Učím sa variť čaj

Ako, čo? Som skorá? Či oneskorená? Však čaj uvarí každý. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Samozrejme, ale nie je čaj ako čaj a všetko tak jednoduché ako to na prvý pohľad vyzerá.

Pre mňa bol a občas stále aj je problém, uvariť si čaj aj s nálevovými vreckami. Veď to musím, dvihnúť zadok Hambím sa zo stoličky, nabrať vodu, zapnúť rýchlovarnú kanvicu... Samozrejme nezabudnúť, že som voľajakú vodu aj dala variť, čo sa mi stáva úplne bežne. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Takže ak si aj náhodou spomeniem, že mám uvarenú vodu na čaj, opäť sa treba yytrepať zo stoličky, zaliať ten čaj, stopnúť si čas ... Aby som opäť po pár minútach musela zopakovať celý proces, vytiahla sáčok z čaju a konečne si ho mohla vychutnať. No na rovinu, však to je tak zložité a namáhavé. PrekvapenieVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheChichocem sa No dobre, to len ja som niekedy nepoužiteľná. Ale už to nie je až tak dramatické. Občas mi čaj uvarí drahý.Hambím saPohoda

Len mám rada zelený čaj. Chutí mi. Pijem ho ako niekto kávu. Rozhodla som sa, že ma zelený čaj preberá k životu, vraj má aj nejaké zdravotné benefity a dokonca vraj podporuje metabolizmus ... Ako to som nejak nezaregistrovala, ale chutí mi Pohoda a fungovať treba či chcem abo nie. Ta ho pijem, veľa a často.

Len to, keď si raz za čas doprajem voľakde v kaviarni, reštike zelený čaj, to už je iné kafe. Donesú mi ho tak ako ma čaj vyzerať, v peknej kanvičke, so sitkom so sypaným čajom. A ja kukám ako puk, na tie krásne lístočky ... Jednoducho ta vôňa, farba aj chuť čaju sú  o inom ...  Však aj prieskumy naznačujú, že Číňania či Japonci, či kto to sú dlho živí a zdraví, bo pijú zelený čaj. Len určite nie ten smiešny, čo ja doma ...

Staršia deva, už mala dosť môjho meditovania na tému, celé čajové lístočky v eko vrecúškach .... Nababrala sa a na Vianoce som dostala kanvicu, s takým systémom na zalievanie sypaného čaja a zelený čaj k tomu.

A tak sa na staré kolená učím variť ten čaj, raz za čas sa aj podarí. Úsmev Stále to prestriedavam  s s tými sáčkami, keď sa mi nechce či nevládzem sa hrať. Občas ma zastúpi najmladšia deva. Ja viem, prečo som mala rešpekt pred sypaným čajom, bo kto bude za mňa čistiť tie sitká či čo, po uvarení čaju? No nikto, len ja Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheHambím sa A to by voda mala mať len 70 či 80°C a 3 minúty len zaliaty čaj, čo sa mi zdá furt málo. Ešte, že sa zelený čaj da preliať opakovane, keď už s tým je toľko roboty.Hambím sa

Ešte viem o vyššom levely, ktorý je pre mňa zatiaľ nedosiahnuteľný ... Naučiť sa konečne si na ten zadok sadnúť PrekvapeniePohodaHambím sa a dokázať nič nerobiť, len si ten čaj vychutnať. 

Dievčatá, ako ste na tom vy, s tak jednoduchým úkonom ako varenie čaju. Devy krásne, prajem vám pekný víkend. 

PS: Tuším, že jediné čo ja ovládam, je písať litánie o nesmrtelnosti chrúta.Hambím saPohoda

Diskusie Naničmama.sk: 

Oj, o čajoch a ich varení viem toho veľa, lebo úprimne, v pití čaju tromfneme ako rodina aj Angličanov, Číňancov, .... 

MM je v toto striktný - čaj - to sú iba lístočky z čajovníka (zelený, čierny, biely, to je jedno, len to musí byť z čajovníka), všetko ostatné je iba kvetinková vodička. On to bol, čo u nás zaviedol sypaný čaj (prevažne čieny) a varíme ho - paradoxne - v kávovare ... v takom tom klasickom, čo sa tie papierové filtre do neho vkladajú (alebo dnes do tých modernejších aj nie, sú tam také ako keby plastové sitká, ale tie zase s čajom nie sú celkom komplatibilné, po čase sa zanesú tak, že to nie je možné odstrániť a musím ho tak či tak nahradiť papierovým). Už sme za tie roky, čo sme spolu, "vyčajovali" asi 5-6 tých kávovarov. V zime tú plnú kanvicu otočím aj 3-4 za večer. Priznávam, odborník na čaj a jeho prípravu by sa asi chytal za hlavu, prípadne by rovno padol do mdlôb, ale nám to takto vyhovuje.

Vzhľadom na neodškriepiteľné pozitívne účinky zeleného čaju, ráno varievam tomu svojmu za kýbel zeleného (Sayonara sa to volá a dá sa kúpiť iba v lekárňach) - tam už si trochu dávam pozor napr. na teplotu vody, ale od skutočného čajového obradu na čínsky či japonský spôsob to má furt ďaleko. A dá sa nielen opakovane zaliať, ale vraj to veľmi dobre robí aj kvetinám, takže keď dopijete, nie do výlevky s tým spodkom, ale do kvetináča!

No a my, "Bodnár Girls" milujeme aj tie ovocné, bylinkové a zázvorové a čo ja viem ešte aké ... tam už sme skĺzli k vrecúškovým, ale keď sa pritrafí, že mi svokra nezabudne lipu obrať a nasušiť, tak to si veru pošmáknem - s troškou rumu - lahodička najväšia.

No a občas, keď som fakt mlsná, tak si ten čajík ešte vylepším "pečeným čajom", čo robím podľa receptu tu na NM - https://nanicmama.sme.sk/ine-recepty/peceny-caj

Joj ano, caj je len z cajovnika, tiez som také pocula. Ocuvaj aketo kavovary pouzivate na pripravu caju? Však toto čajové obradyv Azii, čaj o piatej v Anglicku, aj Rusi maju nejaku tradiciu? k tomu by sa chcelo rar vratit, vramci spomalenia, pozastavenia sa. Ci na Slovensku nic atke nebolo? ÚsmevÚsmev

Jasné, že majú aj Rusi, kedysi samovar stál v Rusku všade (a možno aj dnes ešte stále stojí, čo ja viem?) - v hoteli na chodbe, po vlaku "dežurná" roznášala ... ten ruský sa robil tak, že sa spravil ozaj veľmi silný výluh z čierneho čaju a v tom samovare vrela voda a tou sa potom ten silný výluh riedil ...

 

Nie celkom samovar, ale takú podobnú nádobu na kávu (povedzme si na rovinu - MELTU) má moja mamina doma, dostala to kedysi ako svadobný dar, neviem, či to v živote niekedy použila, je to z alpaky (falošné striebro), strašne to oxiduje, vyleštíš a za 5 minút je to zase čierne ... ale hlavne, bol to faaaakt velikánsky kotol, to by jedna 2-3 členná rodina nevypila ani za týždeň ;-) a ten "kotol" sa dával na taký podstavec, kde dole bola nádobka na sviečku, alebo niečo podobné, čo malo tekutinu v "kotli" udržať teplú. Ale, asi by stálo za to, vytiahnuť to a použiť to ako dekoráciu, vedela by som si predstaviť v tom nejakú krásnu kyticu tulipánov napríklad ... ak nezabudnem, odfotím a pridám obrázok.

No a áno, čaj prakticky od kedy som s tým mojím chlapom, tak ho varíme v kávovare .... a sme spokojní, už by sme to asi ani inak robiť nechceli

 

Keď staršieho syna zaviedli školské záležitosti do Číny, priniesol nám čaj. Originál úžasné čajové lístočky. Ono to v suchom strave vyzeralo ako také suché nasekané steblo trávy, ale po zaliatí sa lístočky rozvinuli a veruže boli poniektoré aj dosť veľké. Ja som dovtedy poznala iba sáčky a sem tam sypaný čaj, no ten sa tomuto ani nepribližoval. V tom, že varenie takého čaju je hotová veda máš pravdu. Nie vždy sa mi podaril dobrý. Raz som dala málo čaju, inokedy veľa a vtedy bol až trochu nahorklý. Osobne mi veru viac chutil ten druhý krát zaliaty. Asi nie som až taký fajnšmeker čajový. Momentálne mi celkom chutia aj také ovocné sypané čaje. Občas ich kúpim v čajovni a občas aj samu seba ošmeknem a kúpim v supermarkete. Len nesmiem veľmi kukať na zloženie...

Práve naopak, tvrdí sa, že ten druhýkrát zaliaty čaj je chutnejší a kvalitnejší

Výnimočne sa aj mne podarí, druhýkrát čaj zaliať, len musím ozaj ustriehnúť čas, lebo sa mi zdá "mocnejší"

Mmch ani také litánie o nesmrteľnosti chrústa nemusia byť zlé - ako relax prečo nie...Váľam sa od smiechu po podlahe

ÚsmevVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Odkedy dcéra brigádovala v čajovni, prístup k čaju sa u nás podstatne zmenil. Nie je čaj ako čaj....a príprava tiež nie je masaker zaliať vrecúško horúcou vodou v šálke. Je to aj o materiáli v akom sa čaj má pripraviť. Spôsobov prípravy čaju je veľa. Netvrdím, že ten náš je ideálny a správny.... pitie čaju sme ešte nepovýšili na čajový obrad. V Japonsku sa taký čajový obrad študuje-učí niekoľko rokov a.....nie som Japonec Pohoda  

Preferujem sypané čaje, predovšetkým bylinkové - jednozložkové alebo viaczložkové. Mám rada aj zelený či čierny čaj. Nemusím tie rôzne ovocné .... sú to vôbec čaje? Komu chutia, v pohode, urobím aj ovocný, ale ja ho nemôžem.... bolí ma z neho žalúdok a to pomerne dosť dlho.  

Na čaje používam varné sklo, hlinený čajník v ktorom sa najlepšie lúhujú určité druhy byliniek alebo porcelánovú šálku so sitkom z rovnakého materiálu - niečo na tento spôsob  https://eshop.tescoma.sk/hrncek-sitko-na-caj-a-viecko-crema-trojita-porcia-porcelanu-preco-nie-

Ja osobne len sypaný čaj-zelený a čierny(preferujem jednu značku) len s mliekom.Potom bylinkove z tých rastlín čo sama nazbieram.Alebo ako bolo spomínaé vyššie pečený čaj ale to mám rada s kvapkou alkoholu a ked mám spoločnosť..

Ostatný uprednostňujú ovocné čaje v sáčkoch..

Avšak vôbec nepijem a nekupujem tan granulovyný čaj..

Ale normálne ma nezabilo ani ked som si dala napr.na návšteve aj šáčkový čaj prípadne "kávu" 3v1 prípadne granulovanú "kávu"..

A idem si urobiť pre zmenu asi kafčo...Slnko

Akým spôsobom zalievaš, luhuješ ten zelený čaj? Nasypeš, precedíš, či? Dodržiavaš 3 minúty aj tých 70°C?

Mňa v robote vytáča, keď vidím už v studenej vode čajový sáčok Prekvapenie však to musí byť taký magorák, že až nechutný! Zelený čajík 70°C vodou treba zalievať, to sa snažím, doma mám aj zopár druhov sypaného, v práci len sáčkový. Mám rada bylinkové čaje, tie sa majú dlho lúhovať, niektoré aj variť. Najlepší je vlastnoručne nazbieraný Úsmev  Moji chlapi bylinkové nechcú, len mladší občas vypije aspoň ovocný, inak všetci traja len čierny s cukrom, aspoň že citrón si do neho dávajú Mlčím  Zaujímavé, že čaj mi chutí skôr ráno a doobeda, nie večer. Najradšej mám letné rána cez víkendy, keĎ ešte všetci spia a ja si popíjam čaj Slnko

Ten v studenej vode, to ako ked sa voda v hrnci a nie kanvici prevára? Ta rovno aj s cajom?Však aby nezabudli čaj dať.Chichocem sa Inak ozaj by ma zaujímalo, za ako dlho vychladne voda na 70°C Úsmev

 Nie. Zaleje čaj normálne vriacou vodou (z kanvice) a nechá tam sáčok tak dlho, že čaj úplne vychladne Prekvapenie

Keby som si zakaždým nenastavila cas, kedy treba sacok vybrat, ta by soma si dopadlapodobne. Uz pri uplne vsetkom nastavujem stopky na rure, abo ked je zapnuta, tak casovat na mobile. Úsmev

Ja ak potrebujem čaj tak mi je jedno aký to je, nie som čajový typ. Momentálne mi už dva roky robí radosť zázvorový s chilli a od výrobcu od ktorého nemám rada nič, ale robím ho trochu inak lebo až vtedy je ta chuť čilli fantastická, nechám ho ešte ohrievať so sáčkom takže áno ako magorak.

Mám rada silné čaje, nemám rada zelené čaje s príchuťou ovocia a tie pododbné. Stále mám doma sypaný jazmínový a čierny, potom čierny s karamelom a zelený s niečim, ale tento rok som ich ani neskúšala robiť. Celú zimu fungujem na zázvorovom, lipe a sem tam šalvia, nechtík, ľubovník. Som ako ty nechce sa mi umyvať po týchto čajoch čajník, s tým sáčkom je to oveľa jednoduchejšie. Mám aj ovocné ktoré som povedala ak túto zimu nevypijem tak vyhodím, takže veľmi na ovocné čaje nie som ani ja. Aha zabudla som na môj slez maurský, ten mi úžasne chutí a skoro som naň zabudla od Vianoc.

Nechutí mi čaj neosladený a to žiaden, nie že by som ho nedokazala vypiť ale nechutí mi.

Pri káve či čaji neviem len tak sedieť ani ja, musím vtedy niečo robiť.

Ten zázvorový s chilli som obzerala, ale nenašla som odvahu kúpiť si ho. Nie je moc štipľavý? Ak je samotný zázvorový veľmi štipľavý, tak si dám za lyžičku medu, príp. citrón, ale neviem, čo by som robila s chilli...

Je úžasny a milujú ho aj moji vnúci ktorí pálivé nemusia, vlastne vynikne ta správna štipľavá chuť v hrdle.

Zázvorový čaj s chilli ta to musí byť ozaj mocná kombinácia, mne stačí ten zázvor, ten mám tiež rada, len málokedy si však varím z čerstvého zázvoru, už by sa zišlo.

Inak ja pre zmenu čaje úplne bez cukru, odkedy mi počas prvého tehotenstva bolo zle zo všetkého sladkého, predovšetkým nápojov úplne som prestala sladiť čaje. 

No ten čaj nie je viac štipľavý ako zázvor len mne ta spoločná štipľavosť veľmi chutí, oveľa viac ako čistý zázvor, pije ho u nás každá návšteva lebo sú skôr zvedaví a každý je prekvapený aký je to dobrý čaj.

S tým sladením? - neviem prečo to tak mám nastavené ale neriešim to, možno z detstva kedy nám mama aj sirup do čaju dávala. Nuž v tom nie som modernáHambím sa

Ono to asi nebude o modernosti, ale skor o tom, co komu chuti, ale zase je fakt, ze sa cukru v dnesnej dobe viac ubera.

Vieš odkedy nejem sladkosti tak potrebujem mať kávu a aj osladený, do kávy 1 lyžička do čaju dve. No hovorím si že toho sladkého mám teraz príliš malo tak je to v pohode.

Mám rada všetky čaje okrem zeleného. Čierny zásadne s 3/4 lyžičkou cukru, luhovať maximálne minútu. Bylinkové čaje nesladím. Mám rada zmesy i jednozložkové. Vyberám podľa nálady. Rovnako ovocné čaje. Tam vypijem aj magorak občas, keď sa napr. V robote zabudnem. 

A príprava? A tak občas si potrpim na to, ale zväčša je to uchytkom pri inej robote. Ale ráno si k nemu viem aj sadnúť. Na kuchynskú linku :D

Očúvaj, čo tebe nechutí na tom zelenom čaji.  PrekvapeniePohodaChichocem sa Akurat ho treba krátko luhovať a nepiť nahladno. Úsmev

Kuchynská linka, na tu som sa ešte netrepala, okrem toho keĎ som okno nad ňou umývala. Hambím sa Málokedy je asi ža tak čistá, aby som si na ňu sadla. PrekvapenieHambím saVáľam sa od smiechu po podlahe a nemám tvoje dlhé nohy.Pohoda

Poznáš také, že niečo prvý krát skúsiť a nejak ti to nesadne a potom už sa to vezie? Tak presne tak som si pripravila prvý zelený čaj. Sama. Nielenže som ho nechala luhovať dlho, ale ešte aj príchuť bola nejaká k tomu - neviem či kaktusy či čo to tam bolo, ešte som si to poriadne presladila, lebo také trpké to bolo .... skrátka bolo to celé zle Chichocem sa.

A pritom ja vypijem všeličo - aj kapsičku pastierku z pol hodinu luhovanom zápare dám Váľam sa od smiechu po podlahe (kto nepozná, mne to chutí ako vyluhované cesnakové listy Vyplazený jazyk ). Ale proste ten zelený čaj odvtedy nejak nemusím, len ono je to podľa mňa skôr v hlave. Lebo napr. také tie plastové sladené nápoje, že "zelený čaj s niečím", tak tie vypijem. Nevyhľadávam, ale vypijem.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.