Zabíjačka
Tak mi zabíjame dve svinky...keď sú už naporcované, tak pripravíme na chlebík mozočky s omeletou, potom z kúskov "horšieho" maska(tzn.aj s mastným)-tie okoreníme, osolíme a opečieme na masti-to sú vlastne raňajky. Ďalej sa pripravujú hurky(jelitka), tlačenka, klobásky a stehienko na vyúdenie, škvarí sa masť.
Medzi tým mi so svokrou a jej sestrou pripravujeme zabíjačkovú polievku:kosti s troškou masa dáme variť a do toho cibuľa, korenie, ml.č.paprika, cesnak-opečieme na sucho chlebík, alebo necháme tak dva dni pred tým usušiť také malé kúsky a tie sa dávajú potom do tej polievky, ale až na tanier. Ďalej pripravujeme kapustnicu, ale bez smotany-tej robíme hodne, pretože sa ešte aj sterilizuje...do tej kapustnice ešte vyvárame masovo,ryžové guľky...ďalej pripravujeme z pliecka osolené, okorenené, ocesnakované masko s opečenými zemiakmi-to je na obed, prvý deň...a na druhý deň(i keď vždy zabíjame len jeden deň, ale aby sme nemuseli variť aj na druhý)si pripravíme žalúdky plnené mletým masom-hamka, ňamka-no a samozrejme dopĺňame chlapom brušká tekutým domácim mokom-vínkom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teda, klobúk dolu máte celý rituál okolo toho s kadečím mňamkovým-u nás práveže to nikdy nebolo aj o nejakých jedielkach okolo-spravilo sa, čo bolo treba, udusilo mäsko, zemiaky-ale ja by som trochu chcela viac to stradicionalizovať (panebože....) niečím... špeci... Dík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som kedysi u strýka na zabíjačke jedla bôčik s pečienkou a cibuľkou. bolo to na plechu upečené v rúre, kopa šťavy, ochutené to bolo neviem čím ale bolo to strašne, strašne chutné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Joj, toto vyzerá super-my robievame(ale to len niekedy)plnený bôčik mletým maskom-takú roládu...super je aj to, že sa to dá dať zamraziť...vidíš, tak na toto som zabola-ešte, že si mi pripomla ten bôčik... a ešči som si spomla na mierne uvarené a opečené(okorenené, osolené, ocesnakované)rebierka a kolená -bože, slintám-už aby sme zabíjali...a najradšej mám tú surovú masu(aj s krvou )na jelitka-no masožravec(kanibal
) som ja veliký
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia6.......ešči som si spomla - ta ty naša? Bátorička.... Ďakujem za tipy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My zasa robievame pečeň v takej šatke, čo má svinka pri žalúdku a jo to mám teda veľmi rada.
Alebo uškvarená pečeň, s bôčikom, čiže také kvázi škvarky a ešte robievame zabíjačkovú kapustnicu, ktorú teda neznášam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Alex, napíš mi na mail, pošlem ti celú poviedku o tom. Zatiaľ ešte nemožnú publikovať , ale len tak "stručne".
Desiata, teda skôr obed - škvarená krvička, mozočky s vajíčkami, pečeň na cibuľke a mooore chleba, cibule, uhoriek a cvikle. Nejaké praclíky.
Obed, alebo skoršia večera: detto desiata + kapustnica, zabíjačková polievka (kostičky s cibuľou a kmínom uvarené + chlebík "na smidky" a hory chrenu), pečené masko - panenka s klobáskovou zmesou ("zajac" origoš volané), pečené cesnakované masko.
A najlepšie na obedo - večeri sú JABĹČKA!!!
A to koľko toho máte, keď sa s tým dva dni hráte ?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ježíííííš.... tak jednu malú milú svinku, ale my sa s tým asi nejak prpleme, alebo čo... Fakt-2 dni nám to trvá všetko (ale ten prvý až tak od poobedia, no-aby som nebola za nemtošku...) Tak vy ste šikulky!!
Mamamata, meil som poslala a teším sa na četbu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak čítaj , poslané späť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte neprišlo - a aké jabĺčka? Nevím, vo co gou...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to som aj ja rozmýšľala, koľko toho je-my zabíjame dva kúsky a stačí nám šesť, sedem hodín...tú poviedku (nemožnú zatím publikúvať)by som si aj ja prečítala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Buď vydržaj mesiac, alebo mi napíš. Adus to už čítala - opravovala .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Po obede príde svokra, oni robia takú špecialitu, hneď vypáčim od nej recept a šupnem Ti ho do mailu
zopár klobásiek mi nechaj na koštovku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jo, jo, nechám
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
helus, daj tú špecialitu aj sem-rada sa inšpirujem...zabíjačka sa blíži...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Takže Lia, aj pre Teba na vypečenej masti, najlepšie z podhrdliny, opražiť véééééééľa cibule, potom pridať čerstvú panenku, nakoniec pečienku, všetko posoliť a podľa ľubovôle okoreniť
Naši sa za tým idú pozabíjať, ja také nemusím
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, ďakujem-aspoň zužitkujem podhrdlinu-u nás to je len svokor a Miláčik a keď je toho veľa, tak to dám do mraziaku-ale tiež sa toho moc nespapá, je to velmi mastné. Vééééééľa cibule-hm, tak to ľúbime aj s panenkou. Ale tú pečienku...hm..., tak to ma nenapadlo-určite vyskúšam a dám vedieť. My pečienku odložíme do mraziaku(trošku si odložim na haluštičky do polievky)a potom dusím na cibulke s troškou cesnaku, podlejem vývarom s korením a paprikou a kečupíkom-hamka ňamka, jediné jedlo, kde spapám kečup -inak ee
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No moje zabijačkové už len spomienky,ale tiež praženica z mozočkom,potom tzv.zabíjačkové mäso-to je na paprike podusené mäso spolu s pečienkou(to som milovala)neskôr fašírka v tej žalúdkovej šatke(u nás sa tomu hovorí závoj)a celé je to kukla;ovarené kúsky slaniny na tenko nakrájené spolu s ovarenou pečienkou a posolené a pokorenené s chlebíkom;zabíjačková polievka-niečo ako slepačia ale taká z kostí a trocha mäsa spolu zo zeleninou ale s na kúsky nakrájaným chlebom a samozrejme vrcholom boli večer oškvarky s chlebom.
A Lenka ty si mi pripomenula ešte aj toho zajaca!Len my sme to volali klobáskové mäso
Vzhľadom k problémom ktoré som potom mávala som si vystačila aj s jogurtom a najedená som bola len z tej vône a asi jediná som nepišťala že mi je zle
Ale teraz budem kvôli Vám len slintať a spomínať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Naši ten "závoj" volali tilandra .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tú plnenú panenku robievame, tiež to voláme "zajačik"-ale u nás sa to všetko mrazilo a na potom, na potom... Takže neľutovať nič, upiecť a spapať hneď?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja zase do toho tzv zavoja dam klobaskove masko zaviniem a upeciem dobrota.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja zase do toho tzv zavoja dam klobaskove masko zaviniem a upeciem dobrota.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prepacte blbne mi pocitac a tak je to dva krat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno, aj to robieva svokra-suprovučkééé
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievcata,
neskutocne chute ste mi urobili.
Prvu zabijacku som nazivo zazila az v manzelovej rodine na Gemeri, take dobroty, ako tu opisujete a podobne.
Ta atmosfera je uzasna - rodina pokope, dym z paraku, zeny slamuju creva, cistia cesnak, chlap riesia zvera, potom vsetci krajaju slaninku na oskvarky,vsetko o prelozene stamprlickom....
Tak rada by som to este zazila, ale ujo -gazda zomrel,tak laskou spominame.
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nechcela som pisat ale neda mi to...ja navarim pre chlapov ale priznavam jem len polievku.takze nase zabijackove a musim podotknut tradicne a rokmi nemenene "menu":hned rano krvava baba(haruľa ako chcete..)+uhorka,ked je ocistena hlava mozocky s vajcom na chlebe,a obed.bravcova polievka z chvosta a nejakeho kusa masa+korenova zelenina a domace rezance,uvarene zemiaky a maso dusene v trube- teda take orezky apod+nakrajana podhrdlina+nakrajana pecienka-vsetko to dam do velkeho kastrola a len pokorenim a podlejem studenou vodou prikryjem ašup do truby.obcas kuknem pomiesam same si to pusti dost stavy ked je maso makke posolim.a musi byt k tomu chrenova cvikla.bez cvikly nie je zabijacka!!a ako sa robi zmes na klobasy a jaternice tak z kezdeho hodim na pekac a upiect v trube-(zaroven vedia chlapi ako to ochutili)zajedaju chlebom-je to taky olovrant.a na vecer kto vladze tak si da kapustnicu alebo skvarky+
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak toto sme sa mali dohodnúť na stretko- kto čo prinesie to by bola hostina
už le na podporu trávenia
a svet je gombička
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jéééj tak toto sa krásne číta . Tiež by som chcela takúto príjemnú atmosféru zažiť
aj keď mozoček nemusím
. A tie mňamky, čo tu opisujete
. Musí to byť
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dievčence,tak ja to už mám za sebou, minuly piatok sme zabijali, my to robiavame tiež dva dni,piatok poobede sa zabije, rozporcuje, mäsko sa da prechladiť do druheho dna,v piatok som robila mzoček na cibulke s chlebom a v sobotu od rana makačka jak svina:dali sme vari všetky tie časti na jaternice, tlačenku a z toho vyvaru robim polievku so zeleninkou, cesnakom a krupkami, kym sa vari davam mäso do mrazaku, krajame slaninku na oškvarky,potom sme vypražali až mi bolo zle,lebo som sa ojedla teplych škvariek-mňam,samozrejme nesmie chybat pražene mäsko s kyslou kapustou a zemiakmi...a aby som nezabudla na podhrdlinu, my ju uvarime a obalime v takom paci z červenej papriky,cesnaku a korenia- konzumujem to už cely tyždeň-ta makačka stoji za to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zľakli ste sa? Nembooojte.... Dievčatá, poraďte, ktorá máte skúsenosti so zabíjačkou-čo varíte počas tých 2 hororových dní pre ansámbel? Zvykli sme v novembri kúpiť celá rodinka už naporcovanú svinku a doma nás čaká spracovanie a výrobky-klobásky, jaterničky a pod-kto pozná - 2 dni makačky, ale aj dobrej domovinky
-(treba alkoholového smajlíka, pivo nieeeee)... a srandy. My to máme radi
Chcela by som urobiť na obed niečo iné-typické-čo zvyknete? Nejaký guláš zaujímavý...??? Niečo rýchle, nenáročné, mňam...