Experiment z mladej žihľavy

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
2 | zväzky | žihľava |
1 | kilogram | cukor |
liter | voda | |
1 | kus | citrón |
1 | čajová lyžička | kyselina citrónová |
Inštrukcie
Vršky mladej žihľavy očistíme a umyjeme. Citrón umyjeme v horúcej octovej vode a nakrájame na kolieska. Pripravíme si väčší pohár, vypláchneme ho vriacou vodou. Postupne do neho uložíme malú vrstvu žihľavy, posypeme cukrom, pridáme kolieska citrónu a opakujeme. Celkovo minieme cca 250g cukru. Nakoniec to celé zaťažíme napríklad menším pohárom naplneným vodou a necháme v chlade dva dni. Žihľava s citrónom pustí šťavu. Vylisujeme ju, ak treba aj precedíme cez husté sitko..
Zvyšný cukor aj s vodou varíme asi pol hodinu. Potom pridáme vylisovanú šťavu, krátko povaríme. Nakoniec pridáme citrodeko. Nalievame do vysterilizovaných fliaš a ešte horúce zatvárame. Vrch fliaš môžeme pred zatvorením potrieť alkoholom.