VÝZVA pre tvorivé Naničmamy
Skvelý nápad, už som nad takým rozmýšľala dávnejšie. V záhradach ešte toho veľa nerastie, ale niečo sa dá aj kúpiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám na obed zemiaky so žihľavou a kúsok mäska na prírodno a to spolu zapečené so syrom - celkom fajn.
Teda k téme čo teraz rastie, mne v záhrade lopuchy, žihľava a iná burina, ale bola som v lese a ja milujem šťavel a ten za plné kytice, ale teraz až tak veľa dobrého nebolo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keď spomínaš šťaveľ - minule som čítala recept na jednoduchú polievku, len ja nejak nemám tuším v okolí ten šťaveľ.
Uvarená šošovica, na masle sa do chrumkava opraží šťavel, zmieša sa to, rozmixuje a hotovo. Celkom by ma zaujímalo, ako to chutí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem si predstaviť chuť šošovice a šťaveľa - ba vlastne viem, bude to taká kyslá šošovicová polievka, možno že ten šťavel nebude ani veľmi cítiť, iba to da tu kyslosť.
Neviem.
Ja mám pocit že aj šťavel nám mizne a tam kde ho bolo neurekom odrazu nie je a zas tie pri družstevnej kukurici nechcem, lebo viem čo všetko sa tam oseje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Margori, u mna mas rcp na kuracie stehna so stavelovou omackou- su na NM :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, chcem ísť ešte na medvedí cesnak tak ak nebude už cesnak bude šťavel a aj kuracie stehna mám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja som za
sice nedopestujem, ale zakupim a vyskusam
a ak mam vhodny receptik, rada sa podelim
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nuž tak už zadajte tu rubriku, lebo to moje mäsko na prírodno so žihľavou nealo chybu, lenže ako mám pridať recept a napísať - ostalo vám z minulého dňa - u mňa od nedele - mäsko na prírodno a nejaké zemiačiky.
Utekajte do záhrady, vyplejte kúsok skalky a donesiete si z buriny peknú hrsť prhľavy _ u nás prhľavá lebo prhlí, pre iných žihľava či kopriva.
Dokonca som si to aj odfotila, tak fajnovo to vyzeralo a chutilo lepšie ako v nedeľu.
ja mám rada výrazne chute ale nie veľmi pospájané a tak teraz mám rascové chute, zrejme niečo potrebujem - možno chcem byť krásna - a tak bolo iba na rasci, pred týždňom som mala na čiernom korení.
No, ťažká nostalgia u mňa za časom dávno minulým, kedy sa to podavalo v každej reštarácií.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som si naposledy pochutila na polievke z medvedieho cesnaku, škoda, že nie je po celý rok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
súhlasím a môžme začať reďkovkou, už asi týždeň sa chysám pridať pomazánku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super! uz len poprosime redakciu, aby nas odstartovali. Neide o sutaz, ide o jarne "upratovanie" v kucharskych knihach
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to som pochopila , len som si nejak nenašla čas.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám plnú záhradu púpavy (OMG)....dnes som robila púpavové činzáno (zreje niekoľko týždňov) a púpavový tonic na pleť a vlasy. Dievčatá...rada pridám rcp, ale najskôr musím na sebe odskúšať
Takže trpezlivosť poprosím.
Reďkvičky sadil môj chlop....recept na túto surovinu okrem nakrájaj, mierne posoľ a zjedz neviem....iná surovina Zuzi by nebola?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka1223 - som aj za sparglu a ostatne jarne, ale : medvedi cesnak je u nas zakonom chraneny, zihlavu tu nezozeniem, stavelovy rcp zda sa nezaujal, lebo nie je polievka a co zozeniem, zda sa, nie je "in" u vas
ale oplaci se zic! Este ze nas pan farar katolik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievcata myslim na vas, len vas poprosim o trosku trpezlivosti, chceli by sme k receptom doplnit aj klucove slova pre zakladnu ingredienciu, aby ste si potom vedeli lahko vyhladat tieto recepety. Verim ze do pondelka to zvladneme. Malo by sa dat vyhladavat podla zakladnych ingrediencii aj medzi starsimi receptami.
Zatial mozete premyslat, ci pri takych menej pouzivanych ingredienciach, ako redkovka, neskusime este nejaku spolupotravinu, napriklad pupavu ...?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prepáč, nedočítala som tvoj komentár do konca a vidím že máme spoločné myšlienky. Prosím zaradte aj nápoje a všetko možné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá nezačínajme redkovkou, ale tým čo naozaj rastie pred redkovkami.
Šťaveľ, žihľava, púpava - ja idem robiť medík púpavový, skúsme zaradiť aj nekultivované poživatiny či byliny / či inač sa to píše?/, ja som unesená z tej kombinácie syr, kúsok mäsa a žihľava a dnes skúšam niečo iné.
Ozaj ja už mám veľkú medovku, prosím recepty čo s ňou, lebo mi zaplieni celý pozemok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Margori- v tomto pripade musim odstupit- tu zihlavu, pupavu a podobne veci, co opisujes veru nezozeniem ani so svieckou. Ale redkovkovy som uz pridala A moje kuracie stehna v stavelovej omacke sa tu uz tiez valaj udlhsiu dobu- zda sa, ze nikoho nezaujali, uz som aj premyslala, ze ich odtial vymazem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
len ty nič nemaž, pri receptoch nejde vždy o počet komentárov ale hlavne to aby si to načiel ked potrebuješ.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Margori - mne neislo o komentare ale ze : mala navstevnost rcp = potreba zmeny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Suhlasim, mozeme pridat temu "nekultivovanych" rastlin žihľava, púpava, šťavel, medvedí cesnak ... na jeden týždeň spolu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No počkaj moja to je jar, ale potom bude leto a hríby a čučoriedky a maliny a..
potom jeseň a hríby a brusnice, trnky, šípky,lieskovce,černice,jarabina a báza.
Ozaj máj - jún, lipa, bazové kvety.
No som ja odrazu naturál
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ako to tu od môjho príchodu na NM pozorujem, Slovensko sa ozaj môže pýšiť množstvom úžasne tvorivých žien a mám. A tak ma napadlo spraviť si v týchto jarných dňoch tzv.týždne suroviny. Čo tým myslím?
Je jar, všade to ožíva a nielen na stromoch, ale aj v záhradkách. A tak si myslím, že by bolo zaujímavé vyhlásiť Týždeň jarnej suroviny, napríklad Redkvičky a každá z nás by pridávala rcp, kde by táto surovina hrala hlavnú úlohu.
Tým nemyslím rcp typu: umyješ, nakrájaš a zješ, ale ozaj šikovné rcp s danou surovinou.
Čo vy nato, dámy? Skúsime sa navzájom inšpirovať sezónou? Kto je za, nech dá vedieť.