Poradte prosim uplnej zaciatocnicke v zavarani :o)
Sophia, posielan aj linky, čo mi našiel môj dobý ujo Gúgl:
http://search.incredimail.com/?q=%C4%8Dere%C5%A1%C5%88ov%C3%BD+komp%C3%… ,
ale osvedčené mám, že sypem dobre umyté, odkvapkané čerešne priamo do 720 (veľké) poháre. Na dno pohára dám 1 pol. lyžicu kryšt. cukru, pridám čerešne 1/3, postriasam pohár (aby nebolo veľa vzduchu pomedzi), dám 2. pol. lyž. cukru, strasiem, doplním čerešňami po to zúžené miesto hrdla, pridám 3.lyž. cukru. Ak sú čerešne veľmi sladké, dávam menej(přiměřeně)cukru.Ty množstvo cukru zredukuj k veľkosti pohára. Kamoška pridáva štipku kyseliny citrónovej. Ja nie. Potom dolejem do pohára vodu, tak, aby siahala asi 1cm pod okraj.Ak sa stane, že je cucu rozsypaný po okraji pohára, zotriem ho čistou utierkou, aby nebránil dobre prichytiť víčko.Ja používam tie OMNIA so šroubovaním. Dám sterilizovať do hrnca, ktorý naplním vodou po hrdlá pohárov. Sterilizujem 20 minút pri 80°C. Po sterilizovaní poháre vytiahnem, prevrátim hore dnom na 5-10 min. (lepšie víčka chytia). Ešte sa mi ani jedna zaváranina nepokazila.
....a babské rady chceš počuť ? Moja (ešte)staršia suseda mala veľmi rýchlo zavarené : čerešne vyvarila v osladenej vode(ako cestovinu )pár minút, potom ich ocedila, nadávkovala do pohárov, naliala tam ten nálev a zatvorila celofánom, odložila do špajze. Tvrdila, že ja sa s tým moc hrajkám, ale aké boli tie jej a či sa kazili - s tým sa nechválila.
Maja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...a ešte som zabudla . Keď som nemala vlastnú úrodu a nebola som si istá, či nie sú červivé, nasypala som ich do vlažnej posolenej vody .V kompóte nebol ani jeden.
Aj tebe prajem pekný dník.
Maja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
`jeeej dakujem Jamajka, velmi pekne, idem dokupit kryst. cukor, poslem mm susedom, a hor sa zavarat. tvoj navod mi uplne staci... taky po lopate :o) a od coho zavisi ta dlzka steriliz. a teploty?? ked budem mat ine pohare mozem tiez rovnako? dakujem
dufam,ze sa mate vsetci fajn. my velmi dobre, mala rastie ako z vody, je to male
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jáááááááj, počkaj, zabudla som, ty tie menšie poháriky - stačí sterilizovať 10 min., keď sú od tatárky.
píšem ti mail, tak nech sa darííí
Maja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
moja mamka dáva 3litre vody a 1kg cukru do hrnca trochu povariť nech sa cukor rozpustí a zaliať umyté čerešne vo fľašiach pozatvárať a dať sterilizovať!
Katus
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
môj kolega zaváral pre svoje choré dietko úplne bez cukru - len prevarenou vodou zalial ovocie. /diabetické/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale krátko to ovocie vydrží.Testiná tam šupne pár diatabliet cukru,alebo kupuje dia cukor.Dá sa aj bez cukru zavárať.Len ovocie,ktoré má málo konzervantov,sa rýchlo kazí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mile mamulky,
.
poradte mi prosim - dnes sa chystam zavarat ceresne - prvykrat v zivote
pred 100 rokmi som sice pomahala zavarat mame uhorky a marhule, no bola som iba pomocna sila, cize si nic nepamatam.
Dajte mi prosim dake typy ci triky na zavarenie s mensim mnozstvom cukru - nemame radi presladene potraviny.
hlavne take tie babske rady, coho sa vyvarovat. chcem zavarit do poharikov od tatariek a pod, nech sa to sikovne zatvara a nam staci mensie mnozstvo.
dakujem vsetkym, pripadne ma odkazte na dake dobre web stranky.
pekny den
