Ešte stále je tu citrusová sezóna. Ale trochu už tu dýcha jarou. Citrónové rezy sú pre mňa niečim symbolickým, kde sa zima lúči a víta jar.

Porcie | |
---|---|
Zdroj | sallysbakingaddiction.com |
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
Cesto: | ||
230 | gramov | maslo |
100 | gramov | kryštálový cukor |
2 | čajové lyžičky | vanilkový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
265 | gramov | hladká múka |
Citrónová vrstva: | ||
400 | gramov | kryštálový cukor |
50 | gramov | hladká múka |
6 | kusy | vajce |
240 | mililitrov | citrónová šťava |
Inštrukcie
Spodná vrstva
- 230g rozpusteného masla
- 100g kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 265g hladkej múky
Rúru predhrejeme na 165 stupňov.
Preosejeme múku, pridáme soľ, kryštálový cukor. Maslo rozpustíme, zmiešame s vanilkovou esenciou a spolu vylejeme na sypkú zmes. Dobre rozmiešame. Dáme na plech vystlaný papierom s rozmermi cca 20*30cm.
Dáme piecť na 18-20 minút - povrch by mal byť bledulinko hnedý.
Citrónová vrstva
- 400g kryštálového cukru (ja som písala, že veľa veľa cukru
)
- 50g hladkej múky
- 6 veľkých vajec
- 240ml čerstvej citrónovej šťavy - mne to vyšlo cca z 3 obrovských citrónov
V miske zmiešajte cukor s múkou, pridajte rozšľahané vajíčka a citrónovú šťavu a miešajte, kým sa všetko poriadne neprepojí. Na horúcu spodnú vrstvu, ktorú ste práve vytiahli z rúry cez chrbát lyžice nalejte opatrne citrónovú masu. Pečte ďalších 20-21 minút dokiaľ citrónová masa nebude kompatibilná. Vyberte z rúry, nechajte 2 hodiny vychladnúť pri izbovej teplote a potom dajte ešte na hodinu až dve do chladničky.
Pred servírovaním posypte práškovým cukrom.
Nakrájajte na malé kúsky - koláčik je sýty chuťovo i kaloricky.
Najlepšie chutí vychladený.
A my sa naň tešíme aj v lete ...