Popis
Torta alebo zákusok pre silných čokoholikov. Inšpirované Nigellou Lawson. Tortová forma 22cm alebo plech s rozmermi 17x26 cm. Kto chce vegán verziu, nemusí pridať ani bielko. Torta sa podarí aj tak, len sa bude trochu rozsýpať, ale chuť je výborná.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Zdroj | Internet, Nigella Lawson |
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 35 minút |
Ingrediencie
300 | gramov | trstinový cukor |
225 | gramov | polohruba muka |
75 | gramov | Kakao |
1 | čajová lyžička | rozpustná káva |
1 | čajová lyžička | sóda bicarbóna |
čajová lyžička | soľ | |
375 | millilitrov | vriaca voda |
80 | gramov | Kokosový tuk |
1 | polievková lyžica | vinny ocot |
1 | kus | bielko (nepovinné) |
160 | gramov | čokoláda 70% |
75 | gramov | Kokosový tuk |
50 | gramov | cukor |
2 | polievkové lyžice | Kakao |
1 | polievková lyžica | rozpustná káva |
60 | millilitrov | vriacej vody |
Inštrukcie
V ohňovzdornej nádobe zmiešame sypké prísady - cukor, múku, kakao, sódu, soľ a rozpustnú kávu. Privedieme do varu 375 ml vody, zmiešame s kokosovým tukom a octom. Prilejeme do sypkej zmesi, zamiešame. Ak nechceme úplne vegánsku verziu, tak v tomto momente primiešame mierne rozšľahané bielko. Zamiešame a vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
Vložíme do rúry vyhriatej na cca 170 stupňov a pečieme cca 20 minút. Pomocou špáradla vyskúšame, či je už upečené (ak sa špáradlo nezafarbí, už je všetko v poriadku). Ak je treba, pridáme ešte pár minút na dopečenie.
Počas pečenia si pripravíme polevu tak, že čokoládu, kokosový tuk, cukor, kakao, kávu, a vriacu vodu zahrievame nad parou. Miešame až do úplného rozpustenia čokolády a cukru.
Na ešte horúci koláč vylejeme polevu a necháme vychladiť, najlepšie v chladničke.
Podávame napríklad so šľahačkou a čerstvým ovocím
Poznámky
Vyskúšali sme už niekoľko variant tohto koláča. Keď nebol k dispozícii kokosový tuk, použila som do cesta olej a do polevy maslo. Cesto som robila úplne bez vajíčka, s celým vajíčkom aj iba s bielkom. Bez vajíčka bol výsledok chuťovo najlepší, len sa trochu ťažšie manipulovalo s porciami. Keď sa použilo celé vajíčko, výsledok už bol taký obyčajný. Myslím, že použitie bielka je príjemný kompromis.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Paráda, vyzerá ozaj úžasne.


Len ja svihnuta Hit, by som vsade do kolacov davala spaldovu celozrnu na hladko mletu muku. Je to o dost zdravsie a v kolaci nezbadas rozdiel. Inak posledne, co som kupila kokosovy olej, akosi poleva s nim mala divnu chut, mala by som zmenit znacku pravdepodobne, lebo volakedy som taky problem s kokosovym olejom nemala.
Teraz nic proti tvojmu kolacu, viem, ze u teba je o vyhnuti sa tomu, co nemozes, to len mna zaraza, ked pozeram vegan recepty, to znamena bez vajicok, masla, mlieka ..... a tam klasicka biela hladka muka ... , bo pod vegam si predstavujem volaco zdravsie ... To nic, to len ja som predpojatá, bo múku nemôžem.

ani tu špaldovú.
Ale predtým som ju používala všade, a ak sa vzdám nejakého koláčika, tak tam dávam.
jááj, muka je v podstate jedno, aku použiješ.V tomto recepte to tuším pôvodne nebolo riešené. Ja som použila aj špaldovú, ale káva s čokoládou všetko prehlušia.
Vegan je to preto, lebo je to bez živočíšnych produktov. Keď chceš. Je to fakt intenzívne čokoládové podporené instantnou kávou
Ja viem rozumiem tomu, co znamena vegan, to len ja si pod tym predstavim aj nieco zdravsie, to teraz len opisujem skusenost s receptami do casopisu Torty od mamy, to nepatri tebe.
Lebo ja si pod tym predstavim, vsak ideme aj zdravsie piect a tam kopec bielej muky a bieleho cukru.
Ale jasné každý si pod vegan predstavíme niečo iné. Ale verím, že nie jej vôbec jednoduché upiecť koláč bez čohokolvek živočíšneho. 
jaaj, v pohode :) Ono viacerí si myslia, že vegan musí byť vždy zdravšie. Ale nie vždy a nie pre každého.
Občas to skĺza do toho, že nahradíme múku nejakou povedzme zdravšou variantou a máme pocit, že robíme niečo pre svoje zdravie. A tak zjeme možno aj väčší kúsok ako by sme zjedli toho "nezdravého". Ale to je celé na dlhú diskusiu....
ten vyzerá veľmi dobre.