reklama

Pickles - nakladaná zelenina.

Erkočka , 18. 07. 2013 - 10:15

reklama

Máte skúsenosti? /nakladaná zelenina do suda/, čoho sa mám vyvarovať?
Už som na to objednala aj špeciálny sud v ČR takzvaný kvašák. Čítala som rôzne recepty na dokladanú zeleninu, ale pickles sa mi viac páči, lebo okrem morskej soli sa nič nepridáva.

Pozrite si aj


reklama


reklama

elin, Št, 18. 07. 2013 - 10:59

Ahoj,
pickles robievam cas od casu par rokov, no vzdy iba do poharov. Do suda sme robievali iba kapustu. Do pohara natlacim cokolvek, co mi pride pod ruku.

Neviem, ci mas vytipovanu nejaku zmes, co vam velmi chuti - ak nie, mozno by si mohla najskor skusit nejake "vzorky", skor, nez toho spravis moc. V lete ti to skvasi rychlo, za tri dni mozete ochutnavat.

Hadam najdolezitejsie je, aby si co to co najviac utlacila - aby medzi zeleninou neostaval vzduch a aby vsetka zelenina bola ponorena v stave alebo naleve (neviem, ci chces robit so solou, so solou a koreninami, alebo s medom). Volne nad hladinou plavajuce kusky miesto kvasenia zacnu zahnivat.

Zelenina zo zahradky je, samozrejme, vhodnejsia, ale ja uz styri roky mam len kupovanu a je to v pohode.

elin, Št, 18. 07. 2013 - 13:44

taky pouzivame len na tu klasicku kvasenu kapustu - na pickles by nam to bolo privela Úsmev

Ako ho budes skladovat? Alebo to vsetko zjete hned? (Nam pickles chuti najlepsie po troch - styroch dnoch kvasenia, ak ho necham pri izbovej teplote dlhsie, je na nas uz "prekvasene" - preto ho robim len do poharov a tie potom dam do chladnicky, kvasenie sice pokracuje, ale velmi, velmi pomaly.)

Inak hrniec - ako taky - je skvely, maju ho znami a su s nim velmi spokojni, no aj oni ǘ nom robia len kapustu :)

dasa_, Št, 18. 07. 2013 - 13:59

nasi mi urobili niečo podobné minuly rok, keď tlačili kapustu. V jednom sudku som mala natlačenú kapustu, do druhého súdka dali kapustu a plus asi 1/4 inej zeleniny (mrkva, karfiol...) V zime som z toho normalne odoberala ako z kvasenej kapusty ale priznavam, ze teraz som sa na to už dlhšie nebola pozrieť.
Chuťovo by mi bolo vyhovovalo oveľa viac inej zeleniny ako kapusty - minimálne 50 na 50, skôr ešte by som povedala 30% kapusty, zvyšok iná zelenina.

Robili sme to skúšobne, tak sme nevedeli - tento rok zvolim iný pomer.

Napríklad karfiol musí byť rozobraty na super mini ružičky. Ostatné bolo strúhané.

ja_hodka, Št, 18. 07. 2013 - 14:30

Práve som mala pickles na obed Úsmev S tým súdkom skúsenosť nemám, vyzerá dobre, ale určite by som sa pri rýchlo kvasenej zelenine vyhla veľkým množstvám. V chladničke sa síce kvasenie zastaví, ale ak to stojí dlho, nie je to veľmi chutné. Tá zelenina by mala byť vlastne čerstvá, chrumkavá, na rýchlu spotrebu. Predvčerom som naložila cca 3,5l (teraz sme dve rodiny pokope) a dnes ešte mám k večeri, pokiaľ sa nedoje, zajtra poputuje sliepkam. Takže ak vás je klasický počet 4 až 5, tak by sa ti asi na rýchle kvasenie hodil skôr ten 1,7l a veľký na zeleninu na zimu. Tam sa ale už musíš vyhnúť mäkkým druhom.
A tip - výborné je to pokvapkané balzamikom. Ale tým pravým, hustým, voňavým Úsmev

Erkočka, Št, 18. 07. 2013 - 14:30

Elin, manžel chcel menší, ale ja som sa rozhodla, že bude aspoň 5 l, lebo do väčšieho, keď dáš menej nič sa nedeje, ale do malého viac nedám.
Ja chcem tiež miešať, nielen kapustu, proste všetko. A preto sa informujem, aby som tam niečo také nedala, čo by prebralo chuť.

púpavienka, Št, 18. 07. 2013 - 16:47

Ja som to jeden rok robievala často, ale naozaj po niekoľkých dňoch sa mi to už nepáčilo, nebolo to pokazené ale bolo to také iné.
Mne tam najviac chutili uhorky, cvikla,karfiol,mrkva, brokolica.
Veľakrát som pridala jablčko, hrozno, hrušku, ale iba jediný krát som robila v súdku, potom iba v pohári.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama