21. 10. 2013 - 13:50

reklama

Ahojte gazdinky!
obraciam sa na zienky,ktoré peču doma chlebík a to bezlepkový.potrebovala by som konkretne poradit a to "po lopate vysvetlit"ako upiect chlieb bez lepku.Kedze syn je celiatik,rada by som to skusila z bzl muky a pohankovej,ale ked som aj čitala stranky o založení kvasku a jeho dalsom krmení,odradilo ma to jeho naročnostou/nebolo velmi uvedené množstvo muky a ak aj bolo :-* tak to tam bolo nezrozumitelne napisané../ a doslova som to nepochopila.bola by som naozaj rada,ak by sa do tejto diskusie zapojila zienka,ktorá ma s tým skusenosti.vsade chvalia,že takto upečený chlieb sa neda porovnat s klasickým a ten,kto ho uz ochutnal,sa k nemu vracia.dakujem velmi pekne kazdej,ktorá sem napise svoje skusenosti.

Pozrite si aj


reklama


reklama

crystall, Ut, 22. 10. 2013 - 11:29

viem, ze chceš konkrétneho človeka, ale ak by ti pomohlo, tak som našla:

toto je pohánkový kvások a bezlepkový chlieb
http://www.lenprezdravie.sk/clanok-1685.html

Ak tomu dobre rozumiem, tak dáš 2 poliev. lyzice pohankovej muky a kazdych 12 hodin dokrmujes potom tiez dvoma lyzicami, ked ti zostane kvasok

a nižšie máš link na ražný kvások a bezlepkový chlieb

tak neviem, ak nikto nič, tak už jedine metóda pokus - omyl
Alebo ešte sa skúsiť spýtať tam.
Pozerala som ti na kváskových stránkach, ale nič ma neoslovilo.

Alebo potom kočky na tortách, určite sa s tým niektorá stretla.

sharon stone, Ut, 22. 10. 2013 - 11:58

Ďakujem crystall,pomože aj to.ako vidim,je to naozaj problém upiect takto kvaskový chlieb...pekný den!

elin, Ut, 22. 10. 2013 - 12:20

a potrebujes, aby bol kvaskovy?

Doma peciem chlieb asi pol roka, z klasickeho kvaskoveho som presla na nemieseny kvasnicovy a pride mi to ako ta najjednoduchsia varianta - vyzaduje sice hodne casu, ale minimum namahy.

Zakladny recept som nasla tusim na strankach pana Cuketky, trosku som si upravila podla mojich preferencii.

Postup je jednoduchy - do misy dam 1.2 kg muky, 2 kopcovite cajove lyzicky soli, 1 lyzicku mletej rasce, stvrt cajovej lyzicky suseneho drozdia (ano, naozaj tak malo :) ), premiesam, prilejem 7 dl vlaznej vody, znovu premiesam.
Nemiesim dlho, ako klasicke kysnute cesto, len tak, aby sa voda s mukou spojila - mozno 2 minuty?
Misu prikryjem igelitom a necham kysnut cca 12 hodin v zatvorenej rure.

Obvykle zamiesim vecer a rano misu vytiahnem, do rury vlozim velku ovalnu misu z varneho skla,taku s vrchnakom a necham vyhriat na 250 st.
Horucu sklenenu misu vytiahnem, dno vysypem mukou, vyklopim do nej vykysnute cesto, zakryjem vrchnakom a dam do rury.
Po stvrt hodine odokryjem a peciem asi 20 min, potom znizim teplotu a dopekam - celkovo sa bochnik pecie asi hodinu.

Jednoduchsie to asi naozaj nejde, ale skusala som len z obilnej muky (psenica, raz, spalda, jacmen, ovos) v roznych kombinaciach a s pridavkom orechov, korenin a semienok. Ten zakladny nam chuti asi najviac :)

sharon stone, Ut, 22. 10. 2013 - 14:58

Dakujem elin,že si mi napisala svoj recept.myslis,že by sa dal upiect v takom pomere ako si mi napisala aj z blz muky?vzhladom k tomu,že syn je celiatik,tak z klasickej muky piect nemozem..ono upiect bezlepkový chlieb je asi nad moje sily,nie je to ono,tak som si myslela,že vyskusam ten z kvasku.

loulou, St, 23. 10. 2013 - 13:57

Ahoj sharon, Ty si mi pár krát písala aj na mail, až teraz som si spomenula, že som Ti zabudla odpísať.
Používam recepty dva, tento prvý mám radšej, ale vyskúšaj oba a sama uvidíš:

Kamarátkin chlebík

500g múky MIX B, 1 ČL soli, 1 ČL rasce, 1 sáčok droždia / Oetker, lebo nemá v sebe lepok/ (ja používam klasické droždie, nie sušené a urobím si klasický kvások),1 1/2 ČL cukru, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL soli, 50 ml slnečnicový olej, 300 ml vlažnej vody, 1 PL guarovej gumy, a jeden surový stredne veľký zemiak.
Spravíme z mlieka, droždia, cukru kvások a všetko spolu spracujeme, necháme kysnúť 30 minút. / Ja používam elektrickú rúru, ktorú nastavím na 50°C. Určite Ti akékoľvek cesto vykysne/ - Tu dávaj pozor, aby si to dala kysnúť v nádobe, v ktorej to už budeš piecť, inak ak vykysnuté bezlepkové cesto budeš akokoľvek ďalej spracovávať, spľasne a už nevykysne.
Rúru rozohrejeme na 200°C, dáme na najnižší rošt, úplne na spodok rúry pekáč alebo hrnček s vodou. Po 20 min. vypneme horný ohrev, pečieme ešte 35 min. na dolný ohrev. Vypneme rúru a necháme ešte 5 min. dôjsť.
Vyberieme, vyklopíme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.

Recept z internetu:

400g bezl. múky Mix B, do 180g uvarených pretlačených zemiakov (pribl. 3 zemiaky, môže byť aj menej), 2PL oleja (slnečnicový), 1 vajce, 250ml vody (obyčajnej alebo zliatej zo zemiakov), soľ, na kvások: 1/3 kvasníc Fala, 2KL cukru, necelé deci vlažnej vody

POSTUP PRÍPRAVY

Vo veľkej mise zmiešam múku a trocha soli, uvarené vychladnuté zemiaky na tanieri dôkladne roztlačím vidličkou, v múke ich rozmiešam - na niečo ako "múkovo-zemiakovú mrveničku", hrudky vidličkou a prstami rozpučím, postupne vmiešam kvások, vajce s olejom a za hrnček vody
pár tipov: *** zemiaky používam nakradšej nové (typ B alebo C), dôkladne roztlačené, približne jednu menšiu porciu, alebo kľudne aj menej - určite by ich nemalo byť viac ako polovica hmotnosti múky *** na domiesenie si časť múky nechám bokom v malej miske a dosypávam podľa potreby, ľahšie a rýchlejšie potom urobím vláčne jemné cesto bez hrudiek *** ak používam vodu z varených zemiakov (čerstvú, ešte vlažnú), múku do cesta dosoľujem iba trošku
ešte jeden tip *** kvások zvyknem robiť tak že rozmiešam vo väčšom hrnčeku nasucho kvasnice s cukrom kým sa neroztečú, potom dolejem trochou vlažnej čistej vody a nechám postáť pribl. 5-10min *** niekedy ho zarobím s vlažným mliekom - vtedy kysne o106 *** keď robím kvások z mlieka tak dávam do cesta namiesto oleja roztopený kúsok masla
vymiesim vláčne cesto - dosypávam čistou odloženou múkou podľa potreby - aby bolo cesto jemné, mäkké a dalo chytiť do ruky..
Cesto vložím do olejom vytretej formy, vrch uhladím a zároveň naolejujem prstami, nechám vykysnúť (pribl. 35-40min, takmer na dvojnásobok). Pečiem v dobre vyhriatej rúre (mám plynovú, takže vždy najprv nastavím trochu viac a keď vložím cesto tak ju stiahnem) pri 180-190´C asi 50min, nakoniec ešte asi 5-10min pri 220´C aby bola kôrka zlatavá. Hotový nechám zchladnúť na mriežke, vychladnutý zčasti naporcujem do mrazničky a časť zabalím do čistého sáčku do chlebníka.

Dúfam, že pomôže, aj keď si písala, že syn má alergiu aj na mlieko, skús nahradiť mlieko vodou - v tom prípade použí kvasnice z prášku.

Tak síce neskoro, ale dúfam, že som pomohla, potom daj vedieť ako to vypálilo a koľký pokus bol nakoniec úspešný :-)

sharon stone, St, 23. 10. 2013 - 10:42

ahoj,loulou!
som rada ze si sa ozvala,aj ked po dlhsom čase...a potesila ma bezlepkovymi receptami.určite vyskusam,dam vediet ako to dopadlo,ale nenasla som fotopostup o ktorom pises....dakujem este raz. (clap)

loulou, St, 23. 10. 2013 - 13:55

fotopostup sa mi tam priplietol omylom, mala som to preposlané aj s obrázkami, ale tie už dávno nemám...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama