reklama

Vianočné menu

Kamila , 24. 12. 2013 - 09:55

reklama

Vcera sme mali mini vianocu damsku party. Dozvedela som sa o zaujimavej kapustnici. Vianocne menu musi byt po celom Slovensku ozaj roznorode. Dievcata, ake je to vase? Drzite sa tradicii vasej rodiny, alebo manzelovej? U nas sa vianocna vecera zacina oplatkami s medom a cesnakom, pokracujeme bobalkami,kapustnicou a vyprazanou rybou so zemiakovym salatom. Kapustica je skor len hubova polievka , vdaka mnzelovi sme do nej pridali aj klobasu. Devy krasne,ake je vase sviatocne menu?

Pozrite si aj


reklama


reklama

eva m, Ut, 24. 12. 2013 - 12:46

jeej, pekna tema Úsmev, ozaj, co rodina, to ine menu.
Ked som bola dieta, u nas bol tradicny vyprazany kapor a salat - ale iny, ako vo vacsine rodin. Zemiakovy s domacou majonézou, fascinovalo ma vzdy, ked ju mama robila. Okrem cibulky - uvarenej v sladkokyslej vode a uhoriek nic ine. To bol NAS salat, pre mna najlepsi na svete. Zajtra si ho u nasich dam, jupiii :).
Kapustnicu robia nasi BEZ kapusty, len voda, huby, stratene vajcia, precedeny vyvar z rybacích hlav a pozor: ikry a mliece z kaprov - waw, neskutocna dobrota! Moja mama tuto kapustnicu prevzala od svojej svkory, mojej starej mamy.
My s manzelom mame svoje menu, prebrali sme z kazdej rodiny nieco a vytvorili sme si svoje tradicie.
Kapustnica postna - kapusta, huby, cesnak, varit, varit, varit Úsmev , do hotovej pridam maslo. Je skvela, waw!
Salat robim taky, ako vo vacsine rodin, ale nesmie byt suchy, na tom si zakladam. K nemu lososa na bielom vine s mandlovymi lupienkami, recept som sem uz kedysi davala. Mojmu muzovi nesmu chyat opekance, tie mi uz hotove da svokra Úsmev. No a isteze, oplatky s medom, kolaciky, fajne vinko Úsmev , juj, ci sa uz tesim na vecer Úsmev
Eva Slnko

Kamila, St, 25. 12. 2013 - 10:29

Kapustnica aj s vyvarom z rybacieho masa, asi receptov na kapustnicu je nepreberne mnozstvo. My sme zvykli mat na ranajky na vianoce prazenicu z ikier ci coho z kapra. Bola skvela.

eva m, St, 25. 12. 2013 - 11:47

poznam malo ludi, ktori poznaju a papaju ikry a mliece. Ikry su od kaprej samicky, mliece od kaprieho samceka Úsmev . Ikry z jesetera su kaviaaar - takze vlastne papame kapriu delikatesku Úsmev
Eva Slnko

Pegybabi, St, 25. 12. 2013 - 20:36

Je to delikatesa...ak mám to šťastie a dostanem sa k osobám, ktorí rybárčia, ale toto najlepšie vyhadzujú, tak ich prosím aby v tomto prípade mysleli na mňa....je to úžasné, premyjem a odblaním ikry a mlieče, cibuľku na jemno nakrájam, a dám na olej porestovať, na to švacnem tieto dobroty a rozbijem zopár vajíčok, osolím, okorením a robím takú akože praženičku - servírujem na horčicou potretý chlebík...je to úžasná mňamka. Mrkám

eva m, St, 25. 12. 2013 - 20:54

pamatam si z detstva, ako nam cela rodina nosila po kaprej zabijacke tieto dobrotky - nik iny to totiz nejedol, len nasa rodina Mrkám .
To ma tesi, ze mame rovnake gurmanske chute Úsmev
Eva Slnko

Martina79, Ut, 24. 12. 2013 - 13:45

Aj my mávame takú kombináciu z oboch rodín.
Začíname oplátkami s medom a cesnakom, ovocím (doma sme mávali len jabĺčko), orechmi. Potom mávame hríbovo-šošovicovú kyslú polievku a zemiakový šalát a rybu. Svokra robieva šalát z domácej majonézy - tak tú ja nemusím. Ja ostávam radšej verná - kupovanej. Chichocem sa A aj my viac chutí ten náš (môj).
Rybu tento rok vyzsmážam, ale už som aj piekla, s cesnakom, syrom, cibuľou a pod. Tento rok máme aliašskú tresku. Bola celkom chutná, tak som ju ešte dokúpila. Kapra ja nemusím a MM - tomu stačí, keď príde k mame. A tam si dá. Úsmev
Teším sa aj ja, ani nejem, aby som to všetko zmákla... Chichocem sa Ale veď pri tom varení, stačí len ochutnávať... Úsmev Vyplazený jazyk

eva m, Ut, 24. 12. 2013 - 13:53

by som rada niekedy okostovala tu sosovicovo hribovu polievocku Úsmev
EvaSlnko

Martina79, Ut, 24. 12. 2013 - 19:12

no ešte ostalo, môžeš prísť Úsmev
Je to klasika - šošovica, hríby, zemiaky, na Vianoce aj sušené slivky, povaríme. Na konci pridáme kyslú smotanu.
Ale pred rokom som chutnala iný zaberák na črevá. Sesternica máva (la) doma šošovicovo, hríbovú kyslú polievku, ešte aj s kyslou kapustou... Vyplazený jazyk

dasa_, St, 25. 12. 2013 - 10:44

nás býva na Vianoce pri stole viac, naviac, juniori majú rôzne požiadavky,takže u nás je to tiež také pomiešané. Oplatky s medom, to je klasika. Potom máme dve polievky - pôstnu kapustnicu iba s hubami alebo šošovicu, podľa chuti, respektíve podľa toho, čo kto neje (huby napríklad)
Nasleduje ryba, kapra ani neviem, kedy sme mali. V poslednych rokoch je to losos. Niekedy na panvici, niekedy na pare, teraz v rure s bylinkovou perinou. Ku tomu zemiaky - pár rokov dozadu sme mali zemiaky v šupke pečené na mriežke v rúre s bylinkovým maslom. Včera to boli mini zemiaky uvarene v šupke a potom opekane dochrumkav na panvici. Ak niekto chce, tak je aj zemiakový šalát, filé. Zeleninový šalát z čerstvej zeleniny. Hubová omáčka. Opekance. Kompót zo sušeného ovocia.
Počet chodov by mal u nás byť minimálne taký, ako je počet stolovníkov.

A tiež teda prestierame aj pre polaznika.

Svokra pochádza z evanjelickej rodiny, tam sa vždy varí kapustnica s masom a klobásou. Tú si dáme dnes :)

Takže my sme jedálniček prispôsobili trochu aj našim manželom, trochu tomu, čo poznáme z domu a trochu chutiam našich potomkov.

Iwa, St, 25. 12. 2013 - 14:27

My sme s manželom pomiešali stredoslovenské a západoslovenské...
Oplátky s medom a cesnakom; ovocie - každý druh je rozdelený na toľko častí, koľko ľudí je pri stole; kapustnica - varíme s klobásou a bez húb (drahý má alergiu) a pridávam sušené slivky; ryba a zemiakový šalát, u nás špeciálny s hráškom, mrkvou a kukuričkou + majonéza, cibuľa, vajíčka, kyslé uhorky - vraj taký nikto nerobí a každá návšteva sa ho nejde dojesť Veľký úsmev ; ryba najčastejšie bez kostí kvôli deťom, ale doma sme voľakedy mávali pstruha alebo šťuku, lebo dedko bol rybár. Opekance robím len keď sa snažíme celý deň držať pôst, inak by sa nezjedli. U manžela sa robili s makom, my sme robievali s orechami alebo s opečenou slaninkou a karamelom Bozkávam
Včera decká úplne odignorovali zemiakový šalát - rybu jedli s chlebom - nevadí, aspoň mi viac ostane Chichocem sa

dasa_, St, 25. 12. 2013 - 17:50

Tak teraz si ma dostala, opekance s opečenou slaninou a karamelom, to som ešte veru nepočula. Nebol by aspon orientačný recept?

Iwa, Št, 26. 12. 2013 - 10:54

Klasicke opekance, ake robis. Potom na jednej panvicke rozpustis a opecies do chrumkava slaninu, radsej nie moc slanu (oravska alebo udeny bok sa vobec nehodi), na druhej panvicke spravis karamel - ale ten si zacni robit, az ked je slanina hotova, aby si opekance posypane slaninou mohla hneď poliať karamelom. Varianta pre lenivšie - cukor nasypať rovno k slanine, ale už to je trošku ina konzistencia. Moj dedko si karamel nedaval, len slaninu Úsmev

Pegybabi, St, 25. 12. 2013 - 16:42

U nás štedrovečerné menu začíname oplátkami s medom a cesnakom - ja cesnak prelisujem do medu a takto si to dávame na oplátku, potom kapustnica (menej kapusty a viacej jušky - kapustnej šťavy) s hubami, klobáskami (aj 4 druhy), údeným mäskom a gombodou (mrvenička), keďže môj pankreas by to nezvládol, tak pre seba robievam "halászlé" - rybaciu polievku, zemiakový šalát - zemiaky,varené vajíčka, uhorky, mrkvička, hrášok, cibuľka, horčica a majonéza....nuž robievam ho do najväčšieho hrnca aký máme Mrkám bo moja dcéra sa ho nevie dojesť. K tomu robievam ryby...toho roku to bol losos na bylinkách a manželovi ešte klasický vyprážaný rezeň (bo by mu odišlo, keby to nemal) Chichocem sa Chichocem sa .....bobaľky s makom som niekedy robievala, ale to už naše žalúdky nezvládali, takže som od toho upustila. Neviem si pomôcť, ale kapustnicu aj zemiakový šalát robievam aj počas roka, ale na Vianoce má takú inú úžasnú, čarovnú chuť.. Mrkám
Takže čarokrásne Vianoce želám každej jednej z nás..... Bozkávam Bozkávam Zlomené srdce Zlomené srdce Objímam Objímam

dasa_, St, 25. 12. 2013 - 17:53

Tak toto je fakt pravda, môžeš variť kapustnicu koľkokrát chceš cez rok, ale taku chuť ako na Vianoce má len raz do roka. A aj to je to čarovné Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama