Trnky.
Ja jediný krát som robila sirup, v ten rok bolo malo ovocia a ja som chcela niečo vitamínoví a bolo to, ale cena veľká za trošku sirupu. Nevedela som, že sa nedá nič oprať čo bolo postriekané šťavou a kuchyňu som umývala celý deň. Sirup bol fajnový, ale teraz by som hádam iba ak víno robila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zvykli sme s maminkou zberať a sušiť - robievali sme z toho potom v zime taký miešaný trnkovo-šípkovo-lipový čaj - chutil absolútne špicovo.
Odkedy nechodíme do Chtelnice, nechodíme ani na trnky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, prosím ťa, a je na to miešanie aj nejaký presný pomer jednotlivých ingrediencií? Či ako sa zadarí?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne tak, ako píšeš - ako sa zadarí - to je práve na tom celom to čarovné, vždy chutí inak a vždy dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Paráááda - tak nejako som si to predstavovala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No tak na ten čajík si pôjdem nejaké nazbierať, ale tento rok som ani šípky nebola zbierať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Práve som sa dozvedela že moja babinka ich dokonca zavárala ako kompót a dávala na puding.
A čo sa šípok týka,robila som šípkový džem,je fantastický a manžel ho chodí stále mlsať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Trnkový kompót s BB pudingom si pamätám z detstva aj ja,jedávala som to u kamarátky,bolo to výborné.
Tu u nás trnky nerastú,alebo aspoň ich nevidno,ešte som na ne nenatrafila,rada by som ten kompót vyskúšala,lebo to bola naozaj fantastická chuť a určite aj džem je dobrý.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak som našla recept na rnkový likér,keby chcel niekto vyskúšať:
1/2 l gin 40%, asi 20 Dg trniek, 10 Dg kryš.cukru. Zoberiem 3/4 l flašu, na dno nasypem trnky, každá jedne prepichnutá ihlicou, potom cukor a zalejem ginom, nechám stáť v kuchyni /nie na slnku/ 2 mesiace, občas pretrasiem. Cukor sa rozpustí, trnky pustia krásnu červenú farbu.Množstvo trniek aj cukru môžeš meniť, závisí od toho, či chceš viac sladký alebo menej sladký likér.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem, uz sa nam objedli
, tento rok dokonca vobec neboli take trpke ako inokedy, mozno tym mnozstvom slnka a tepla, co sa im na jesen nadelilo ... a liker, to by mi ani nenapadlo.
uz viem kam na vikendovu prechadzku a co potom s "urodou".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tuto som čosi skopírovala z netu:
ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.
TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.
TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.
A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept)
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho...
Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jéj,toľko receptov naraz,to aby som ešte vyrazila naoberať ďalšie na odskúšanie,ďakujem za recepty.
Tie moje pekne vyumývané trónia na balkóne a čakajú na nejaký mrázik ktorý ich ovanie aby zmäkli a zosladli.Zatiaľ sú echt trpké.Vyskúšala som ich nielen ja,ale aj manžel ktorý nechutnal ale rovno zošrotil a následne mu stŕpli celé ústa a do toho mu zazvonil telefón.Bola sranda pozorovať ho ako hovorí so stŕpnutou pusou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A toto veru vyzerá zaujímavo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne túto šťavu som robila a je to neskutočná drina to odkôstkovať a šťava zanecha fľak navždy, Ešteže som mala nazbieraných iba 5 kg. Bola úžasná, ale ja si osobne myslím že ta pracnosť ani nestala zato, sú aj iné plody a ľahšie spracovavateľné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jeden rok som sa takto prplala s mirabelkami. Džem bol fantastický, ale viackrát sa na to asi nedám.
A trnky asi budú niečo podobné, že?
Hm, hm... No, možno ešte prehodnotím...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Omyl, mirabelky som robila aj ja , ale trnka má ešte menej mäska.
Najhoršie je, že by sa tam nemala kôstka otvoriť, lebo je to vraj škodlive, preto aj ten recept s porozbijanými jadrami by som prehodnotila, lebo ak pri šťave bolo priam písané, že namiesto lieku budeme mať jed tak asi aj v likéry. No možno už vedci prišli na iný zámer.
Ja som rozmýšľala aj o tom, že to jednoducho dať povariť aj s kôstkami, ale ani to mi neodporučili, tak teraz neviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievčence a to píšete teraz????
včera sme boli na krásnej dvojhodinovej jesennej prechádzke a toľko trniek a šípok som hádam nikdy pokope nevidela mne osobne veľmi trnky nechutili ( ja som sa napchávala slnečnicovými jadierkami, čo zostali na poli), ale princiatko s mužom si urobili trnkové hody
...cestou sme ešte našli orechy, a tak sme v rámci prechádzky mali jesenné hody ( o sladkom hrozne nevravím, lebo to bolo za plotom
)
inak kočky, ktoré boli na piešťanskom stretku- všetky tieto dobroty sa nachádzajú na pešej turistickej trase PN- Furmanský dvor
P.S. cez týždeň sa tam nedostanem, ale ukážem polovičke vaše super receptíky a možno sa vyberie na trnky aj sám
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Renka,predbežne Iľko hlásil pekný víkend,dá sa vyraziť hocikedy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Práve dozrievajú,vraj sú chutné až po prvých mrazoch.Dnes som ich zopár naoberala,aj čo-to o nich pogúglila,našla recept na víno aj likér,ale spýtam sa aj vás či máte nejaké receptíky alebo skúsenosti s trnkami?