
dasa_ | Kvasený karfiol
V nadpise sa píše o kvasenom karfiole, rovnako možno podľa tohto receptu kvasiť uhorky, koreňovú zeleninu. Proste pripraviť si zeleninu podľa vlastnej chuti.
Recept je na 4l zaváraninový pohár
Ingrediencie
2 | kusov | karfiol |
4 | kusov | mrkva |
1 | kus | kaleráb |
6 | kusov | reďkovka |
10 | kusov | čierne korenie |
10 | kusov | nové korenie |
5 | kusov | chilli paprička |
5 | strúčiky | cesnak |
70 | gramov | soľ |
2 | litre | voda |
Postup
Veľký 4 litrový pohár umyjeme a prelejeme vriacou vodou.
Zeleninu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vkladáme postupne do veľkého pohára a presýpame koreninami. Snažíme sa dobre utlačiť.
V 1l vody rozpustíme soľ a nalejeme na zeleninu. Pravdepodobne nebude všetka zelenina zaliata, tak dolejeme vodou tak, aby bola všetka zelenina ponorená vo vode. Už nemusíme soliť, všetka soľ bola už rozpustená. Kvasením sa slaná chuť premieša.
Pripravíme si bežný zaváraninový 0,7l pohár, naplníme ho asi do polovice vodou. Vložíme ho do veľkého pohára. Tým zeleninu zaťažíme a na povrchu sa nebude vytvárať biela kôra.
Celé vložíme do misky a na teplom mieste necháme asi 2-3 dni. Voda v pohári začne byť mliečna, čo je znak toho, že prebieha kvasenie. Ak máme kde, po 3 dňoch premiestnime pohár do chladnejšej miestnosti. Ak nie, môže ostať aj na linke. Vďaka vloženému menšiemu poháru sa vôňa kvasenej zeleniny nešíri tak intenzívne. Pokiaľ by sa voda vyparila a hrozilo by, že zelenina nebude ponorená, dolejeme ďalšiu vodu
Zhruba po 5-6 dňoch môžeme začať s degustáciou. Ak chceme výraznejšiu kvasenú chuť, necháme mliečne baktérie pracovať dlhšie.
Zeleninu môžeme neskôr preložiť do menších pohárov, zaliať vykvaseným nálevom a skladovať v chladničke alebo krátko zasterilizovať.
V našom pohári bola farebná mrkva a reďkovka a tak kvasenú šťavu zafarbili do príjemnej oranžovej farby (viď foto).

dasa_

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.
Bravčové karé na šampiňónoch
Martuška 123 | Bravčové karé na šampiňónoch
Bravčové karé na šampiňónoch
Šťavnaté bravčové karé dusené na šampiňónoch. Rýchly a chutný recept na obed či večeru z bravčového mäsa pre celú rodinu. Ako príloha sa hodí ryža.