riedky džem
Moc sa do toho nevyznám ale myslím že v Smokovci nám vraveli niečo také že treba kysalinu citrónovú.Čím kyslejšie, tým hustejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Myslím , že do višňového džemu nejde kys. citrónová. Toto ovocie je dosť kyselkavé , možno do čerešňového. Ja robím višňový džem tak, že odkôstkujem, rukou roztlačím (pomágam), pridám toľko cukru, koľko je zmesi 1 : 1 , nechám presladzovať 24 hodín .Potom si pripravím si aj čerstvo pretlačený ríbezľový pretlak (obsahovo v pomere 1/3 k višniam). Na druhý deň varím varím. Ono čerešne a višne majú málo pektínov, zato menej rôsolujú . Ríbezle majú zasa veľa pektínov . Keď som bola mladá , začínajúca gazdinka, zadaril sa mi spraviť ríbezľový betón. Išiel z pohára iba rozpustený v teplom vodnom kúpeli . Ale zasa mi dĺĺĺho vydržal
Maja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kyselina citrónová ide do hocijakého džemu, ktorý nechce zhustnúť. Ja byť tebou skúsim to. Treba dať pozor aj na oblizovanie varešky a následné miešanie touto vareškou, džem aj vtedy nemusí zhustnúť. Treba ochutnávať z tanierika.
A tu je jeden tip:
http://b2.7plus.sh.ba.cust.gts.sk/varime-pecieme/15-rad-spravne-dzemova…
Tu som vyčítala, že višne majú nízky obsah pektínov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale ved gelfix 3:1 ide na 1kg.ovocia iba 350g cukru takže jedno balenie si mala iba na 1 kg.ovocia aké 3 kg.cukru nedala si to opačne?ja som varila čerešnovy džemik varila som ho bez gelfixu cca 3 hod.pridala som aj kys.citronovu dávam ju aj do jahodového,dufam že sa podaril lebo je tým dosť práce do zhustnutia .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja mama k višniam vždy pridáva ríbezle,alebo maliny.Pre málo pektínou hustne pomaly.Hustejší sa dá zrobiť so želírovacím cukrom.Lenže konzistenčne je ako želatina.Ale je hustejší a vydrží.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte sa mi to nestalo
. Urobila som višňový džem. Mala som len jedno balenie gelfixu 3:1 a na požadované množstvo 3 kg cukru, ale nezhustol. Poraďte mi, prosím. Môžem po pridaní cukru pridať ešte gelfix? Alebo už len variť ako naše babky po vareške na pekáči, kým to nezhustne? Ďakujem za rady