reklama

Tartaletky so slaným karamelom a ganache

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 27. 12. 2020 - 10:23 - Recepty M.á.r.i.a
Tartaletky so slaným karamelom a ganache, Zákusky, recept, M.á.r.i.a

reklama

Čo je vlastne tartaletka - košíček - malý koláčik z krehkého cesta, ktorý si naplníte podľa svojich predstáv a chute a vždy vás očarí. Slaný karamel a čokoláda patria k sebe a k Vianociam takže nebolo o čom rozmýšľať aká bude náplň, nesklamala.

Ingrediencie
Cesto:
250 gramov hladká múka
125 gramov maslo
50 gramov práškový cukor
1 kus žĺtok
Slaný karamel:
200 gramov cukor krupica
150 gramov maslo
150 millilitrov smotana na šľahanie
2 štipky soľ
Ganache:
120 gramov čokoláda 52%
100 millilitrov smotana na šľahanie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z ingrediencií na cesto vypracujeme rýchlo hladkú hmotu, zabalíme do folie a necháme 1/2 hod. v chlade. Vyváľkame na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme kolieska (priemer 7 cm), vložím do formičky, spodok som trochu popichala vidličkou, pečiem vo vyhriatej rúre na 180 st. približne 10-12 min.

Kým vychladnú pripravíme si karamel - cukor nasypeme do kastróla a necháme na miernom ohni skaramelizovať - ja nemiešam. Potom pridám zmäknuté maslo (nie studené) a začnem miešať aby vznikla kompaktná hmota, smotanu si zohrejem a vlejem do karamelovej hmoty za stáleho miešania. Nechám chvíľu povariť aby sa všetko spojilo a zhustlo. Podľa chuti osolím (používam ružovú morské soľ).

Kým je karamel teplý tú slanosť moc necítiť, treba dchucovať kým trochu vychladne. Čokoládovú ganache -  nad parou rozpustím čokoládu so šľahačkou na hladkú hmotu.

Vychladnuté tartaletky naplním slaným karamelom, zalejem ganache a ozdobím vrch.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
1 hod, 10 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama