Eclair - podrobný recept

Popis

Eclair je ozaj lahodný francúzsky zákusok z "odpaľovaného" cesta, plnený pudingovým krémom, s čokoládovou polevou navrchu. Altrenatívna verzia našich venčekov? Tieto božské koláčiky som dala na druhý pokus. Čo urobiť aby sa naozaj eclairs podarili? Pridávam podrobný fotopostup, ak by ste ich chceli vyskúšať aj vy. Úsmev Mne sa vydarili dokonca aj s bezlepkovou múkou.

Eclair - podrobný recept - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút
Celkový čas
1 hod, 10 minút

Ingrediencie

pudingový krém
4kusyžĺtka
50gramovcukru
1kusvanilkový cukor (vanilkový extrakt)
40gramovkukuričný škrob (zlatý klas)
500millilitrovmlieka
40gramovmasla
pečivo
100millilitrovvody
100millilitrovmlieka
1⁄8čajová lyžičkasoli
80gramovmasla
125gramovpolohrubej múky (moja bola bezlepková)
4kusyvajicka
ganache
100gramovhorkej čokolády
100millilitrovsmotany na šľahanie

Inštrukcie

Pudingový krém:

Začíname s prípravou krému, mal by dlhšie postáť v chladničke. Dáme zohriať mlieko. V miske vymiešame žltka s cukrom do svetlej peny, stačí ručne. Primiešame k nik kukuričný škrob, vanilku a prilejeme trochu horúceho mlieka. Dôkladne rozmiešame a primiešame k zvyšnému mlieku v hrnci. Uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, zamiešame maslo, kým sa spojí s pudingom. Vrch prikryjeme potravinárskou fóliou tak aby bola priamo na pudingu a dáme na pár hodín do chladničky. Ja som puding ešte krátko schladila vo vodnom kúpeli, nezvyknem dávať horúce jedlá do chladničky. Úsmev

Pečivo

Mlieko, vodu, soľ a maslo zohrejeme v hrnci do varu. Dáme dole z tepla, pridáme múku a dôkladne premiešame. Dáme ešte na cca 2 minúty variť, stále miešame. Výsledkom je hustá lepivá hmota. Vaša bude svetlejšia a možno aj kompaktnejšia, ja som odvážne použila tmavú bezlepkovú múku. 

Rúru zapneme na 210°C. Hmotu preložíme do misky na šľahanie, necháme čiastočne vychladnúť a potom postupne po jednom primiešavame vajíčka. Vždy počkáme kým sa dôkladne zapracujú do cesta. Môžete to urobiť aj ručne, ja som použila hnetacie metličky. 

Hmotu preložíme do zdobiaceho vrecka, zastrihneme väčší otvor a vytláčame dlhšie  a hrubšie pásy, na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak to správne odhadnete, malo by vám cesto akurát vystačiť na jeden plech. Povrch posypeme práškovým cukrom.

Pečivoe pečieme cca 10 minút pri teplote cca 210°C, potom znížime teplotu na 190°C a pečieme 20 minút a nakoniec dosušíme cca 10 minút pri teplote cca 150°C. Nechala som ich ešte chvíľu postáť vo vypnutej pootvorenej rúre. Teploty treba prispôsobiť skúsenostiam s vašou rúrou.

Hneď po upečení, spravíme do každého rožteka otvor zo špajdlou, aby sa s neho vypustila para a nezvlhol z vnútra. Otvor môže byť pokojne väčší, môžete ho potom použiť na plnenie krémom. Pečivo necháme vychladnúť.

Plnenie:

Krém vyberieme z chladničky a krátko ho prešľaháme. Naplníme zdobiace vrecko s nadstavcom s okrúhlym otvorom. Rožky plníme najlepšie do dvoch otvorov, využila som vpichy špajdlov, alebo prirodzené otvory, slabšie miesta, ktoré vznikli pri pečené, zväčša naboku. Naplnené pečivo dáme schladiť do chladničky. Rožteky môžete aj smelo rozrezať a tak naplniť zdobiacim vreckom.

Ganache:

Zohrejeme smotamu do varu, zalejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť a dôkladne premiešame. Vrchnú časť rožkov ponoríme do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť.

Eclairs nie sú až tak fotogenické, ale sú ozaj božské. Úsmev Pri dobrom recepte a troche zručnosti ani nie zložité.

Postup: 

Eclair - podrobný recept - recept postup 1
Eclair - podrobný recept - recept postup 2
Eclair - podrobný recept - recept postup 3
Eclair - podrobný recept - recept postup 4
Eclair - podrobný recept - recept postup 5
Eclair - podrobný recept - recept postup 6
Eclair - podrobný recept - recept postup 7
Eclair - podrobný recept - recept postup 8
Eclair - podrobný recept - recept postup 9
Eclair - podrobný recept - recept postup 10
Eclair - podrobný recept - recept postup 11
Eclair - podrobný recept - recept postup 12
Eclair - podrobný recept - recept postup 13
Eclair - podrobný recept - recept postup 14
Eclair - podrobný recept - recept postup 15
Eclair - podrobný recept - recept postup 16
Eclair - podrobný recept - recept postup 17
Eclair - podrobný recept - recept postup 18
Eclair - podrobný recept - recept postup 19
Eclair - podrobný recept - recept postup 20
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (3 hlasy)
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.