
Čo je vlastne tartaletka - košíček - malý koláčik z krehkého cesta, ktorý si naplníte podľa svojich predstáv a chute a vždy vás očarí. Slaný karamel a čokoláda patria k sebe a k Vianociam takže nebolo o čom rozmýšľať aká bude náplň, nesklamala.
Cesto: | ||
250 | gramov | hladká múka |
125 | gramov | maslo |
50 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | žĺtok |
Slaný karamel: | ||
200 | gramov | cukor krupica |
150 | gramov | maslo |
150 | millilitrov | smotana na šľahanie |
2 | štipky | soľ |
Ganache: | ||
120 | gramov | čokoláda 52% |
100 | millilitrov | smotana na šľahanie |
Z ingrediencií na cesto vypracujeme rýchlo hladkú hmotu, zabalíme do folie a necháme 1/2 hod. v chlade. Vyváľkame na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme kolieska (priemer 7 cm), vložím do formičky, spodok som trochu popichala vidličkou, pečiem vo vyhriatej rúre na 180 st. približne 10-12 min.
Kým vychladnú pripravíme si karamel - cukor nasypeme do kastróla a necháme na miernom ohni skaramelizovať - ja nemiešam. Potom pridám zmäknuté maslo (nie studené) a začnem miešať aby vznikla kompaktná hmota, smotanu si zohrejem a vlejem do karamelovej hmoty za stáleho miešania. Nechám chvíľu povariť aby sa všetko spojilo a zhustlo. Podľa chuti osolím (používam ružovú morské soľ).
Kým je karamel teplý tú slanosť moc necítiť, treba dchucovať kým trochu vychladne. Čokoládovú ganache - nad parou rozpustím čokoládu so šľahačkou na hladkú hmotu.
Vychladnuté tartaletky naplním slaným karamelom, zalejem ganache a ozdobím vrch.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty