reklama

Lava cake: čokoládovo-kávová tortička

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 14. 05. 2019 - 23:03 - Recepty M.á.r.i.a
Lava cake: čokoládovo-kávová tortička, Zákusky, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a | Lava cake: čokoládovo-kávová tortička


reklama

Tortička s tekutým vnútrom a chrumkavým okrajom, tentokrát s príchuťou kávy doplnená vanilkovou zmrzlinou a krokantom je potešenie pre maškrtné jazýčky Úsmev

Ingrediencie
Tortičky:
3 kusov vajce
40 gramov práškový cukor
65 gramov hladká múka
230 gramov horká čokoláda
1 čajová lyžička instantná káva
120 gramov maslo
Domáci krokant:
120 gramov kryštálový cukor
50 gramov maslo
50 gramov orechy
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Čokoládu si nalámeme na menšie kocky a rozpustíme nad parou, zamiešame do nej kávu, chvíľku miešame aby sa rozpustila.

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne do maslovej hmoty zašľahávame vajíčka (izbovej teploty) a dobre vyšľaháme. Do vyšľahanej hmoty hmoty vmiešame preosiatu múku a na záver vychladnutú rozpustenú čokoládu. Zamiešame spolu, vznikne mám redšie čokoládové cesto.

Misky - poháre si vymastíme maslom a vysypeme krupicovým cukrom, naplníme čokoládovou hmotou. Misky si dáme do menšieho pekáčika a dáme piecť do vyhriatej rúpy na 200 st. Pečieme 10 - 15 min. podľa veľkosti misiek. Ak pečieme v menších ( výjde ich na 3 ks) pečieme 10 min. Ak máme väčšie (máme 2 ks) pečieme 15 min. Hneď vyberieme z rúry, necháme 5 min. odpočinúť.

Potom opatrne obkrojíme okolo okraja a vyklopíme na tanier. Posypeme cukrom, pridáme kopček vanilkovej zmrzliny a posypeme krokantom.

Domáci krokant - karamel -120 g kryštálového cukru necháme bez miešanie rozpustiť - skaramelizovať, keď je cukor rozpustený pridáme 50 g masla. Karamel začne bublať, treba dobre miešať aby sa spojil s cukrom. Odstavíme z ohňa, prisypeme 50 g mletých môžu byť aj nasekané na drobno) orechov, zamiešame a vylejeme na alobal. Karamel stuhne, potom ho stačí už len tĺčikom rozdrobiť Chichocem sa.

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

balalajka, St, 15. 05. 2019 - 05:58

Och toto vyzerá dobre.

Lava cake som veru ešte neskúšala. Musím sa odvážiť. Zaujal ma ten cukor, čo sa ním vysypali "formičky" v ktorých sa koláčik pečie. Neprichytávalo sa to preň?

M.á.r.i.a, St, 15. 05. 2019 - 07:41
Nie, neprichytáva ono tie misky sú dosť hrubé. Niekedy vysypem aj kakaom. Pri pečení radšej krátky čas nech ostanú tekuté a papať ešte teplé.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama