reklama

Poradte prosim uplnej zaciatocnicke v zavarani :o)

sofhia , 08. 06. 2011 - 11:16

reklama

Mile mamulky,
poradte mi prosim - dnes sa chystam zavarat ceresne - prvykrat v zivote Chichocem sa .
pred 100 rokmi som sice pomahala zavarat mame uhorky a marhule, no bola som iba pomocna sila, cize si nic nepamatam.

Dajte mi prosim dake typy ci triky na zavarenie s mensim mnozstvom cukru - nemame radi presladene potraviny.
hlavne take tie babske rady, coho sa vyvarovat. chcem zavarit do poharikov od tatariek a pod, nech sa to sikovne zatvara a nam staci mensie mnozstvo.

dakujem vsetkym, pripadne ma odkazte na dake dobre web stranky.

pekny den Objímam Slnko

Pozrite si aj


reklama


reklama

jamajka (bez overenia), St, 08. 06. 2011 - 13:49

Sophia, posielan aj linky, čo mi našiel môj dobý ujo Gúgl:
http://search.incredimail.com/?q=%C4%8Dere%C5%A1%C5%88ov%C3%BD+komp%C3%… ,
ale osvedčené mám, že sypem dobre umyté, odkvapkané čerešne priamo do 720 (veľké) poháre. Na dno pohára dám 1 pol. lyžicu kryšt. cukru, pridám čerešne 1/3, postriasam pohár (aby nebolo veľa vzduchu pomedzi), dám 2. pol. lyž. cukru, strasiem, doplním čerešňami po to zúžené miesto hrdla, pridám 3.lyž. cukru. Ak sú čerešne veľmi sladké, dávam menej(přiměřeněChichocem sa)cukru.Ty množstvo cukru zredukuj k veľkosti pohára. Kamoška pridáva štipku kyseliny citrónovej. Ja nie. Potom dolejem do pohára vodu, tak, aby siahala asi 1cm pod okraj.Ak sa stane, že je cucu rozsypaný po okraji pohára, zotriem ho čistou utierkou, aby nebránil dobre prichytiť víčko.Ja používam tie OMNIA so šroubovaním. Dám sterilizovať do hrnca, ktorý naplním vodou po hrdlá pohárov. Sterilizujem 20 minút pri 80°C. Po sterilizovaní poháre vytiahnem, prevrátim hore dnom na 5-10 min. (lepšie víčka chytia). Ešte sa mi ani jedna zaváranina nepokazila.
....a babské rady chceš počuť ? Moja (ešte)staršia suseda mala veľmi rýchlo zavarené : čerešne vyvarila v osladenej vode(ako cestovinu )pár minút, potom ich ocedila, nadávkovala do pohárov, naliala tam ten nálev a zatvorila celofánom, odložila do špajze. Tvrdila, že ja sa s tým moc hrajkám, ale aké boli tie jej a či sa kazili - s tým sa nechválila.

MajaKvietok

jamajka (bez overenia), St, 08. 06. 2011 - 13:54

...a ešte som zabudla . Keď som nemala vlastnú úrodu a nebola som si istá, či nie sú červivé, nasypala som ich do vlažnej posolenej vody .V kompóte nebol ani jeden.
Aj tebe prajem pekný dník.

MajaKvietok

sofhia, St, 08. 06. 2011 - 13:56

`jeeej dakujem Jamajka, velmi pekne, idem dokupit kryst. cukor, poslem mm susedom, a hor sa zavarat. tvoj navod mi uplne staci... taky po lopate :o) a od coho zavisi ta dlzka steriliz. a teploty?? ked budem mat ine pohare mozem tiez rovnako? dakujem Zlomené srdce Zlomené srdce Objímam Slnko dufam,ze sa mate vsetci fajn. my velmi dobre, mala rastie ako z vody, je to male Slnko

jamajka (bez overenia), St, 08. 06. 2011 - 14:02

jáááááááj, počkaj, zabudla som, ty tie menšie poháriky - stačí sterilizovať 10 min., keď sú od tatárky.
píšem ti mail, tak nech sa daríííZlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

MajaKvietok

katarína, St, 08. 06. 2011 - 14:48

moja mamka dáva 3litre vody a 1kg cukru do hrnca trochu povariť nech sa cukor rozpustí a zaliať umyté čerešne vo fľašiach pozatvárať a dať sterilizovať!
KatusMrkám

staronova (bez overenia), Št, 09. 06. 2011 - 10:29

môj kolega zaváral pre svoje choré dietko úplne bez cukru - len prevarenou vodou zalial ovocie. /diabetické/

akalenkak67, Št, 09. 06. 2011 - 13:44

Ale krátko to ovocie vydrží.Testiná tam šupne pár diatabliet cukru,alebo kupuje dia cukor.Dá sa aj bez cukru zavárať.Len ovocie,ktoré má málo konzervantov,sa rýchlo kazí.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama