reklama

Recepty bez mäsa

Kamila , 05. 01. 2016 - 15:45

reklama

Dnes som sa s najmladšou vybrala na RTG snímok panorámy zúbkov. Ako som správne predpokladala, nebola to rýchla záležitosť. Preventívne som sa zásobila časopismi. Len tak na rýchlo, však možno tam nájdem zaujímavé recepty. Aj som našla. Ako prvé ma na mňa prehovorili bezmäsité recepty. Však v novom roku sa skoro všetci chceme zdravšie stravovať. Hambím sa

No ako kukám tak kukám na veľkom úvodnom obrázku na mňa kukali kúsky párkov. Pri ďalšom recepte som objavila slaninu, v ďalšom, znova párky, každý druhý recept bol vyprážaný ... takže tak. Všetko je relatívne, párky ani slanina v podstate mäsom nie sú? Pohoda Takže zdravé recepty musím hľadať inde.

Došli sme domov, kde má čakalo dosť hladných krkov, tak som narýchlo uvarila brynzové halušky, však tiež bez mäsa, len so slaninkou.Hambím saPoniektorí chlapi asistovali, ked chceli obed. Halusky zdravé nie sú, len rýchle a zjedia všetci bez vymýšľania..., až na tú haldu riadu ... Zdravšie stravovanie si nechám, na školský rok.

Takže tak, varenieje vždy veľmi dobrodružné. Taká nedeľa u nás. Mala som hotové dusené mleté mäso, idealne na koložvársku kapustu. Len staršia dcéra také nemá rada, ta tej som sparila zeleninu a pribalila mäso z polievky. Mladšia dcera so starším tiež vydumujú. Vraj neviem spraviť takú dobrú ako v škole. Ta tým dvom som robila narýchlo ryžu v mlieku, mala som málo guľatozrnej ryže, ta som prisypala parboild. Žiadna výhra, svietila v tej kaši ...,a le pojedli ... Nech žije zábavisko.

Pozrite si aj


reklama


reklama

púpavienka, Ut, 05. 01. 2016 - 16:01

Jaj pripomenula si mi, veru musím si urobiť granadír, taký ten po mojom. Minule ma ponukli ale veru veľmi som bojovala kým som aspoň trochu zjedla, nebol ako môj. Bola to taká moderná varianta, pekne to vyzeralo ale pre mňa nič dobré. Veľká cestovina, veľké kusy zemiakov.

Ja robím inak a s vareným vajíčkom a kyslou uhorkou, úžasné a bez mäska.

Ja tak rozmýšľam nad tým ako som sa vzdala mnohých jedal, taká fazuľa ani ako polievka a ani prívarok už nie je pre mňa, mám z nej tráviace ťažkosti. Cestovinu milujem na sladko a to je jedno s čím je, šuľance s makom, tvarohom, orechami či strúhankou, vtedy si tam dám do prostriedku taniera domáci lekvár. Mám rada cuketové a iné zeleninové placky, čisto zemiakové sú pre mňa ťažké.

Prívarky mám rada ale tam mám radšej trošku mäska alebo aj šťavy z mäska, no ked nie je tak aj volské oko. Milujem huby a nakoľko mám ešte z minulého leta zavarené aj na slano, tak sa vytešujem, lebo tie môžem či už dusené spolu so zemiakmi, alebo s omáčkou a tam ani mäso nepotrebujem. No pravda je jedna, čí, menej času máme tým viac siahneme po mäse, je to najrýchlejšie jedlo.

Kamila, Ut, 05. 01. 2016 - 17:59

Grenadir mam tiez ako zeleznu rezervu na rychly obed, najmladsia vtedy je len zemiaky, ja nic .., zemiaky krajam nadrobno, cestovina je tiez pomensia. Vynimocne robim aj so slaninou a klobaskou, ale ozaj len malokedy. ;) S vajickom som este neskusala. Inak mojim najoblubenejsim bezmesitym jedlom su spagety so spenatom, tie by som jedla aj kazdy den. ;)

Evka1223, St, 06. 01. 2016 - 20:44

margori...a neskúšala si zemiakové placky s ovsenými vločkami? Nie sú po vybratí z oleja také mastné - nenaberú veľa oleja vďaka tým vločkám. Nastrúham surové zemiaky a pridám (dávam od oka, lebo niektoré zemiaky sú viac vodové, niektoré menej a niektoré sú azda už ani nie zemiakmi - kupované myslím - ale to je už iná téma) asi 5-6 PL ovsených vločiek. Všeobecne na 2 väčšie zemiaky 1 PL vločiek. Nevýhoda je, že táto zmes musí trošku dlhšie postáť, aby vločky v zemiakovom základe zmäkli. Inak sú tam tvrdé a nie je to dobré. Pripravím si to zrána a na obed už môžem smažiť....nespoznajú to ani odporcovia vločiek Chichocem sa Raz som skúsila 1:1...a tiež super. 

púpavienka, So, 09. 01. 2016 - 05:42

No vidíš to som ešte neskúsila, určite vyskúšam. Ja som niekedy robievala tie ovsené fašírky a všetkým to chutilo, len sa to nedá jesť často. No úplne som vylučila  sojové granuláty, minule som si urobila s nimi  a zeleninou placky  ktoré som predtým mala rada, no nikto odrazu už nechcel žiadné kocky ani nič a nakoniec som to prestala robiť. Nakoľko teraz z nich tak veľmi vracam tak nemôžu byť dobre pre organizmus. Mala som pocit že ma prestalo naťahovať až vtedy ako so mňa vyšiel posledný kúsok.

dasa_, Ut, 05. 01. 2016 - 21:28

my sme dnes na obed dali len zemiaky pečené v rúre, ale teda so slaninou, takou riadnou.

A vo štvrtok dám asi moju obľúbenú dusenú šošovicu s mrkvou. Ku tomu je fajn ryža. Ideálne ryža zajtra na obed s niečím a zvyšok ryže potom primiešať do šošovice.

A ešte mám v zálohe zapečené cestoviny s vajíčkom. Je mi jasné, že s tým veľké ovácie nebúdu, ale hovorievam, že po veľkých hodoch treba aj trochu jednoduchšie jedlá.

 

Granadýr som pár krát skúšala. Juniorovi vadí cibuľa. Mne toto jedlo chutí ale ako jedno z mála mám po ňom kyselinu, takže nehrozí.

 

 

Kamila, St, 06. 01. 2016 - 10:34

Hodne slaniny, to znie ozaj skvele. Chichocem saOpäť úžasné bezmäsité jedlo. Hambím sa

Už by som mohla vyskúšať šošovicu aj na iný spôsob ako polievku. Úsmev

U nás to isté mladej vadí cibuľa v grenadiri.

púpavienka, St, 06. 01. 2016 - 12:34

Aj mne vadila v tom granadíre kktorý som jedla u iných, lenže tam mi vadili tie veľké zemiaky a bolo to ako keby iba zmiešané. ja cibuľku naozaj nadrobno posekám a necham trochu dusiť, aspoň raz podlejem vodou, dusím na paprike, až následne pridám cestovinu a zemiaky a potom pretlačím cez ten rezač uvarené vajíčka to mu dodá taký šmrnc.

Evka1223, St, 06. 01. 2016 - 18:25

Verziu s vajíčkom nepoznám....to isto vyskúšam......a to poznám viac alternatív na  granadír.

Babička varievala zemiaky očistené, zliala vodu - z tej bol základ na cesnakovú polievku a zemiaky trošku popučila, omastila, pridala ml.červenú papriku a fliačky (hand made). Hotovo!

Svokra robievala zo zemiakov uvarených v šupke, potom podusila cibuľku na vyškvarenej oravskej slaninke, ml. červená paprika, ml. čierne korenie, pokrájané zemiaky ako na zemiakový šalát a cestoviny. Aj jedno je granadír aj druhé. Robievam obe verzie - podľa chuti a k tomu keď je kyslá uhorka alebo čalamáda či cvikla, čerstvý šalát.....ani slaninka nemusí byť v tej svokrinej verzii....ale uškvarenú cibuľku u mňa aj na bryndzových haluškách nájdete Chichocem sa...mňaaaam! 

púpavienka, St, 06. 01. 2016 - 19:17

Ja robievam vtedy ak mi ostanú zemiaky či cestovina, fliačky mám rada malé. Zemiaky pretlačam tak ako na šalát ale je mi jedno aké mám zemiaky. Nevidím v tom rozdiel či varené v šupke alebo nie.

Iwa, St, 06. 01. 2016 - 17:27

Váľam sa od smiechu po podlaheSynovec vyhlasoval, že on je vegetarián, ale keď boli rezne, vždy si dal.

U nás dnes chlapci špekulovali nad vyprážaným karfiolom. Ale iného sa nedočkali, dosť času som strávila obaľovaním a vyprážaním... ešte im aj na večeru ostalo, ak chleba nekúpia. A nekúpia, lebo som im nekázala Chichocem sa

Iwa, St, 06. 01. 2016 - 17:29

Dievčatá, ja si zajtra spravím fliačky s kyslou kapustou (aj so slaninkou) Bozkávam Ako robievate kapustové fliačky? U drahého sa robievali iba na sladko z čerstvej kapusty... ale to mne nechutí.

dasa_, St, 06. 01. 2016 - 17:48

u nás sa fliačky tiež robili na sladko. A halušky s kyslou kapustou. Ale keď dáš fliačky tak si myslím nič nepokazíš.

Ja som si halušky s kyslou kapustou hodne zjednodušila. Na hlbokej panvici vyškarím slaninu. Do horúceho šupnem halušky, premiešam. A nakoniec pridám surovú kyslú kapustu. Nedusím ju ani nijak neupravujem. Iba zbavím šťavy a pokrájam na drobnejšie. Premiešam a hotovo.

Evka1223, St, 06. 01. 2016 - 18:31

Ja mám ešte jednoduchšiu verziu - od susedy. Podusím hooooodne cibuľky nadrobno a zmiešam s haluškami....hotovo! Fakt rýchle, jednoduché a dobré.....bezmäsité! Len problém u tých, čo neznášajú cibuľku....ale takých v rodine nemám Mrkám

dasa_, St, 06. 01. 2016 - 18:56

Veru cibuľkové občas robievam. Ale teda len pre mňa a manžela. Junior cibuľu ignoruje. Aj za cenu, že bude hladný.

Iwa, St, 06. 01. 2016 - 19:21

Áno, aj halušky s kyslou kapustou Úsmev tie mladší zbožňuje. Ale my sme robievali halušky aj s tvarohom na slano a zase so slaninou - to drahý tiež nechápal, lebo u nich tvaroh len na sladko. Ale slané tvarohové pomazánky sa ujali, to zjedia

púpavienka, St, 06. 01. 2016 - 19:14

No ako to tak čítam tak si uvedomujem jedno, ja cibuľu milujem či už v surovom alebo dusenom stave, ale neznášam cibuľu v ryži, to som už skončila aj  s hlavou v záchodovej mise a nemám rada tu opraženú do zlatová či už na zemiakovú kašu alebo iné, no táto mi nerobí až tak veľký problém ale jedlo si nevychutnám. No pritom mám veľmi rada tu skaramelizovanú. No halušky či iné s cibuľkou by som zjesť nedokazala. No čo všetko som si neuvedomila, vždy som myslela že ja cibuľu milujem, neviem si predstaviť že by som dusila mäso bez cibule a to nie malej cibuľky, mne to dáva úžasný základ na všetko.

Evka1223, St, 06. 01. 2016 - 20:51

Tiež nezjem cibuľu varenú v ryži....ani vo vývare. Dokonca ak mám guláš a pláva tam cibuľka, tak ju na kraj taniera odsúvam. Ale inak ju môžem na akýkoľvek spôsob....najviac však opraženú.

Podobne mrkvu. Mrkvu nezjem v polievke, čo má základ z červenej mletej papriky.....inde mi neprekáža. Nechápem to, ale tolerujem si to Veľký úsmev

anjeli, St, 06. 01. 2016 - 22:19

Prvé čo mi napadlo bolo, že niektoré párky a spol. mäso ani z rýchlika nevideli... čiže ide svojím spôsobom o bezmäsité jedlo Veľký úsmev...

Ale akurát včera som premýšľala, čo variť a šla som vylučovacou metódou: mäso nie- toho bolo fakt za posledné obdobie dosť, vylúčila som tým pádom aj údeniny - veď klobása a moravské údené ešte od Nového roka je v chladničke, len tak s chlebom zajesť, zemiakové placky sa kvôli náročnej príprave nezhodovali s mojím "veget" štýlom fungovaniaVeľký úsmev /no dobre, som trošku prispatá a zlenivelá Hambím sa/ a tak som zamiesila na langoše - je to síce tiež trochu piplačka, ale ja ich len tak zmiesim, aby sa všetko spojilo a kysnú tiež len toľko, aby sa cesto dobre naťahovalo. No keďže ja na langoše moc nie som, to skôr zvyšný štyria členovia rodiny, obetovala som saVeľký úsmev/a skoro som sa obetovala doslovne, keď som si na jednom zohrievala mozzarellu - veď gurmán a milovník tohoto lahodného syra. Nedomyslela som to a ako syr chladol a tuhol, uviazol mi v hrdle. Skoro som sa udrhla...langoše už fakt nechcem ani vidieť... mozzarellu milujem stáleMrkámVeľký úsmev... a dnes som pre zmenu zas záviny robila, keďže mi primrzli jabĺčka na balkóne Chichocem sa, musela som ich zúžitkovať a ako lepšie než do: makovo-jablkového, orechovo-jablkového, jablkového Veľký úsmev...no dobre tak ešte tvarohového závinu. Tak sme znovu skončili pri sladkom, ale aspoň bezmäsitom... alebo to môže mať ešte jednu príčinu: ja som mala absťák po pečení a naši sú závisláci na sladkomÚsmev. Prípadne som šikovná gazdinka, ktorá "musí" všetko spracovaťHambím sa?

balalajka, Št, 07. 01. 2016 - 11:31

Furt som nepochopila, prečo by mäsité jedlo malo byť nezdravé.

Alternatívne bezmäsité jedlá:

* losos na grile ( len posolený s čerstvým mletým korením) k tomu grilovaný baklažán a kto potrebuje aj zemiaky či kaša

* vajíčková omeleta so syrom a zeleným hráškom

* tuniakový studený šalát ( tuniak z konzervy, ryža z chladničky, kápia čerstvá na štvorčeky a trochu kyslej smotany)

* zapekaná brokolica (karfiol, pór) s nivou a syrom

* zeleninové rizoto

* dubákové ( či iný hríb) rizoto

* dusená mrkva s feniklom a k tomu neviemčo ( krúpy, cestoviny Veľký úsmev, ryba na prírodno)

* kôprová omáčka so zemiakmi a varené vajíčko

* špenátový prívarok s volským okom

* zapečené zemiaky so špenátom a navrch parmezán

* a slíže s makom či grankom ( tie som ešte ochotná navariť napriek sacharidovej náloži) Veľký úsmev

Kto sa nebojí veľkého hladu o dve hodiny ( a zadku po pár dňoch Veľký úsmev)

* ryžový nákyp, žemľovka, lievance, palacinky a spol.

Kamila, Št, 07. 01. 2016 - 12:49

Jasne, ze bezmasite mozu byt zdrave, ale asi bez tych parkov, slaniny a vyprazania. Úsmev

Dakujem za inspiracie  Úsmev Uz len deti poslat do skoly. Pohoda

balalajka, Št, 07. 01. 2016 - 12:53

Ne ne ne - mäsité, že sú nezdravé som pochopila Mrkám.

Kamila, Št, 07. 01. 2016 - 13:04

masite podla mna nie su nezdrave, aspon nie vsetky ...., len su masite Veľký úsmev

balalajka, Št, 07. 01. 2016 - 13:12

Nejak agresívne reagujem na to mäso Chichocem sa..... však nahraď sójou Vyplazený jazyk .... ale vieš čo ľúbim a dávno som nerobila? Sójové kocky na kari s pórom - k tomu ryža a kapustový šalát najlepšie s mrkvou. Mňam, to musí byť pecka na sacharidy Váľam sa od smiechu po podlahe.

Kamila, Št, 07. 01. 2016 - 13:17

Osobne k masu nepristupujem s negativnou energiou, varim, jem vacsinou kuracie, morcaie, lebo neviem ,co ine by som pre celu rodinu pocas vikendov varila, a obcas cez tyzden vytiahla z mraznicky. Aj delena strava v kombinacii m]so so zeleninou pekne funguje. To len v mojom podvedomi je zatial nedostizna meta, zit na ovoci a zelenine, a este takej pohanke, ciceri ... ,jasne syr, vajicka .... mozno v buducom zivote. Úsmev

balalajka, Št, 07. 01. 2016 - 14:14

Pri aktívnom fyzickom žití pre mňa žiť na zelenine, ovocí, pohánke a cícery je tiež nemožné.

My máme doma trend - masko je dobré! Prílohy nech nejedia, ale kým to stehno nezjedia, od stolu nepustím Veľký úsmev. Keď som začala tlačiť do tohto trendu, všimla som si, že netreba dotláčať sladkým Mrkám .... bravčové karé je mňam mňam .... na minútky ako stvorené - milujem grilovaciu panvicu Veľký úsmev .... a svojho muža SrdceVáľam sa od smiechu po podlahe.

Kamila, Št, 07. 01. 2016 - 14:18

jasne, u mna je to cisto o intuicii a pocitoch, ale zatial v praxi nerealizovatelne, lebo som rada ze som rada aj vo vareni, ale beriem to v pohode, tak to ma teraz byt a ucim sa zmene krocik po krociku ...

púpavienka, Št, 07. 01. 2016 - 14:30

A ja milujem každé mäsko, viem rozoznávať ich chute, som gurman, ale ak by mi niekto tlačil mäso každý deň tak začnem byť agresívnaMrkám a mám chuť na niečo sladké.

Milujem skoro všetku zeleninu, milujem ryby, milujem ovocie ale ak by som to mala jesť deň čo deň znenávidím to. Takže všetko s mierou. Neznášam párky a všetky udeniny, určitú šunku zjem ale veľmi málo, nekupujem už vôbec udené stehna a rolky, podľa mňa nie je tam nič dobre, zaradujem to k párkom. Raz za čas zjem dobrú domácu klobásu, slaninku môžem len nie často.Úsmev

Dzeny, Pi, 08. 01. 2016 - 08:07

Vzhľadom na obsah mäsa v párkoch, nepovažujem za veľký prehrešok vydávať ich za vegetariánsku stravuVáľam sa od smiechu po podlahe Ja sa snažím variť  menej mäsových vecí, ale obyčajne to skončí tým, že to tlačím sama a chlapovi varím mäso. A to som sa ešte pred mesiacom vyhrážala, že nebudem variť dvojmo. Zariekaného chleba najväčší krajec. To hovorila stará mama a je to pravda! Váľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, Pi, 08. 01. 2016 - 09:08

Však toto, to čo zjeme my, zďaleka nezvládne zvyšok rodiny, ja nemám energiu na dvojnásobné varenie ..., potom jem koniny aj ja. Snáď cez školský rok to bude lepšie. ;)

Iwa, Pi, 08. 01. 2016 - 13:20

Moji chlapci večeriavajú maslový chleba, ak nechcú zeleninové jedlo Vyplazený jazyk Zeleninové polievky "musia", ale s nimi problém nemajú, od mala sú na polievočky, a manžel sa premôže, aby nedával deťom zlý príklad Chichocem sa Aj môj otec sa naučil jesť paradajkovú polievku vďaka mne...

Ale až taká vzorná nie som, bývajú na večeru aj párky, praženica, lečo s klobásou a podobné fajnovosti.

Kamila, Pi, 08. 01. 2016 - 14:30

U nás je večera vždy nevarená, chlieb, tamvé pečivo maslo a ......., viac ako obed-  jedno teplé jedlo odmietam variť.  Deti majú počas školského roka teplé jedlo v škola, obedy variť musím, lebo dvaja pracujeme z domu, manžela som na zdravé jedlá už ako tak presvedčila, mladší syn je celý happy ked mu z nich ostane, zvysnych dvoch na zeleninové jedlo neukecám. Mladšia deva bude mečaťm staršiemu stači čokoládový jogurt, takže, tu len zľahka improvizujem aby sa najedli všetci.

Iwa, So, 09. 01. 2016 - 01:25

Tak veselé... som rada, že mám len troch stravníkov, ktorí sa nevedia dohodnúť Chichocem sa Mladší miluje na dovolenke hotelové stravovanie - vždy teplé raňajky, obed aj večera. Starší dovolenkové stravovanie neznáša - na jedálnych lístkoch sa rožok s maslom nevyskytuje.

Kamila, Ne, 10. 01. 2016 - 09:55

pri sobotnom obede mi po troch tyzdnoch prazdnin dochadzala fantazia, taks om s arozhodla pre palacinky ku sosovicovej polievke.  Len neskoro som zistila, ze mi chyba bezlepkova muka. neviem preco take rieism pre vsetkych, ked mne sa ujdu volajake tri palacinky. Ale vsak som vzala ako vyzvu, zomlelal som bezlepkove ovsene vlocky, pridala trochu kukuricnej muky, trochu kokosovej a najmladsia deva vymiesala cesto. No palacinky neboli zle, len boli trosku suchsie, lebo ked som ich na panvici chcela obratit, musela som ich piect pomaly ... Najlepsie na tom vsetkom, z ema podrzali deti, ale rozcuslil sa drahy, ze preco experimentujem pri palacinkach pre svetkych nie na svojich. PrekvapenieTakze vsetko je relativne, lebo ma pri mojom experimentovani podrzali dvaja vydumnici, no len v pacainkach nebolo nic zelene. Prekvapenie

Ina nedam dospustit na palacinky so sladkou kapustou, ktore som robievala  smamkou, tie boli tak dobre, len doma na ne asi nikoho neukecam, ale raz si spravim radost. Kalsicke palcinkove cesto, do ktoreho sme pridalai trochu podusenej sladkej kapusty.

púpavienka, Ne, 10. 01. 2016 - 16:59

My sme doma robievali palacinky s makovou plnkou a to nikto v meste nechápal prečo to občas robím, ale to je moje detstvo.

Iwa, Ne, 10. 01. 2016 - 21:38

Makové palacinky alebo makovo-lekvárové sa robievajú v Maďarsku :)

gastanko2016, St, 24. 08. 2016 - 20:55

medzi moje obľúbené bezmäsité recepty patrí cuketový nákyp so syrom, špagety orestované na cesnaku a chilli posypané parmezánom a hlivový perkelt. Sú to rýchle, lacné a mňamkové jedlá.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama