Tortička s tekutým vnútrajškom a chrumkavým okrajom tentokrát s príchuťou kávy doplnená vanilkovou zmrzlinou, krokantom je potešenie pre maškrtné jazýčky

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 35 minút |
Ingrediencie
3 | kusy | vajce |
40 | gramov | práškový cukor |
65 | gramov | hladká múka |
230 | gramov | horká čokoláda |
1 | čajová lyžička | instantná káva |
120 | gramov | maslo |
Inštrukcie
Čokoládu si nalámeme na menšie kocky a rozpustíme nad parou, zamiešame do nej kávu, chvíľku miešame aby sa rozpustila. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne do maslovej hmoty zašľahávame vajíčka (izbovej teploty) a dobre vyšľaháme. Do vyšľahanej hmoty hmoty vmiešame preosiatu múku a na záver vychladnutú rozpustenú čokoládu. Zamiešame spolu, vznikne mám redšie čokolíádové cesto. Misky - poháre si vymastíme maslom a vysypeme krupicovým cukrom, naplníme čokoládovou hmotou. Misky si dáme do menšieho pekáčika a dáme piecť do vyhriatej rúpy na 200 st. Pečieme 10 - 15 min. podľa veľkosti misiek. Ak pečieme v menších ( výjde ich na 3 ks) pečieme 10 min. Ak m áme väčšie ( máme 2 ks) pečieme 15 min. Hneď vyberieme z rúry, necháme 5 min. odpočinúť. Potom opatrne obkrojíme okolo okraja a vyklopíme na tanier. Posypeme cukrom, pridáme kopček vanilkovej zmrzliny a posypeme krokantom.
Domáci krokant - karamel 120 g kryštálového cukru necháme bez miešanie rozpustiť - skaramelizovať, keď je cukor rozpustený pridáme 50 g masla. Karamel začne bublať, treba dobre miešať aby sa spojil s cukrom. Odstavíme z ohňa, prisypeme 50 g mletých môžu byť aj nasekané na drobno) orechov, zamiešame a vylejeme na alobal. Karamel stuhne, potom ho stačí už len tĺčikom rozdrobiť .