reklama

Zázvor v recepte

Fany1000 , 13. 01. 2013 - 23:34

reklama

Dievčatá, prosím vás, poraďte mi, ako pripraviť fazuľové struky so zázvorom. Teda, ako pripraviť ten zázvor. Mám ho čerstvý nastrúhať, či nakrájať a uvariť...? Ďakujem Mrkám

Pozrite si aj


reklama


reklama

yin-yang, Ne, 13. 01. 2013 - 23:49

Najvyraznejsiu chut ma zazvor v jedle vtedy, ked je nastruhany. Cerstvy zazvor pri struhani nema tieto "nitky" (tie vznikaju pri dlhsom skladovani, ked sa z neho odparuje vlhkost), niekomu v jedle prekazaju. Mozes ho ale aj nakrajat, chut ma vyraznu a skor trochu stiplavu, teda podla mna, ja ho potom vzdy vyberiem. Najradsej ho mam v jedle ale nastruhany. Pridavam ho na zaciatku varenia, aby sa aroma a chut dostatocne dlho vyluhovat.

Fany1000, Po, 14. 01. 2013 - 16:02

Yin-yang, ďakujem. Najlepšie, že po zázvore, akoby sa zľahla zem Úsmev , už druhý deň ho zháňam a nič. Ale budem vedieť do budúcna Mrkám

tedy, Po, 14. 01. 2013 - 21:49

Fany, dnes som videla zázvor v Stop shope Mrkám

Evka1223, Po, 14. 01. 2013 - 22:47

Ked o tom zázvore....ja som v sobotu kúpila čerstvý v Kaufl..de. Dnes som ho strúhala do skleneného pohára, pridať trošku citr. šťavy, zaliať medom a v chladničke držať do vypotrebovania....Stačí 1 KL na šálku horúcej vody a je hotový čajík... v tomto chrípkovom období priam potrebný Úsmev

Tinulina, St, 16. 01. 2013 - 21:14

Presne tak, prave taky teraz popijam a davam ho aj detickam...aspon sem tam na striedacku s inymi bylinkovymi cajmi...ale zazvorovy je naj aj napriek svojej chuti

Fany1000, Ut, 15. 01. 2013 - 18:27

dnes som už kúpila aj ja Mrkám
v hypke

alienka68, Ut, 15. 01. 2013 - 09:23

aj v bille maju zazvor včera mi kupovali tam Mrkám
ešte na ten čajik sa chcem opytat to treba aj ten zazvor zjest ??a kolko za den šalok sa môže vypit

Evka1223, Ut, 15. 01. 2013 - 18:55

Ahoj,
ja osobne ho nejem...je pre mňa trošku korenistý a s čerstvým zázvorom sa musí aj tak opatrne. Rozširuje a prekrvuje cievy, na čo by si mali dávať pozor hlavne ľudia so srdcovo-cievnymi problémami....netreba to preháňať.
Nechám ho vysušiť a pridám občas do cesta (trebárs tam, kde píšu citrónovú kôru - bábovky, žemľovky, perníky, medovníky a tak)
Úsmev

alienka68, Ut, 15. 01. 2013 - 19:12

ujuuuj tak som to tochu asi pokašlala
ja som ho spravila aj mame a veru jej nebolo najlepšie dnes
a ona je chora na srdce tak som jej to asi ja poškodila
totiž tiežje nachladnuta tak som jej dala spapat zavorovy čaj
ale biedne jej bolo veru

Evka1223, Ut, 15. 01. 2013 - 19:41

Mamke radšej menej zázvoru, kratšie vyluhovať, dochutiť medom a citrónom....jedna malá šálka neuškodí, no viac nie. Radšej sa poradiť s odborníkom.

loulou, Po, 14. 01. 2013 - 17:55

Fany ja som zázvor vyradila. Mačingová to síce vyslovene neodporúča, ale mne to tak strašne nechutilo, že som ho jednoducho vyhodila Hambím sa
Zastávam totiž názor, že ak naozaj počúvaš svoje telo, tak ono Ti napovie, čo áno a čo nie, a každé telo je iné. Takže fazuľku som si robila len na cesnaku so syrom.
Písala si príspevok aj do témy A. Mačingová - kríza sa objaví, to je jasné, ale na vracanie mi teda nikdy počas detoxu nebolo. Ak by Ti to neprestávalo, tak sa radšej poraď s lekárom, diéta je fajn, ale asi odtiaľ-potiaľ. Ja som teraz v piatom dni, a zasa sa cítim plná energie, to je na detoxe najlepšie Úsmev

Fany1000, Po, 14. 01. 2013 - 18:26

Úsmev ďakujem loulou
dnes to pripisujem tým raňajkám, mala som zrejme staré orechy, boli horké, neskutočne, tak som len vyďobkala mrkvu s jablkami a nezjedla som skoro nič. Na obed som už bola taká hladná...a keď som zacítila ten cesnak Mlčím
Celkovo sa mi tých orechov zdá veľmi veľa,len neviem, či ja to dobre dávkujem. Je tam napísané jablká, mrkva, orechy 1:1:1, tak si odvážim jablko, toľko dám mrkvy aj orechov. Robím to správne?

loulou, Po, 14. 01. 2013 - 19:01

Píše to tak, no ja som si dávala tiež menej orechov v pomere k jablku a mrkve. Tak za hrsť, viac by mi nechutilo. Celkovo som počúvala chute, a keď mi niečo nerezalo, zmenila som to. Nepáčilo sa mi napríklad, že v dosť veľa receptoch používa Mačingová "nezdravé" alebo nie až tak zdravé suroviny, ako napr. sójovú omáčku. Takže som ju v mrkvovom perkelte vylúčila a chutilo mi to tak oveľa viac. A bylinky som používala čerstvé, resp. mrazené, nie surové. Aj zelenú fazuľku som používala v sezóne čerstvú, nie mrazenú atď. Neboj sa, časom si nájdeš to, čo Ti robí dobre v jednotlivých jedlách a aj Ti to zachutí. Takú prekladanú cuketu alebo mrkvový perkelt si robím aj mimo detoxu, lebo mi to chutí Úsmev

Fany1000, Po, 14. 01. 2013 - 19:52

Áno, cuketa je super, aj perkelt. Keď som ho robila 1.krát, doma vôňa ako z mäsa. Všetci chodili, že "mami, čo to fajné varíš?" Ale keď videli...bolo po chuti Chichocem sa

loulou, Po, 14. 01. 2013 - 21:07

A ochutnali? Môj manžel je tiež prirodzene alergický na zdravé jedlá, ale tieto obľubuje. Zvolila som taktiku "sebca", robila som si len pre seba a asi po týždni sa urazene ozval, že či je on od cudzích Veľký úsmev

Fany1000, Po, 14. 01. 2013 - 21:17

Deti nie Úsmev a partner detoxikuje so mnou, takže on je všetko
...a nemá žiadne "nežiadúce" príznaky Mlčím
a pritom mne sa zdá, že ja sa stravujem zdravšie Úsmev

Evka1223, Po, 14. 01. 2013 - 19:02

Ak tie orechy boli naozaj staré, potuchnuté, tak si do tela dodala trošku nevhodné látky...
NA to pozor. Pri očiste zásadne čerstvé a nepoškodené suroviny....ak niečo nemá farbu, chuť či konzistenciu akú má mať, radšej NEKONZUMOVAŤ.
V orechoch sú nenasýtené mastné kyseliny a olejnaté látky, ktoré sa oxidáciou správajú ako jedovaté...

Evka1223, Po, 14. 01. 2013 - 19:05

Ešte upresním, že oxidácia prebieha v potravinách, ak sú nevhodne skladované alebo dlho skladované (po záruke).

Fany1000, Po, 14. 01. 2013 - 19:50

Teraz už viem, že boli staré, len v tom zhone, keď som si chystala raňajky, ma to nenapadlo. Zobrala som do ruky vrecko s orechami a nerozmýšľala som nad tým, ako dlho ich už mám.
Hlupák sa učí na svojich chybách, múdry na cudzích Mrkám
A zjedla som len máličko, lebo mi to nechutilo Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama