reklama

Špargľa

balalajka , 12. 05. 2010 - 08:21

reklama

Ok baby - začína špargľová sezóna. Tak som kúpila s láskou uložila do chladničky a čul čo?
Manžel sa mi rehoce, že budem jesť výhonky ako zajac Smútok a ja by som si niečo dala.
Čo všetko sa z nej dá urobiť?
Popis - žlto - biela, pol kilová a vyrehnená na mňa ako lečo. A keby ste mali náhodou niečo k delenej strave bolo by najsamlepšejšie Bozkávam .

Pozrite si aj


reklama


reklama

adus, St, 12. 05. 2010 - 08:37

Lenka,
najsamprvej ošúpať - ja robím takým istým, čo aj krumple škrabkám, začneš pri tej špičke a ideš smerom dole. Z toho spodku tak 1 cm odkrojiť treba.
potom: vodu zovrieť, pridať do nej trošku cukru, trošku soli a pár kvapiek citrónovej šťavy a za lyžičku masla.
Špargľu uvaríš (cca 8-10 min.), vyberieš a môžeš aj len takto papkať.
Môžeš ďalej papkať ako prílohu k nejakým kuracím prsíčkam na grile alebo inému mäsku - delená strava ako vyšitá!
Môžeš papkať poliate nejako omáčkou, čo si k tomu urobíš - syrovou, holandskou (neviem z hlavy recept, musela by som z knižky opísať a nemám pri sebe) - tá mne veľmi chutí, ale je dosť kalorická.
Môžeš dať zapiecť - na ľubovoľný spôsob, ktorý ti vyhovuje (napr. zabalím dve tri špargličky do plátku šunky, poukladám vedľa seba, posypem syrom a dám zapiecť)
No a čo ja robím najčastejšie - použiť ako "plnku" do mäsovej rolády - vyklepem kurací rezeň, posolím, pokorením, položím plátok šunky, položím zopár špargličiek, zatočím, naukladám do panvice jeden vedľa pri druhom, rýchlo opečiem, posypem syrom a potom ešte prikryjem panvicu a trochu nechám "dôjsť".
No a som si istá, že sa ti tu objaví ešte celý kooooooooopec ďalších dobrých rád.

balalajka, St, 12. 05. 2010 - 08:44

glag, mňam.
Ďakujem Bozkávam

eva m, St, 12. 05. 2010 - 08:43

jeeej, som inspiruuuvana!!
Eva Slnko

adus, St, 12. 05. 2010 - 08:59

Odporúčam nebáť sa a vyskúšať, špargľa je ozaj lahôdka. dokonca vraj aj veľmi zdravá a údajne je to aj afrodiziakum Mrkám

betuska10, St, 12. 05. 2010 - 09:14

Ja som jedla šparglovú krémovú polievku,presný recept neviem,ale špargla sa nareže na cca 2cm kúsky,uvarí vo vode,a potom sa zahustí sladkou smotanou.Približne takÚsmev .

adus, St, 12. 05. 2010 - 09:16

Ja by som ju asi aj rozmixovala - polievku som síce zo špargle ešte nerobila - ale keď robím krémovú z karfiolu, tak ho mixujem.

ivet36, St, 12. 05. 2010 - 09:40

Leni, hlavne ju spracuj cim skor, lebo drevnatie....Úsmev
....a recepty podla adus su vsetky super....v polievke aj ja rozmixujem a robim ako kremovu s oparzenym starym chlebom....ivetMrkám

viktory, St, 12. 05. 2010 - 09:56

no a keď ju tak uvaríš, ako píše adus, tak ju môžeš nakrájať na kúsky, pridať trochu vody v ktorej sa varila, pridať smotanu s rozhabarkovanou múkou, štipku muškátového orieška, prípadne do nej pridáš žĺtok, necháš prevrieť, a dobrá polievočka je na svete...

megina, St, 12. 05. 2010 - 10:38

ja som bielu zatial nejedla ale zelenu mam velmi rada.robim ju na pare a potom len posolim +olivovy olej.alebo porezem na kusky a pouzijem so smotanou na spagety.Slnko

dasa_, St, 12. 05. 2010 - 10:41

ja robím krémovú polievku - očistím, hlavičku a kúsok z vrchu odložim, ostatné nalámem na kúsky, orestujem na cibuľke a dusim v hrnci, najlepšie vo vývare. Rozmixujem, ked som usilovná, tak aj pasírujem :)), ak chcem hustejšiu alebo viac, pridám aj starý chlieb a rozmixujem s ním. Pridám hlavičky pokrájané na kolieska, nechám chvíľu povariť. Na záver dolejem smotanu, niekomu chutí sladká, niekomu kyslá, ja dávam zmes oboch.

Občas pridám aj vajíčko. A na vrch niečo zelené - pažítku, petržlen ...

lusesita, St, 12. 05. 2010 - 11:08

...ja špargľu - očistenú, len zľahka povarím,tak ako píše Adus a zalievam bešamelovou omáčkou,v ktorej rozpustím ,alebo na vrch nastrúham nejaký pikantnejší syr- napr.goudu.Muškátový oriešok nesmie chýbať,alebo nejaké korenie vhodné na syr.Já mám origoš z grécka,také,čo sa na syry priam pýta.
Určite poznáte bešamelMrkám : jemne si upražíš,skôr prehreješ/ vysušíš - zbavíš vlhkosti/ cca 3 lyžice hladkej múky..ako,keď robíš zásmažku a roztopíš v tej múke maslo,necháš speniť a zaleješ mliekom,ja dávam 10% smotanu.Chichocem sa je to kalorické to je faktMrkám ale veľmi dobréÚsmevŠparglu mám zatiaľ v paráčiku.
Niekdy každý kúsok zabalím do plátku šunky a potom zalejem bešamelom,postrúham syr a dám krátko na 5 minút zapiecť,len tak prehriat,kým sa syr neroztopí.
S novými zemiačkami je to superVyplazený jazyk oblizujem saÚsmev

balalajka, St, 12. 05. 2010 - 11:08

mnaaaam a ja mám len pol kila špargle - šupitom pošlem chlapa aspoň po dve kilečká a oni nech si masišťo žujú - ja budem krásna, štíhla a ešte aj zdravá Áno
Veliké Ďakujem všetkým
PS - vyhadzujem nedeľnú polievku ( asi by sa patrilo v stredu, že Chichocem sa ) a varím dnes šparglovicu

lia6, St, 12. 05. 2010 - 12:31

Adus, skvelé receptyÁno tú "plnku" do masovej rolády som ešte nerobila-dík za recepisObjímam Slnko

Polárka (bez overenia), St, 12. 05. 2010 - 14:42

Ja skusim tu polievocku. Minule som ju robila do cestovin, a vela uspechu nezozala, tak hadam ta polievocka sa zadari Úsmev Úsmev Úsmev

balalajka, St, 12. 05. 2010 - 16:36

Skončilo to neslávne. Hladná ako vlk som pojedla všetkú šunku určenú na zapekanie, kým som sa ser...vítkovala pri škrabkaní špargle. A čul čo? Už som ani nestíhala zabaliť do roládkového mäska, polievka v rámci delenia nepripadala v real, kedže som sa chvíľu predtým napchala šunkou, tak som si ju pekne "na holo" naaranžovala ku grilovanému mäsku ( sypané korením čo-chytím-do-ruky-to-tam-dám ) a hoooore šalátu.
Mňam. Skvelá papanica, brucho plné a idem dorobiť zo zvyšku polievku na zajtra - lebo TOTO jesť moji chlapi nebudú. A nech nejedia, aspoň ostane viac pre mňa Vyplazený jazyk Veľký úsmev .

jamajka (bez overenia), St, 12. 05. 2010 - 17:31

ha-ha, to máš zato, že silou-mocou chceš chudnúť....pozri sa = ja som dneska mala fašííííročku -fajnúúú , k tomu ryžu suprovučkúúúú...a čo, sa poser...m ?, ten fajný pocit , pozriem na mužíka = psie oči=ľúúúúbim ťa ...nič sa tomu nevyrovnáZlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

MajaKvietok

balalajka, Št, 13. 05. 2010 - 06:35

Majka, kukla som na letný šatník, snažila sa obliecť jedny capri gate - no a jakosik, ponevadž nechcem aby ma ochranári na dovči odvliekli späť do mora chtiac nechtiac musím s kilami dolu. Však to nejde, mladá baba a za riť sa jej komando mestí a nepriateľ ho nevidí!

adus, St, 12. 05. 2010 - 23:07

a veru ten môj jedol, on špargličku môže - inšpirovaná týmto blogom som vlítla do obchodu, nakúpila, uvarila - keďže som ale mala nepredvídane "upravený" program, tak som nestíhala nič viac - len som hodila mäsko na gril (čiže sme tiež mali "delenú") - a veru sme si aj s MM pošmákli (no ak keďže je tá streda tak ....Hambím sa - no však uvidímeMrkám Chichocem sa )

balalajka, Št, 13. 05. 2010 - 06:33

Veľký úsmev o 23,07 neviem obyčajne o sebe. Chrápem, až sa dvere v zárubniach chvejú. A ty ešte nevieš, či bude ťuťuli muťuli? Sááákriš, idem prikúpiť tej špargle, ak to tak účinkuje a povinno dostane dnes extraporciu na tanier Veľký úsmev .

jamajka (bez overenia), Št, 13. 05. 2010 - 07:28

Veľký úsmev Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

MajaKvietok

adus, Št, 13. 05. 2010 - 08:30

No, moja, to ja taky tak! Ale ten môj má obrátený režim - u nás v posteli je to doslova "kde iní končia, ja (to ako MM) začínam" - čiže ja keď ráno vstávam, tak on líha.
Všetci (dvaja) sa stretneme v jednej posteli sa u nás stáva priam raritouHambím sa Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama